Vaticaanstad bezoeken met deze handige tips over bezienswaardigheden en activiteiten

Trek de tijd uit voor een bezoek aan de prachtige staat Vaticaanstad

Net zo min als we aan een dag Rome genoeg hadden om alles te zien, heb ik aan een blogpost te weinig om alles te laten zien. Ik schreef over Rome al eerder de twee artikelen: ‘Rome in een dag: wat te doen en zien tijdens je bezoek en ‘Nog meer informatie en tips voor Rome bezoeken in een dag’ over onze dagtrip naar deze prachtige stad tijdens onze vakantie in de Regio Lazio. Ik laat onder andere zien wat wij allemaal op een dag hebben kunnen doen en geloof me, dat is best veel. Maar Vaticaanstad bezoeken in een dag was eigenlijk niet voldoende. We hebben hier de meeste tijd besteed tijdens ons bezoek aan Rome. Het was er zo mooi en er is zoveel te doen en zien dat ik absoluut nog eens terug wil. Heb je ook maar weinig tijd? Met deze handige tips over bezienswaardigheden en activiteiten haal je het beste uit je bezoek naar Vaticaanstad.

Bezoek aan de prachtige staat Vaticaanstad

De prachtige staat Vaticaanstad

Vaticaanstad in Rome bezoeken

Vaticaanstad bezoeken in de middag

Nadat wij geluncht hadden, bezochten we eerst de Ponte Sant’Angelo en de Engelenburcht. Vanaf daar loop je. na een klein stukje langs de rivier Tiber en zonder dat je het eigenlijk merkt, zo Vaticaanstad in. De muren van Vaticaanstad worden overigens wel beveiligd door leden van de Zwitsers Garde in kleurrijke kostuums. Let dus goed op of je ze ergens ziet staan, want het is echt een prachtig gezicht.

Vanaf het Sint Pietersplein (Piazza San Pietro) heb je een ontzettend mooi uitzicht op de Sint-Pietersbasiliek. Het plein wordt omringd door 284 Dorische zuilen en 88 pilaren die opgesteld zijn in vier rijen en er staan maar liefst 140 beelden van heiligen. Midden op het plein staat een Egyptische obelisk met aan weerszijden twee identieke fonteinen. Alleen dit al is zo ontzettend kunstig en mooi.

Vaticaanstad zelf is gratis om te bezoeken. De staat heeft een oppervlakte van maar 44 hectare en is daarmee het kleinste land ter wereld. Als toerist kun je slechts enkele gebouwen bezichtigen en voor een aantal hiervan moet je entreegeld betalen.

Vermijdt de lange rijen in Vaticaanstad

Vanaf s’ ochtends vroeg tot s’ middags laat staat er, over meer dan de helft van het plein, een ontzettend veel mensen in de rij staan voor de Sint-Pietersbasiliek (Basilica di San Pietro). Tickets koop je het liefst vooraf online zodat je de gigantische lange rijen kunt vermijden. Bijvoorbeeld op de officiële website van Vaticaanstad.

Wij hebben ongeveer twintig minuten in de rij gestaan voordat we naar binnen konden. Dit viel dus gelukkig wel mee! Eenmaal binnen wist ik echt niet waar ik kijken moest. Er is zoveel te zien en er komt zoveel op je af. Het is een en al pracht en praal. Het is prachtig en bijzonder. En ieder stukje, ieder steentje heeft zo een eigen verhaal of betekenis.

Een bezoek aan Vaticaanstad

Vaticaanstad bezoeken met deze handige tips

Een bezoek aan Vaticaanstad

Kledingvoorschriften

Het lijkt vanzelfsprekend, maar ik zeg het toch maar even: de schouders en de knieën moeten bedekt zijn. Neem dus een sjaal of vestje mee voor je bezoek aan de Sint-Pietersbasiliek want anders kom je er echt niet in! Ik heb de hele dag met een vestje in mijn handen gelopen, maar na de lunch aan m`n ouders (die niet meegingen) meegegeven en ik werd meteen aangesproken (nou ja, nadat ik twintig minuten in de rij had gestaan en al door de beveiliging heen was) op het feit dat m`n schouders niet volledig bedekt waren. Gelukkig kon ik een sjaal kopen in het souvenirwinkeltje (waarom is dat hier aanwezig, echt even serieus), maar er was maar een keuze en ik kon er maar net aan m`n schouders mee bedekken.

