Genieten in Parco Villa Gregoriana in Tivoli nabij Rome

Genieten in Parco Villa Gregoriana in Tivoli nabij Rome

In mijn artikel over het heerlijke gerecht ‘Cacio e Pepe’ schreef ik al dat het oude, pittoreske stadje Tivoli een aantal villa’s van Romeinse keizers waarborgt. Villa Gregoriana  is een bosrijk park dat vernoemd is naar Paus Greogrius XVI. Het is niet ver van de bekende Villa d’Este gelegen en een stukje verder weg van Villa Adriana. Dit zijn de twee bekendste villa’s in Tivoli. Villa Gregoriana is minder bekend, maar is wel net zo bijzonder en ook zeker een bezoek waard als je de omgeving van Rome aan het bekennen bent. Het is een fijne verademing om dit park op een warme zomermiddag te bezoeken.

Parco Villa Gregoriana in Tivoli nabij Rome

Parco Villa Gregoriana in Tivoli

De grote waterval in Villa Gregoriana

Het oude stadscentrum van Tivoli werd in 1826 getroffen door een overstroming van de rivier de Aniene. Dit was niet de eerste keer en Paus Gregorius XVI gaf in 1830 opdracht tot het omleggen van de rivier via twee tunnels door de berg om nog meer overstromingen te voorkomen. Door de bouw van deze tunnel ontstond er een grote waterval van meer dan honderd meter hoog, welke tot op de dag van vandaag nog steeds te bewonderen is. De indrukwekkende waterval staat bekend onder de naam Cascata Grande ofwel ‘grote waterval’. Het snelstromende water komt uit de in de Valle dell’inferno (de vallei van de hel). Behalve de Cascata Grande, vindt je in het park ook nog talloze kleinere watervallen en waterpartijen die je kunt bezichtigen.

Het park Villa Gregoriana in Tivoli

Onvlucht de warmte en zoek schaduw onder de bomen

Het is fijn om door het groene park te wandelen, zeker op een warme zomermiddag. Het klimaat is heerlijk en de bomen bieden schaduw. Houdt er wel rekening mee dat het hier stikt van de muggen, neem dus zeker een anti-muggen middel mee. Ook is het verstandig om goede schoenen aan te trekken, het liefst met een rubberen zool. Het park lijkt namelijk meer op een bos en de ondergrond is puur natuur en regelmatig modderig. Af en toe zijn er stukjes trap, maar het is voornamelijk gewoon klimmen. Eerst naar beneden, alwaar je een prachtig uitzicht op de waterval hebt, en daarna weer helemaal omhoog. Het is dan ook aan te raden om minimaal twee uur voor je bezoek uit te trekken als je het hele park rustig wilt bekijken. Wij deden anderhalf uur over de blauwe route (hoofdroute).

Waterval in het park Villa Gregoriana in Tivoli

Watervallen in het park Villa Gregoriana in Tivoli

Uitzicht in het park Villa Gregoriana in Tivoli

Meer van het park Villa Gregoriana in Tivoli

Prachtige natuur en adembenemende uitzichten

Onderweg kun je regelmatig genieten van een prachtig uitzicht over de vallei of de heuvels en genieten van een mooie waterpartij. Ook zijn er grotten en kloven. De natuur is prachtig en je komt hier even helemaal tot rust. Door de jaren heen was het park een toevluchtsoord voor verschillende reizigers, dichters, kunstenaars, koninklijken en keizers. Het is haast onvoorstelbaar om je voor te stellen wat zich hier vroeger allemaal heeft afgespeeld. Wat waren de Romeinen toch een bijzonder volk. Je komt onderweg langs diverse overblijfselen uit de Romeinse tijd en ook kun je Villa Manlio Vopisco bezoeken. Al is er niet veel meer van de villa over en is het moeilijk voor te stellen hoe het er ooit uit heeft gezien.

Wandelen in het park Villa Gregoriana in Tivoli

Een fijne, maar pittige wandeling

Bij de ingang wordt je goed van informatie voorzien. Je krijgt een plattegrond waarop de verschillende bezienswaardigheden en diverse routes worden aangegeven. Tevens staat alles in het park goed aangegeven door duidelijke bordjes die naar de watervallen, ruïnes en grotten verwijzen. Neem vooral een flesje water mee tijdens je bezoek aan het park. Wij waren flesjes water vergeten en er staan in het hele park volgens mij maar twee fonteintjes waar je uit kunt drinken. Geloof me: het is een pittige wandeling, dus water is zeker een welkome verfrissing. Als je slecht ter been bent is het af te raden om het park te bezoeken. Ook enige conditie is verreisd, want het is echt best wel zwaar.

Grotten in Villa Gregoriana in Tivoli

Parco Villa Gregoriana in Tivoli

Geniet in het park Villa Gregoriana in Tivoli

Na afloop hadden we daarom wel een ijsje verdiend, haha! Tip: als je eenmaal bij het centrum aangekomen bent, loop dan niet de eerste beste ijssalon binnen, maar loop nog een straatje door. Aan de rechterkant zit Gelateria Mariannina gevestigd. Ze hebben hier echt belachelijk lekker ijs! Het is een heel kleine ijssalon, maar zeker de moeite waard. Naast de klassieke en bekende smaken bieden ze ook bijvoorbeeld nutella, kinder, oreo en smarties aan. En een leuke bijeenkomst is dat het er helemaal niet duur is, maar je echt een supergroot ijsje krijgt!

Bezoekersinformatie

Het park is gelegen op ongeveer een half uur rijden vanaf Rome. Neem de trein of auto naar Tivoli. Reguliere entree kost acht euro. De openingstijden van Villa Gregoriana verschillen per maand, maar kun je vinden op deze website.

Largo Sant’Angelo, 1, 00019 Tivoli RM, Italië
Telefoonnummer: +39 0774 332650

Klik hier voor een routebeschrijving met Google Maps.

Facebook Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.