Tips voor je bezoek aan Wahiba Sands: de magische woestijn van Oman

De vuurrode Sharqiyah Sands, vernoemd naar de naam van de provincie As Sharqiya, staat beter bekend als Wahiba Sands en is waarschijnlijk de bekendste woestijn van Oman. De woestijn ligt midden in het land en beslaat maar liefst ruim 16.000 km2. Ze staat bekend om de hoge duinen en prachtige rode en gele kleuren. Deze kleuren ontstaan door zeezand dat vanuit de oostkust de woestijn in waait zich hier mengt met het woestijnzand. De woestijn wordt nog steeds bewoond door nomadische Bedoeïenen. Leuk weetje: Oman bestaat voor maar liefst 80% uit woestijn.

Tijdens een reis door Oman mag een bezoek aan de Wahiba Sands niet ontbreken. Het is een unieke ervaring om midden in een woestijn te zijn. Omringd door niets meer dan zandkorrels voel je jezelf echt even heel klein.

Wij zijn onderweg naar het Desert Nights Camp; een bijzonder hotel midden in de woestijn. Heel eerlijk zie ik er een beetje tegenop. Er is in Oman zoveel te bekijken en beleven dat het me zonde lijkt om mijn tijd in het zand door te brengen. Bovendien leek het me een grote, toeristische attractie. Al die hotels die allemaal excursies aanbieden en zo. Ik was een beetje bang voor het ‘Lloret de Mar’ van Oman of zo. Daar bleek gelukkig echter niets van waar. Er zijn best een aantal ‘camps’ in de woestijn gelegen, maar deze liggen allen op een flink aantal heuvels (zo meet je in de woestijn) van elkaar af. Daarnaast zijn de resorts niet mega groot waardoor er dus ook niet super veel gasten zijn. Ieder resort heeft dus echt voldoende privacy voor een uniek verblijf in de woestijn. In principe maakt het volgens mij niet veel uit in welk resort je verblijft en komt het allemaal een beetje op hetzelfde neer. Maak gewoon lekker een keuze volgens je budget, want je verblijf in de woestijn wordt sowieso een onvergetelijke ervaring!

“Zodra je bij de woestijn aankomt moet je de autobanden een stukje leeg laten lopen”, zo verteld een medewerker van het resort ons aan de telefoon. Zo krijg je namelijk meer grip op het zand en wordt de kans om vast te komen te zitten kleiner. Huur absoluut een 4×4 jeep anders kun je niet zelf de woestijn in en dat zou echt zonde zijn. Het is namelijk echt een unieke ervaring om in de woestijn te rijden. Tip: houdt je ramen vooral dicht. Het zand stuift werkelijk al je kanten op en dus ook je auto (en je kleding, haar en gezicht) in.

Ons resort is op maar een paar kilometer van de woestijngrens gelegen, maar toch lijkt het wel alsof we kilometers diep in de woestijn zitten. Overal waar we kijken zien we zand. Zand, zand en nog meer zand. En ik heb werkelijk nog nooit zoiets moois gezien. Let op: het is niet verstandig om op eigen houtje de woestijn in te gaan. De mensen die hier werken en wonen hebben ervaring en weten wat ze moeten doen in verschillende situaties en bovendien kennen zij de weg. Door de wind verplaatst het zand (en dus de duinen) zich en bovendien ziet alles er voor ons hetzelfde uit; als zand. Het is dus heel makkelijk verdwaalt te raken, zeker als je wat dieper de woestijn ingaat. En laten we eerlijk zijn: dat is geen pretje.

Volgens mij bieden vrijwel alle resorts min of meer dezelfde excursies aan. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het vrij duur vond allemaal en veel excursies ook prima zelfstandig te doen zijn, vooral degene buiten de woestijn. Wij hebben ondanks de vrij hoge kosten de excursies in de woestijn wel gedaan. Wie weet komen we hier immers maar een keer. Rond het eind van de middag hadden wij de keuze uit twee excursies: een dromedarissensafari of een ritje dune-bashing met een 4×4 jeep door de heuvels van de woestijn, om onder het genot van hapjes en drankjes te genieten van de woestijn. Deze laatste optie was gratis, maar voor het rijden per dromedaris geldt een toeslag. Het is het echter absoluut waard om dit te doen. In een klein groepje trek je ieder per dromedaris, onder begeleiding, door de woestijn. Het is echt super gaaf om dit mee te maken, zeker in zo`n klein groepje. Je voelt je zo klein en alleen op de wereld. Echt heel bijzonder. Is dit echter totaal boven je budget? Vaak worden er s’ochtends ook gratis ritjes per dromedaris over het resort aangeboden. Het is trouwens ook mogelijke om ritten van meerdere uren of zelfs dagen te maken in de Wahiba Sands.