Vaticaanstad bezoeken met deze handige tips over bezienswaardigheden en activiteiten

Vaticaanstad bezoeken met deze handige tips

Tips voor je bezoek aan Vaticaanstad

De sixtijnse kapel bezoeken met de lift

Aan de rechterkant van de Sint Pietersbasiliek kun je kaartjes kopen om de Sixtijnse kapel te bezoeken. We hebben hier weer een kleine twintig minuten in de rij gestaan. Eenmaal bij de kassa kun je ervoor kiezen om met de lift of trap naar boven te gaan. Met de trap kost zes euro en met de lift kost acht euro. Met de lift scheelt aanzienlijk in tijd, maar ook ruim tweehonderd treden. De trap is namelijk 551 treden en als je met de lift gaat hoef je er ‘slechts’ 320 te beklimmen.

Tijdens ons bezoek was er heel toevallig beneden in de kerk een koor aan het zingen en konden we vanuit de kapel toekijken en genieten. Het is heel moeilijk te beschrijven, maar dit was echt een van de mooiste dingen die ik ooit heb meegemaakt. Dit was zo ongelofelijk mooi bijzonder!

Tips om Vaticaanstad te bezoeken

Handige tip: zorg ervoor dat je contant geld bij je hebt, want je kunt alleen cash betalen. Vergeet je toch contant geld? Je kunt tegen extra kosten bij de souvenirwinkel pinnen zodat je niet nogmaals in de lange rij hoeft te staan om de Sint Pietersbasiliek binnen te komen.

Uitzicht over Rome

Uitzicht vanaf Vatiaanstad

Uitzicht over Vaticaanstad en Rome

Vervolgens kun je nog een heel stuk naar boven klimmen. Let op: dit is absoluut niet geschikt voor hartpatiënten, mensen die slecht ter been zijn en mensen die last hebben van een paniekstoornis. De klim zelf is pittig zwaar, maar te doen. Het zijn echter de smalle, nauwe gangetjes waar je doorheen moet en die het super eng maken.

Persoonlijk vond ik het moeilijk adem halen en ik voelde me echt super claustrofobisch. Ik weet niet hoelang we erover gedaan hebben en hoeveel treden het zijn, maar beiden leken wel eindeloos te duren. Eenmaal boven was het echter de moeite waar want je wordt echt op een waanzinnig uitzicht getrakteerd. Je kunt rondom de hele koepel lopen om over Vaticaanstad en Rome heen te kijken. Het is absoluut de eindeloos, lange klim waard!

Breng een bezoek aan de staat Vaticaanstad

Eenmaal op adem gekomen en uitgekeken te zijn begon de klim naar beneden. Dit vond ik persoonlijk nog heftiger dan naar boven en de frisse buitenlucht is nog nooit zo welkom geweest. Eerst kom je op het dak van de Sint Pietersbasiliek alwaar een aantal souvenirwinkels gevestigd zijn.

Je kunt hier ook naar het toilet en nog even genieten van het uitzicht over Rome. En gelukkig staat er ook een fonteintje vanwaaruit je water kunt drinken. Geloof me: water heeft nog nooit zo lekker gesmaakt! Vanaf het dak kun je verder naar beneden met de lift, maar hier staat vaak een lange wachtrij. Naar beneden lopen via de trap gaat volgens mij net zo snel. Als het al niet sneller is..

