Wat te doen in de Wahiba Sands: de magische woestijn van Oman

Safari in de woestijn van Oman

De Wahiba Sands

De Sharqiyah Sands zijn vernoemd naar de naam van de provincie As Sharqiya en staat beter bekend als Wahiba Sands. Dit is de bekendste woestijn van Oman en ligt midden in het land. Het oppervlak beslaat maar liefst 16.000 km2. Ze staat bekend om de hoge duinen en prachtige rode en gele kleuren. Deze kleuren ontstaan door zeezand dat vanuit de oostkust de woestijn in waait zich hier mengt met het woestijnzand. De woestijn wordt nog steeds bewoond door nomadische Bedoeïenen. Leuk weetje: Oman bestaat voor maar liefst 80% uit woestijn.

De Wahiba Sands in Oman

Tijdens een reis door Oman mag een bezoek aan de Wahiba Sands niet ontbreken. Het is een unieke ervaring om midden in een woestijn te zijn. Omringd door niets meer dan zandkorrels voel je jezelf echt even heel klein.

Dromedarissensafari in de Wahiba Sands van Oman

Op Safari in de Wahiba Woestijn van Oman

Desert Night Camps in de woestijn

Wij zijn onderweg naar het Desert Nights Camp. Dit is een bijzonder hotel midden in de woestijn, maar heel eerlijk zag ik er een beetje tegenop om hier te verblijven. Er is in Oman zoveel te bekijken en beleven dat het me zonde leek om mijn tijd in het zand door te brengen. Bovendien leek het me een grote, toeristische attractie. Een van die hotels die allemaal excursies aanbieden en zo. Ik was een beetje bang voor het ‘Lloret de Mar’ van Oman. Maar daar bleek gelukkig echter niets van waar!

Ons resort is op maar een paar kilometer van de woestijngrens gelegen, maar toch lijkt het wel alsof we kilometers diep in de woestijn zitten. Overal waar we kijken zien we zand. Zand, zand en nog meer zand. Maar ik heb werkelijk nog nooit zoiets moois gezien.

Er zijn best een aantal ‘camps’ in de woestijn gelegen, maar deze liggen allen op een flink aantal heuvels (zo meet je in de woestijn) van elkaar af. Daarnaast zijn de resorts niet mega groot waardoor er dus ook niet super veel gasten zijn. Ieder resort heeft dus echt voldoende privacy voor een uniek verblijf in de woestijn. In principe maakt het dus ook niet veel uit in welk resort je verblijft. Het komt het allemaal een beetje op hetzelfde neer: je verblijf in de woestijn is sowieso een onvergetelijke ervaring!

Dune Bashen met een 4x 4 jeep in de Wahiba Sands van Oman

Op eigen houtje de woestijn in

“Zodra je bij de woestijn aankomt moet je de autobanden een stukje leeg laten lopen”, zo verteld een medewerker van het resort ons aan de telefoon. Zo krijg je namelijk meer grip op het zand en wordt de kans om vast te komen te zitten kleiner. Huur absoluut een 4×4 jeep anders kun je niet zelf de woestijn in en dat zou echt zonde zijn. Het is namelijk echt een unieke ervaring om in de woestijn te rijden. Dune bashen is zo gaaf! Tip: houdt je ramen vooral dicht. Het zand stuift werkelijk al je kanten op en dus ook je auto (en je kleding, haar en gezicht) in.

Let op: het is niet verstandig om op eigen houtje de woestijn in te gaan. De mensen die hier werken en wonen hebben ervaring en weten wat ze moeten doen in verschillende situaties en bovendien kennen zij de weg. Door de wind verplaatst het zand (en dus de duinen) zich en bovendien ziet alles er voor ons hetzelfde uit; als zand. Het is dus heel makkelijk verdwaalt te raken, zeker als je wat dieper de woestijn ingaat. En laten we eerlijk zijn: dat is geen pretje.

De woestijn in Oman

Op safari in de woestijn van Oman

Dromedarrisensafari

Volgens mij bieden vrijwel alle resorts min of meer dezelfde excursies aan. En ik moet eerlijk zeggen dat ik ze niet echt de moeite waard vind. Ten eerste zijn ze vrij duur en ten tweede kun je vrijwel alles ook prima zelfstandig doen zijn. Vooral de uitstapjes buiten de woestijn. Hetgeen ik wel echt kan aanraden is een dromedarissensafari. Ik weet niet meer wat de kosten zijn. Het was in ieder geval niet goedkoop. Wel heel gaaf! In een klein groepje trek je ieder per dromedaris, onder begeleiding, door de woestijn. Het is echt super gaaf om dit mee te maken, zeker in zo`n klein groepje. Je voelt je zo klein en alleen op de wereld. Echt heel bijzonder. Is dit echter totaal boven je budget? Vaak worden er s’ochtends ook gratis ritjes per dromedaris over het resort aangeboden. Het is trouwens ook mogelijke om ritten van meerdere dagen te maken in de Wahiba Sands.

