Village getaway: relaxen in een dorpje nabij Sjoemen in Bulgarije

Verliefd op het dorpsleven

Afgelopen maand werd ik ondergedompeld in het Bulgaarse dorpsleven! We hadden een ‘village getaway’ en verbleven een weekje op het platteland (bij de ouders van vrienden) in Kaspichan; een klein dorpje nabij de plaats Sjoemen in Bulgarije. Eerlijk moet ik zeggen dat ik er een beetje tegenop zag om zolang in een dorp te verblijven. Bulgarije is nu eenmaal niet bepaald een ontwikkeld land en ik wist gewoon niet zo goed wat ik kon verwachten. Ik ben opgegroeid als stadsmeisje en weet nu eenmaal niet beter dan dat groente en fruit uit de supermarkt komen! Okay, dat is wel heel overdreven natuurlijk, maar `t scheelt eerlijk gezegd niet veel. Dat was ook maar al te duidelijk door de vragen die ik stelde. “Wat is dit voor soort fruit”? en “Wat is dit voor soort groente”? hadden natuurlijk de overhand, maar ik heb ook keukenapparaten gezien waarvan ik dacht dat ze eerder in een marteltehuis zouden horen, dan zo in de natuur. Over martelen gesproken.. speciaal voor ons bezoek hadden ze een schaap gekocht om te slachten! Heel apart hoor, maar ook heel bijzonder. En stiekem kon ik het allemaal ontzettend waarderen. Ik ben zelfs een beetje verliefd geworden op het dorpsleven!

Het dorp, gelegen in de heuvels en omgeven door boomgaarden en bossen, bestaat voornamelijk uit oude, vervallen gebouwen en huizen. Ik vond het eerst maar moeilijk voor te stellen dat mensen hier vrijwillig wonen. In het hele dorp zijn maar twee huizen met een toilet binnen, waarvan een gelukkig het huis was waar wij verbleven. De rest van het dorp heeft nog steeds toiletten buiten; kun je het jezelf voorstellen? Een supermarkt is er niet, maar iedereen is dan ook zelfvoorzienend en verbouwen niet alleen diverse groente en fruit in eigen tuin, maar hoeden ook verschillende dieren. En dat zijn denk ik de voornaamste redenen waarom ik nu zo verliefd ben. Want wat heb ik heerlijk gegeten en genoten van de dieren zeg! En ik ben, zoals ik eerder al zei, zelfs geen enkele keer ziek geweest deze week! Maar echt natuurlijk en biologisch eten is niet alleen gezond, het is ook gewoon zo ontzettend lekker dat ik eigenlijk niet meer anders wil. Ik heb er zelfs een beetje spijt van dat we in de stad zijn gaan wonen en wenste dat we gewoon een huisje hadden gekocht in een dorp. Die zijn er namelijk al zo rond de 5000 euro hier! Maar beter blijft het bij een fantasie. Want heel eerlijk? Ik denk dat ik na twee maanden gek word van de stilte. En daarnaast is het ook volgens mij ook gewoon onmogelijk. Want hoe moet je immers aan inkomsten komen? Ik kan nu al geen fatsoenlijke baan vinden in dit land, laat staan wat mijn kansen zijn als ik in een dorp woon. Het is dan ook niet voor niets dat er ruim 7000(!) onbewoonde dorpen in Bulgarije zijn.

Kaspichan is een prima uitvalbasis, want gelegen op maar 20 kilometer nabij de stad Sjoemen; een oude Ottomaanse stad. Ook in de buurt is er genoeg te zien. Bulgarije is nog zo onontdekt, maar bevat prachtige bezienswaardigheden waarover ik de komende tijd meer zal schrijven. Hoe dan ook, het was heerlijk en ik heb genoten! Geen winkels, maar wilde paarden op de hoek van de straat is weer eens wat anders. En als afsluiter hadden we de laatste avond een heerlijke barbecue, inclusief zelf geslacht vlees en zelf geteelde groente. Kijk je nog even mee?

Facebook Comments

1 Comment

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.