Nog meer informatie en tips voor Rome bezoeken in een dag

Nog meer handige informatie en tips voor Rome bezoeken in een dag

Handige informatie en tips voor Rome bezoeken in een dag

Informatie en tips voor Rome bezoeken in een dag

In het artikel ‘Rome in een dag: wat te doen en zien tijdens je bezoek’, kun je al het een en ander lezen over het bezichtigen van de belangrijkste hoogtepunten in een dag. Ik geef hier verschillende tips voor Rome als je maar een dag de tijd hebt. Je leest hier onder andere over het Colosseum, de Trevifontein, het openbaar vervoer en andere tips voor Rome. Uiteraard voorzien van heel veel foto`s!

Rome is prachtig en hoewel je in een dag best veel van de belangrijkste bezienswaardigheden kunt zien, is het zeker niet genoeg. Ik raad het dan ook absoluut aan om minimaal een (lang) weekend te gaan zodat genoeg tijd hebt om alles op je gemak te zien. Het is in Rome namelijk altijd druk en bij de belangrijkste bezienswaardigheden staan soms wel wachtrijen van twee tot drie uur.

Ik vond het persoonlijk heel jammer dat we een aantal dingen niet ook van binnen hebben kunnen bezoeken en mochten we nog eens naar Rome gaan, dan wil ik toch wel zeker minimaal vier dagen blijven. Maar mocht je maar een dag gaan, dan hoop ik dat je met onderstaande tips voor Rome te kunnen helpen om zoveel mogelijk uit je bezoek te halen.

De Spaanse trappen in Rome

Bezoek aan Rome in een dag

Bezoek Rome in een dag

De Spaanse trappen

Vanaf de Trevifountein hebben we onze weg vervolgd naar de Spaanse trappen. Dit is echt maar een heel klein stukje lopen, dus je bent er zo. De Spaanse trappen zijn ideaal om even op adem te komen van het flinke aantal kilometers dat we inmiddels hebben afgelegd. Eerst nemen we even een kijkje bij de Fontana della Barcaccia, oftewel de Fontein van de lelijke boot.

Deze fontein werd in 2015 ernstig beschadigd door hooligans van Feyenoord. Dat is toch niet normaal? Gelukkig is er niets meer van te zien en kun je zelfs weer gewoon drinken uit de fontein! Tenminste.. al die Italianen daar zeiden dat het geen probleem was en deden het ook. Vanzelfsprekend dus kon ik het natuurlijk niet laten om ook te doen, maar ik ben gelukkig niet ziek geworden!

Tips voor Rome in een dag

Informatie en tips voor Rome

Tips voor een bezoek aan Rome

Trinità dei Monti in Rome

Een bezoek aan de kerk Trinità dei Monti

Nadat we even onderaan op de trappen hebben gezeten, zijn we begonnen aan de klim naar boven. Als je de trappen oploopt komt je op Pinicio, één van de Romeinse heuvels. De Trinità dei Monti (of Santissima Trinità al Monte Pincio) is een kerk die met zijn twee torens de Spaanse Trappen domineert. De kerk is oorspronkelijk gesticht door de Franse koning Lodewijk XII en nog steeds eigendom van de Franse Staat. Leuk weetje: je raadt het al, maar de Spaanse Trappen zijn eigenlijk ontworpen en gebouwd door de Fransen.

Uitzicht vanaf de Spaanse trappen in Rome

Winkelen in Rome

Vanaf bovenaan de Spaanse trappen heb je prachtig uitzicht op de Piazza di Spagna en de aangrenzende, luxe winkelstraten. Neem even de tijd om een uurtje te slenteren in Via dei Condotti want alleen de beste, duurste en meest exclusieve merken ter wereld zijn hier gevestigd! Dit is fantastisch om te winkelen als je budget het toe laat, maar ook heel leuk om gewoon een kijkje te nemen en weg te dromen bij al het moois dat je in de etalages ziet.