Ook de zon in het zand zien zakken vanaf de zandheuvels is een unieke ervaring. Je brengt wel een uur of twee in de heuvels door en hebt voldoende tijd om een stukje te wandelen, te spelen in het zand en mooie foto’s maken. Onder het genot van Omaanse gastvrijheid, dadels en een koud blikje drinken is dit puur genieten. Echt een ervaring om nooit meer te vergeten. En hopelijk nog eens over te doen! Tip: Koop vooraf je bezoek aan de woestijn een grote sjaal die je kunt omslaan om je gezicht te beschermen tegen het zand. Het woestijnzand is ontzettend fijn en stuift af en toe alle kanten op. Dit doet serieus pijn als het wat harder waait en bovendien komt het overal te zitten. Dus ook in je kleding en in je haar, echt niet fijn. Maar gelukkig helpt een sjaal echt!

Overdag is het goed vertoeven in de warmte en stilte van de woestijn. Na een uitgebreid ontbijtbuffet is het heerlijk om jezelf even terug te trekken met een goed boek. Wat een rust! Wat een luxe. Dit is echt genieten. Er zijn verschillende excursies te boeken, waaronder diverse excursies buiten de woestijn. Zoals ik al zei vind ik dit een beetje zonde van het geld en is het leuker om bijvoorbeeld de wadi’s zelf te bezoeken. Maar er zijn ook veel dingen in de woestijn zelf te doen. Zo kun je onder andere een bezoekje aan een bedoeïenenfamilie brengen. Natuurlijk zijn deze families het bezoek van toeristen gewend, vaak hebben zij zelfs een speciale ontvangstruimte hiervoor, maar desondanks is het een leuke ervaring. Het is bijzonder om te zien hoe deze mensen leven.

Je kunt ook kiezen voor bijvoorbeeld een tour met een quad, ‘sand boarding’ of ‘dune bashing’. Dat laatste deden wij. Dune bashing is met jeeps racen door de zandheuvels van de woestijn. Dit is echt super gaaf en zorgt voor een ontzettende adrenaline kick! De chauffeur van ons zette echt het gas erop en leek helemaal los te gaan. Je vliegt echt alle kanten op dus vergeet vooral niet je gordel om te doen. Wat is dit ontzettend gaaf zeg. Het zand stuift werkelijk alle kanten op en af toe kunnen we niets meer zien. We racen heuvels op en af, steil naar beneden en nog steiler omhoog. Het gebeurt een paar keer dat ik denk dat de auto gaan omslaan, maar de chauffeur lacht alleen maar. En dan, pats boem, terwijl we een heuvel afscheuren staan we ineens vast in het zand. De bumper is afgebroken. Wij zijn geschrokken. En onze chauffeur ligt in een deuk. Hij stapt uit, zet de bumper vast, draait een paar keer aan het stuur terwijl hij gas geeft en vervolgt alsof er niets gebeurt is. Een paar keer stoppen we om te genieten van het uitzicht en nemen we de tijd om foto’s te maken. Het is een geweldige ervaring, dit wil je absoluut eens meemaken!

s’Avonds genieten wij van een heerlijk en uitgebreid buffet. Tevens vind er live-cooking plaats. Desert Nights Camp is werkelijk een heerlijke plek om te vertoeven, maar ik weet zeker dat alle ‘camps’ echt super zijn. Na ons diner genieten we van uitzicht op de prachtige sterrenhemel. De sterrenhemel is echt super mooi en bijzonder vanaf hier want in de woestijn is geen lichtvervuiling en is de lucht ontzettend helder waardoor er echt ontzettend veel sterren in de woestijn te zien zijn.

Mijn verblijf in Wahiba Sands was echt een van mijn mooiste en meest bijzondere ooit. Ik hoop het absoluut nog eens over te doen. Het is zo magisch. Heb jij wel eens een woestijn bezocht?

Facebook Comments

4 Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.