Informatie voor je bezoek aan Vaticaanstad

Informatie en tips om Vaticaanstad te bezoeken

Rijkdom in de Sint Pietersbasiliek

En dan sta je ineens midden in de Sint Pietersbasiliek. Wat een pracht en praal! Echt waar, ik heb zelden zoiets indrukwekkend en moois gezien. Rome is een groot openluchtmuseum en af en toe weet je echt niet waar je moet kijken, maar dit is toch wel de kers op de slagroomtaart. Alles is zo ongelofelijk groot en er is zoveel te zien.

En geloof het of niet, maar toen waren ineens al mijn batterijen van m`n camera leeg. Oeps.. foutje tijdens het opladen. En ontzettend balen! Ik kan hier namelijk wel een hele dag foto’s maken. Alles is zo mooi. Gelukkig heeft Nevzat zijn telefoon een vrij goede camera. Beter iets dan niets.

Vaticaanstad bezoeken met deze tips en informatie

We bleven hier wel een uur rondkijken en konden er geen genoeg van krijgen. Ze noemen de Sint Pietersbasiliek ook wel de mooiste kerk ter wereld. En ik geloof dat het echt zo is. Het lijkt me geweldig om bij een mis met de Paus aanwezig te zijn. Dit kan trouwens ook, maar wij hadden er helaas niet de gelegenheid toe. Als je dit ook graag wilt is het handig om op tijd in te plannen, er is namelijk ontzettend veel interesse.

De Pauselijke audiëntie

Elke zondag bidt de Paus het angelusgebed in het openbaar en kun je hierbij aanwezig zijn. Dit gebed duurt ongeveer tien minuten tot een kwartiertje en gebeurt vanuit het venster van zijn werkkamer. Een ticket hiervoor is niet nodig. Houdt wel rekening met lange wachttijden want je moet eerst door de beveiliging heen voordat je het Sint Pietersplein kunt betreden.

Op woensdag vindt er in intiemere kring (slechte enkele duizenden mensen) de publieke audiëntie plaats. Je kunt hiervoor via de website van het Vaticaan een formulier downloaden waarmee je per fax of per post toegangskaarten kunt aanvragen. Dit is geheel kosteloos, maar vanwege grote belangstelling is het wel een goed idee om dit ruim van te voren te doen. De toegangskaarten moeten namelijk per post vanuit het Vaticaan bij jouw thuis worden bezorgd.

De Vaticaanse Musea

Als je eenmaal uitgekeken bent en richting de uitgang loopt komt je aan de linkerkant van de Sint Pietersbasiliek langs de Vaticaanse Musea. Helaas was deze al gesloten toen wij er aan het einde van de middag waren, maar deze musea wil ik absoluut ooit eens bezoeken. Het schijnt zeer de moeite waard te zijn. Wel schijnen er evenals voor de koepel, altijd lange rijen te staan. Tip: de Vaticaanse Musea zijn iedere laatste zondagochtend van de maand gratis te bezoeken.

De beste tijden voor een bezoek aan Vaticaanstad

Als ik nog een keer zou gaan, dan zou ik s’ ochtends vroeg de Sint Pieterbasiliek bezoeken. Volgens mij is het dan het rustigst omdat iedereen eerst naar de musea of koepel schijnt te gaan. Ook is dan de lichtinval het mooist en kun je dus het best foto’s maken (als je tenminste een volle batterij hebt). s’Middags, vanaf een uur of drie, schijnt het bij de koepel en de musea juist een stuk rustiger zijn. Sowieso zou ik je aanraden om Vaticaanstad buiten het hoogseizoen te bezoeken. Het is er dan namelijk heel warm en vooral druk.

De Vaticaanse Tuinen

Dan kun je misschien ook nog de Vaticaanse tuinen die achter de musea liggen bezoeken. Deze schijnen namelijk ook ontzettend mooi te zijn en beslaan bovendien het grootste oppervlakte van Vaticaanstad. De Vaticaanse tuinen kun je trouwens niet zomaar bezoeken. Er worden tours door Vaticaanstad zelf georganiseerd en moet je van te voeren boeken. Met een minibusje ontdek je in ongeveer drie kwartier de prachtige omgeving waar veel pausen hun werk hebben geschreven.

Facebook Comments

2 Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.