Village getaway: relaxen in een dorpje nabij Sjoemen in Bulgarije

Sjoemen in Bulgarije

Flora en Fauna in Bulgarije

Dorpsleven in Bulgarije

De natuur in Bulgarije

Weekendje weg naar Sjoemen in Bulgarije

Het platteland van Sjoemen in Bulgarije

Genieten van het dorp Sjoemen in Bulgarije

Biologische groente en fruit in Bulgarije

Duurzaam op vakantie in Bulgarije

Ecotoerisme in Bulgarije

Het platteland Sjoemen in Bulgarije

Het dorp Sjoemen in Bulgarije

Ecotoerisme in Sjoemen in Bulgarije

Groente en fruit in Bulgarije

Duurzame vakantie Sjoemen in Bulgarije

Weekendje weg in Sjoemen in Bulgarije

Biologisch eten in Bulgarjie

Duurzaam eten in Bulgarije

Het platteland van Sjoemen in Bulgarije

Het platteland van Bulgarije

Kippen in Sjoemen in Bulgarije

Kippen in Shumen in Bulgarije

Weekendje naar Shumen in Bulgarije

Plattelandsleven van Shumen in Bulgarije

Dorpsleven van Shumen in Bulgarije

Ondergedompeld in het dorpsleven van Sjoemen in Bulgarije

Afgelopen maand werd ik ondergedompeld in het Bulgaarse dorpsleven! We hadden een ‘village getaway’ en verbleven een weekje op het platteland (bij de ouders van vrienden) in Kaspichan; een klein dorpje nabij de plaats Sjoemen in Bulgarije. Eerlijk moet ik zeggen dat ik er een beetje tegenop zag om zolang in een dorp te verblijven. Bulgarije is nu eenmaal niet bepaald een ontwikkeld land en ik wist gewoon niet zo goed wat ik kon verwachten.

Biologische groente en fruit

Ik ben opgegroeid als stadsmeisje en weet nu eenmaal niet beter dan dat groente en fruit uit de supermarkt komen! Okay, dat is wel heel overdreven natuurlijk, maar `t scheelt eerlijk gezegd niet veel. Dat was ook maar al te duidelijk door de vragen die ik stelde. “Wat is dit voor soort fruit”? en “wat is dit voor soort groente”? hadden natuurlijk de overhand. Maar ik heb ook keukenapparaten gezien waarvan ik dacht dat ze eerder in een marteltehuis zouden horen, dan zo in de natuur. Over martelen gesproken.. speciaal voor ons bezoek hadden ze een schaap gekocht om te slachten! Dit was een aparte ervaring, maar ook heel bijzonder. En stiekem kon ik het allemaal ontzettend waarderen.

Verliefd op het platteland

Ik ben zelfs een beetje verliefd geworden op het dorpsleven op de omgeving van Sjoemen in Bulgarije! Het dorp Kaspichan is gelegen in de heuvels en omgeven door boomgaarden en bossen. Het bestaat voornamelijk uit oude, vervallen gebouwen en huizen. En ik vond het eerst maar moeilijk voor te stellen dat mensen hier vrijwillig wonen. In het hele dorp zijn maar twee huizen met een toilet binnen, waarvan een gelukkig het huis was waar wij verbleven. De rest van het dorp heeft nog steeds toiletten buiten; kun je het jezelf voorstellen? Een supermarkt is er niet, maar iedereen is dan ook zelfvoorzienend en verbouwen niet alleen diverse groente en fruit in eigen tuin, maar hoeden ook verschillende dieren.

En dat zijn denk ik de voornaamste redenen waarom ik nu zo verliefd ben. Want wat heb ik heerlijk gegeten en genoten van de dieren zeg! En ik ben, zoals ik eerder al zei, zelfs geen enkele keer ziek geweest deze week! Maar echt natuurlijk en biologisch eten is niet alleen gezond, het is ook gewoon zo ontzettend lekker dat ik eigenlijk niet meer anders wil.

Wonen in een dorp, of toch de stad?

Ik heb er zelfs een beetje spijt van dat we in de stad zijn gaan wonen en wenste dat we gewoon een huisje hadden gekocht in een dorp. Die zijn er namelijk al vanaf vijfduizend euro! Maar beter blijft het bij een fantasie. Want heel eerlijk? Ik denk dat ik na twee maanden gek word van de stilte. En daarnaast is het ook volgens mij ook gewoon onmogelijk. Want hoe moet je immers aan inkomsten komen? Ik kan nu al geen fatsoenlijke baan vinden in dit land, laat staan wat mijn kansen zijn als ik in een dorp woon. Het is dan ook niet voor niets dat er ruim zevenduizend(!) onbewoonde dorpen in Bulgarije zijn.

Een goede uitvalbasis om Bulgarije te ontdekken

Kaspichan is een trouwens een prima uitvalbasis om de rest van Bulgarije te ontdekken. Het is want gelegen op maar 20 kilometer nabij de stad Sjoemen; een oude Ottomaanse stad. Ook in de buurt is er genoeg te zien. Bulgarije is nog zo onontdekt, maar bevat prachtige bezienswaardigheden waarover ik de komende tijd meer zal schrijven. Hoe dan ook, het was heerlijk en ik heb genoten! Geen winkels, maar wilde paarden op de hoek van de straat is weer eens wat anders. En als afsluiter hadden we de laatste avond een heerlijke barbecue, inclusief zelf geslacht vlees en zelf geteelde groente. Kijk je nog even mee?

Shumen in Bulgarije

Op vakantie in Shumen in Bulgarije

Barbecuen Shumen in Bulgarije

Vakantie naar Shumen in Bulgarije

Reizen naar Shumen in Bulgarije

De stad Shumen in Bulgarije

Facebook Comments

1 Comment

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.