Trek de tijd uit voor een bezoek aan de prachtige staat Vaticaanstad

Net zo min als we aan een dag Rome genoeg hadden om alles te zien, heb ik aan een blogpost te weinig om alles te laten zien. Daarom schreef ik de twee artikelen: ‘Rome in een dag: de must see’s and to do’s’ en ‘Rome in een dag: nog meer handige tips‘ over onze dagtrip naar Rome tijdens onze vakantie in de Regio Lazio. Ik laat onder andere zien wat wij allemaal op een dag hebben kunnen doen en geloof me, dat is best veel. We hebben echter de meeste tijd aan ons bezoek aan Vaticaanstad besteed. En omdat ik het er zo ontzettend mooi vond, vond ik deze prachtige staat ook wel een artikel op zichzelf staand waard.

Al moet ik eerlijk zeggen dat er niet zoveel over Vaticaanstad te vertellen valt. Het is er vooral heel mooi. Echt heel ontzettend mooi. Zoals je wel kunt raden heb ik dus ontzettend veel foto’s gemaakt die ik graag wil delen. Je kijkt er namelijk werkelijk je ogen uit. Nadat wij geluncht hadden, bezochten we eerst de Ponte Sant’Angelo en de Engelenburcht, zoals je in mijn vorige artikels over Rome kunt lezen. Vanaf daar loop je. na een klein stukje langs de rivier Tiber en zonder dat je het eigenlijk merkt, zo Vaticaanstad in. De muren van Vaticaanstad worden overigens wel beveiligd door leden van de Zwitsers Garde in kleurrijke kostuums. Let dus goed op of je ze ergens ziet staan, want het is echt een prachtig gezicht. Vanaf het Sint Pietersplein (Piazza San Pietro) heb je een ontzettend mooi uitzicht op de Sint-Pietersbasiliek. Het plein wordt omringd door 284 Dorische zuilen en 88 pilaren die opgesteld zijn in vier rijen en er staan maar liefst 140 beelden van heiligen. Midden op het plein staat een Egyptische obelisk met aan weerszijden twee identieke fonteinen. Alleen dit al is zo ontzettend kunstig en mooi.

Vanaf s’ochtends vroeg tot s’middags laat staat er, over meer dan de helft van het plein, een ontzettend lange rij met mensen die in de rij staan voor de Sint-Pietersbasiliek (Basilica di San Pietro). Je kunt vooraf kaartjes te kopen zodat je niet in de rij hoeft te staan, al moet ik zeggen dat het wachten niet super lang duurt. Wij hebben ongeveer twintig minuten in de rij gestaan voordat we naar binnen konden. Eenmaal binnen wist ik echt niet waar ik kijken moest. Er is zoveel te zien en er komt zoveel op je af. Het is een en al pracht en praal. Het is prachtig en bijzonder. En ieder stukje, ieder steentje heeft zo een eigen verhaal of betekenis.

Tip

Het lijkt vanzelfsprekend, maar ik zeg het toch maar even: de schouders en de knieën moeten bedekt zijn. Neem dus een sjaal of vestje mee voor je bezoek aan de Sint-Pietersbasiliek want anders kom je er echt niet in! Ik heb de hele dag met een vestje in mijn handen gelopen, maar na de lunch aan m`n ouders (die niet meegingen) meegegeven en ik werd meteen aangesproken (nou ja, nadat ik twintig minuten in de rij had gestaan en al door de beveiliging heen was) op het feit dat m`n schouders niet volledig bedekt waren. Gelukkig kon ik een sjaal kopen in het souvenirwinkeltje (waarom is dat hier aanwezig, echt even serieus), maar er was maar een keuze en ik kon er maar net aan m`n schouders mee bedekken.

Aan de rechterkant van de Sint Pietersbasiliek kun je kaartjes kopen om de Sixtijnse kapel te bezoeken. We hebben hier weer een kleine twintig minuten in de rij gestaan. Eenmaal bij de kassa kun je ervoor kiezen om met de lift of trap naar boven te gaan. Met de trap kost zes euro en met de lift kost acht euro. Omdat wij geen tijd geen zin hadden om trappen te lopen, gingen we met de lift. Eenmaal boven moesten we alsnog een stukje met de trap verder om boven in de koepel te komen. Heel toevallig was er beneden in de kerk een koor aan het zingen en konden we vanuit de kapel toekijken en genieten. Het is heel moeilijk te beschrijven, maar dit was echt een van de mooiste dingen die ik ooit heb meegemaakt. Zo ongelofelijk bijzonder! En dat terwijl ik alles behalve religieus ben.

Handig weetje: zorg ervoor dat je contant geld bij je hebt, want je kunt alleen cash betalen. Vergeet je toch contant geld? Je kunt tegen extra kosten bij de souvenirwinkel pinnen zodat je niet nogmaals in de lange rij hoeft te staan om de Sint Pietersbasiliek binnen te komen.