Dune bashen met een 4×4 jeep

Ook een jeepsafari is heel leuk om te doen. Je kunt er uiteraard zelf voor kiezen om met je gehuurde 4×4 jeep door de heuvels van de woestijn te ‘bashen’, maar onder begeleiding geeft dit pas echt een adrenaline kick. De lokale bewoners hebben namelijk ervaring en zijn totaal niet bang. Onze chauffeur zette echt het gas erop en leek helemaal los te gaan. Je vliegt echt alle kanten op dus vergeet vooral niet je gordel om te doen. Het zand stoof werkelijk alle kanten op en af toe konden we niets meer zien. We racden heuvels op en af, steil naar beneden en nog steiler omhoog. Het gebeurde een paar keer dat ik dacht dat de auto zou gaan omslaan, maar de chauffeur lachtte alleen maar.

Hij kent de duinen op zijn duimpje. Maar toch maakt ook hij wel eens een inschattingsfoutje. Bij ons resulteerde het erin dat we midden in de woestijn kwamen vast te zitten. Het was ineens, pats boem. Terwijl we een heuvel afscheurden konden we ineens niet meer verder. De bumper was afgebroken. Wij waren geschrokken. En onze chauffeur lag in een deuk. Hij stapte uit, zette de bumper vast en toen moesten we wachten op hulp. Toen die ons kwam helpen dachten wij dat het over was met de pret. Maar onze chauffeur vervolgde het avontuur alsof er niets gebeurt was. Dit was echt een onvergetelijke ervaring en zo gaaf om te doen!

Bedoeïenen in Oman

Sharqiyah Sands in Oman

De Sharqiyah Sands in Oman

Zonsonderang in de woestijn

Ook de zonsondergang is een unieke ervaring (net zoals de zonsopkomst). De zon in het zand zien zakken vanaf de zandheuvels is zoiets aparts en bijzonders. In totaal duurt dit wel een uur of twee. Ondertussen heb je voldoende tijd om een stukje te wandelen, te spelen in het zand en mooie foto’s maken. Onder het genot van Omaanse gastvrijheid, dadels en een koud blikje drinken is dit puur genieten. Echt een ervaring om nooit meer te vergeten. En hopelijk nog eens over te doen!

Tip: Koop vooraf je bezoek aan de woestijn een grote sjaal die je kunt omslaan om je gezicht te beschermen tegen het zand. Het woestijnzand is ontzettend fijn en stuift af en toe alle kanten op. Dit doet serieus pijn als het wat harder waait en bovendien komt het overal te zitten. Dus ook in je kleding, in je ogen en in je haar, echt niet fijn. Een sjaal helpt echt!

Genieten van de rust en stilte

Overdag is het goed vertoeven in de warmte en stilte van de woestijn. Na een uitgebreid ontbijtbuffet is het heerlijk om jezelf even terug te trekken met een goed boek. Of vergeet dat boek en geniet van de stilte. Nergens anders ervaar je de stilte zo goed als in de woestijn. Het er is leeg en de wereld lijkt eindeloos. De woestijn laat je voelen hoe klein je bent en hoe bijzonder het leven is. Een magische en intense ervaring. Neem dan ook absoluut de tijd om dit tot je door te laten dringen. Wees een met de natuur en kom weer helemaal tot jezelf. Wat een luxe is dit om te mogen meemaken.

Dune Bashen in de Woestijn van Oman

Bezoek aan een bedoeïenenfamilie

Maar ben je de stilte zat, heb je genoeg van al het avontuur en wil je afleiding? Breng dan een bezoek aan een bedoeïenenfamilie. Natuurlijk zijn deze families het bezoek van toeristen gewend, vaak hebben zij zelfs een speciale ontvangstruimte hiervoor, maar desondanks is het een leuke ervaring. Bovendien ontvangen zij hier wat geld voor en help je zo een familie mee in het levensonderhoud.

Ik vond dit een heel bijzondere ontmoeting.  Het is bijzonder om te zien hoe deze mensen leven. Zo basic en zo gelukkig! Dit laat je beseffen hoe simpel het leven zou kunnen zijn. Volgens mij heb ik wel duizend vragen gesteld, maar niets was teveel. De vrouw des huizes bleef maar koffie inschenken terwijl wij genoten van de lekkerste dadels ooit.

Spelen in de Wahiba Sands woestijn

Bezinning in de woestijn

Duizelende sterrenhemel

s’ Avonds genieten wij van een heerlijk en uitgebreid buffet. Tevens vind er live-cooking plaats in het Desert Nights Camp. Daarna nemen we plaats voor onze tent. In de woestijn is geen lichtvervuiling. De hemel is hierdoor ontzettend helder. Er zijn wel duizenden sterren te zien. Dit is echt een prachtig gezicht. Ik zou willen dat ik hier vaker van zou kunnen genieten. Mijn verblijf in de Wahiba Sands was dan ook een van mijn mooiste en meest bijzondere ervaringen ooit. Ik hoop het absoluut nog eens over te kunnen doen. Het is magisch!

Voor meer informatie kijk je op de website van Visit Oman.

Facebook Comments

3 Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.