Ontdek Viterbo: een van de mooist bewaard gebleven stadjes van Italië

Het is al laat in de middag als we vanaf Ristorante Tramonta nabij Allumiere vertrekken. We hebben heerlijk geluncht en gaan nu naar de historische stad Viterbo, de hoofdstad van de gelijknamige provincie in de regio Lazio. Vanaf de kust rijden we de binnenlanden in. De weg voert ons door hoge bergen en heuvelachtige landschappen. Na een klein uurtje bereiken we de toegangspoort ‘Porta Faul’ onder aan de stad, terwijl het oude stadscentrum dominant boven ons in de zon schittert. We parkeren onze auto iets verderop, bij het gratis parkeerterrein gelegen aan het stadspark ‘Valle Faule’.

In dit park tref je de ‘Il risveglio’. Dit is een kunstwerk van de Amerikaanse Seward Johnson. Het stelt een reus voor in de grond die aan het ontwaken is. Alleen een arm, een hand, een been, een voet en het hoofd zijn (deels) zichtbaar. Het park doet modern aan en staat in uiterst contrast met de stad boven je die een authentieke en middeleeuwse sfeer uitstraalt. Vanaf het park heb je een prachtig uitzicht op het Pauselijk paleis en de kathedraal van San Lorenzo. Tevens kun je vanaf hier gemakkelijk met een van de twee liften naar boven. De ene lift bevindt zich in het park en komt op Piazza Martiri d’ Ungheria uit. Hier kun je ook parkeren, maar dit is betaald en het is hier boven iets lastiger komen met de auto dan beneden. De tweede lift bereik je door een tunneltje aan de overkant van het parkeerterrein en komt (bijna) uit op Piazza San Lorenzo, vlakbij de Romaanse kathedraal van San Lorenzo. De lift is open vanaf 07.30 uur s`ochtends tot en met 24.00 uur `s nachts.

Viterbo is omringd door een oude, middeleeuwse stadsmuur met wachttorens, welke nog geheel intact is. Als je de stad binnenkomt is het net alsof je de middeleeuwen instapt. Alles is zo historisch dat je haast niet anders kunt dan jezelf proberen voor te stellen hoe het leven hier vroeger was. Het is fijn om in de smalle straatjes te slenteren en te genieten van het Italiaanse stadsleven in dit oude stadje. Overal tref je mooie pleinen, historische monumenten, bijzondere kerken en prachtige fonteinen. Dit is misschien wel een van de best bewaarde centrum uit de middeleeuwen.

De stad heeft absoluut een aantal bijzondere bezienswaardigheden die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. Je kunt bij het toeristische informatie punt, gelegen aan Piazza Martiri d’ Ungheria, gratis een stadskaart ophalen en al lopend de stad verkennen. Ook kun je ervoor kiezen om het ‘toeristisch treintje’ te nemen. Helaas ben ik de informatie hierover kwijtgeraakt en zijn we zelf niet met het treintje gegaan, maar ik geloof dat er vanaf Piazza Martiri d’ Ungheria ieder uur een treintje vertrekt die je langs de belangrijkste bezienswaardigheden in de stad leidt.

Drink een kopje koffie op het Piazza del Plebiscito, het vroegere marktplein. Het is heerlijk om hier te zitten en even op adem te komen. Genietend van de zon en het prachtige uitzicht vraag ik me af hoe het zou zijn om in de middeleeuwen geleefd te hebben.. Bezoek ook Palazzo dei Priori en het Palazzo della Podestà, die samen bekend staan als de Palazzi Comunali. Slenter door de smalle straatje in de authentieke wijk San Pellegrino. Deze volkswijk bevat vele pleintjes, steegjes, torens, bruggen, bogen en trappen en is zeer fotogeniek. Aan Piazza San Lorenzo tref je het Palazzo dei Papi, oftewel het pauselijk paleis. Viterbo was in de 13de eeuw namelijk en belangrijk toevluchtsoord voor de paus tijdens een onrustige periode in de geschiedenis van de kerk in Rome. Ook tref je hier de de Romaanse kathedraal van San Lorenzo. Dit is een belangrijke Katholieke kathedraal en bergt de tombe van Paus Johannes XXI.

Wij kiezen er voor om op ons gemak door de smalle straatjes van de stad te slenteren, zonder kaart. Vanaf Piazza Martiri d’ Ungheria lopen we een zijstraatje in. Terwijl we door de stad slenteren bezoeken we uiteraard een aantal kerken, waaronder de San Francesco, de Madonna della Quercia en de Santa Maria della Salute. Het verschil tussen de kerken is groot; van somber en koud tot een en al pracht en praal. Dit laat duidelijk zien hoe groot de verschillen tussen arm en rijk waren vroeger. Heel bijzonder om te zien. Onderweg komen we gelukkig ook langs diverse bewegwijzeringsborden die de belangrijkste bezienswaardigheden aangeven en laten zien waar je bent, heel fijn! Viterbo is absoluut een stadje om te bezoeken als je in de regio Lazio bent. Je kunt je hier prima een halve of zelfs een hele dag vermaken, zeker als je ook van musea en/of winkelen houdt.

Facebook Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.