Vervolgens kun je nog een heel stuk naar boven klimmen. Let op: dit is absoluut niet geschikt voor hartpatiënten, mensen die slecht ter been zijn en mensen die last hebben van een paniekstoornis. Man, wat heb ik een moeite gehad om naar boven (en naar beneden) te komen. De klim zelf is pittig zwaar, maar te doen. Het zijn echter de smalle, nauwe gangetjes waar je doorheen moet en die het super eng maken. Het was moeilijk adem halen en ik voelde me echt super claustrofobisch. Ik weet niet hoelang we erover gedaan hebben en hoeveel treden het zijn, maar beiden leken wel eindeloos te duren. Eenmaal boven was het echter de moeite waar want je wordt echt op een waanzinnig uitzicht getrakteerd. Je kunt rondom de hele koepel lopen om over Vaticaanstad en Rome heen te kijken. Het is absoluut de eindeloos, lange klim waard!

Eenmaal op adem gekomen en uitgekeken te zijn begon de klim naar beneden. Dit vond ik persoonlijk nog heftiger dan naar boven en de frisse buitenlucht is nog nooit zo welkom geweest. Eerst kom je op het dak van de Sint Pietersbasiliek alwaar een aantal souvenirwinkels (waarom is dat hier aanwezig, echt even serieus) gevestigd zijn, je naar het toilet kunt en nog even kunt genieten van het uitzicht over Rome. En gelukkig staat er ook een fonteintje vanwaaruit je water kunt drinken. Geloof me: water heeft nog nooit zo lekker gesmaakt! Vanaf het dak kun je verder naar beneden met de lift, maar hier staat vaak een lange wachtrij. Naar beneden lopen via de trap gaat volgens mij net zo snel.

En dan sta je ineens midden in de Sint Pietersbasiliek. Wat een pracht en praal! Echt waar, ik heb zelden zoiets indrukwekkend en moois gezien. Rome is een groot openluchtmuseum en af en toe weet je echt niet waar je moet kijken, maar dit is toch wel de kers op de slagroomtaart. Alles is zo ongelofelijk groot en er is zoveel te zien. En geloof het of niet, maar toen waren ineens al mijn batterijen van m`n camera leeg. Oeps.. foutje tijdens het opladen. En ontzettend balen! Ik kan hier namelijk wel een hele dag foto’s maken. Alles is zo mooi. Gelukkig heeft Nevzat zijn telefoon een vrij goede camera. Beter iets dan niets.

We blijven hier wel een uur rondkijken, zo lang ben ik nog nooit in een kerk geweest. Ze noemen de Sint Pietersbasiliek ook wel de mooiste kerk ter wereld. En ik geloof dat het echt zo is. Het lijkt me geweldig om bij een mis met de Paus aanwezig te zijn. Dit kan trouwens ook, maar wij hadden er helaas niet de gelegenheid toe. Als je dit ook graag wilt is het handig om op tijd in te plannen, er is namelijk ontzettend veel interesse. Elke zondag bidt de Paus het angelusgebed in het openbaar en kun je hierbij aanwezig zijn. Dit gebed duurt ongeveer tien minuten tot een kwartiertje en gebeurt vanuit het venster van zijn werkkamer. Een ticket hiervoor is niet nodig. Houdt wel rekening met lange wachttijden want je moet eerst door de beveiliging heen voordat je het Sint Pietersplein kunt betreden. Op woensdag vindt er in intiemere kring (slechte enkele duizenden mensen) de publieke audiëntie plaats. Je kunt hiervoor via de website van het Vaticaan een formulier downloaden waarmee je per fax of per post toegangskaarten kunt aanvragen. Dit is geheel kosteloos, maar vanwege grote belangstelling is het wel een goed idee om dit ruim van te voren te doen. De toegangskaarten moeten onder andere bijvoorbeeld per post vanuit het Vaticaan bij jouw thuis worden bezorgd.

Als je eenmaal uitgekeken bent en richting de uitgang loopt komt je aan de linkerkant van de Sint Pietersbasiliek langs de Vaticaanse Musea. Helaas was deze al gesloten toen wij er aan het einde van de middag waren, maar deze musea wil ik absoluut ooit eens bezoeken. Het schijnt zeer de moeite waard te zijn. Wel schijnen er evenals voor de koepel, altijd lange rijen te staan. Het is daarom aan te raden om via de website van het Vaticaan alvast online tickets te bestellen. Je kunt de lange wachtrijen dan gewoon voorbij lopen. Als ik nog een keer zou gaan, dan zou ik s’ochtends vroeg de Sint Pieterbasiliek zelf bezoeken. Volgens mij is het dan het rustigst omdat iedereen eerst naar de musea of koepel schijnt te gaan. Ook is dan de lichtinval het mooist en kun je dus het best foto’s maken, met een volle batterij ;-) s’Middags schijnt het bij de koepel en de musea juist een stuk rustiger zijn. Dan kun je misschien ook nog de Vaticaanse tuinen die achter de musea liggen bezoeken. Deze schijnen namelijk ook ontzettend mooi te zijn.

Facebook Comments

1 Comment

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.