Aan het einde van deze luxe winkelstraat loop je zo de Via del Corso in, waar winkels zitten voor iedereen met een kleiner budget. Wij hebben niet gewinkeld want dan loop je de rest van de dag met tasjes rond. Dat vind ik persoonlijk niet zo fijn. Bovendien is Rome veel te mooi om je tijd te besteden aan winkelen als je maar een dag hebt. Ik raad je echt aan om dit alleen te doen als je tijd over hebt, of speciaal daarvoor komt.

Tips om te doen en zien in Rome

Een korte stop op Piazza del Popolo

Piazza del Popolo is een goede volgende stop na een bezoek aan de Spaanse trappen. En weer niet zo heel ver lopen! In het midden van dit ‘plein van het volk’ waar veel mensen hun bezoek aan Rome beginnen, staat een Egyptische obelisk die oorspronkelijk in het Circus Maximus stond.

Ook vind je hier de twee vrijwel identieke kerken Santa Maria dei Miracoli en de Santa Maria di Montesanto. De kerken worden gescheiden door Via del Corso en worden ook wel de tweelingkerken genoemd. Helaas waren de waren kerken gesloten op het tijdstip dat wij er waren. Aan het plein ligt ook de kerk Santa Maria del Popolo.

De belangrijkste bezienswaardigheden in Rome

De belangrijkste bezienswaardigheden van Rome

Het grootste openbare park van Rome

Ook tref je op Piazza del Popolo de stadspoort van de Aureliaanse muur, Porta del Popolo en twee fonteinen: Fontana dell’Obelisco en Fontana del Nettuno. De trappen van de Piazza del Popolo leiden naar het grootste openbare park van Rome: Villa Borghesede, op de Pincio heuvel. In dit park kun je gemakkelijk een dag besteden. Het is er ontzettend groot, mooi en er is van alles te doen. Er is zelfs een dierentuin.

Als je echter maar een dag in Rome bent, heb je alleen maar de tijd om een korte tussenstop te maken. Geniet van het prachtige uitzicht over het plein en een groot deel van de stad en geniet even van de rust terwijl op adem komt en je dorst lest met een slok water uit een van de fonteintjes. Koop trouwens op tijd water in de supermarkt, want anders betaal je in de stad zomaar twee euro per klein flesje.

Bezienswaardigheden van Rome in een dag

De belangrijkste bezienswaardigheden van Rome in een dag

De rivier Tiber in Rome

Uitzicht over de Tiber in Rome

De drukte van de stad ontvluchten

Omdat het inmiddels middag is hebben we ondertussen wel lekkere trek gekregen en zin om te lunchen. We lopen de trappen weer naar beneden en vervolgen ons weg naar richting de Tiber; de derde langste rivier van Italië die dwars door Rome stroomt. Onderweg duiken we een zijstraatje in voor een stuk pizza om de ergste trek te stillen. We genieten van de rust, even weg van de toeristen. Rome is ontzettend druk en het is af en toe uiterst vervelend om steeds aangesproken te worden. Gelukkig hebben we daar langs de Tiber geen last van.

Met een groot stuk pizza en een verfrissende koude cola genieten we van het uitzicht op de rivier. Nadat onze heerlijke pizza op is (man, ik houd echt van pizza en heb er echt trek in nu) lopen we verder richting de Ponte Sant’Angelo (Engelenbrug) iets lager gelegen. Maar niet voordat we eerst even echt gaan lunchen.. Buon appetito! Tip: hoewel je vrijwel overal terecht kunt om een hapje te eten is het aan te raden om dit in een zijstraatje te doen: dat is vaak veel lekkerder en goedkoper.

De Ponte Sant'Angelo in Rome

De Ponte Sant'Angelo van Rome

Een bezoek aan Rome in een dag

De Ponte Sant’Angelo

De brug is gebouwd in 134 in opdracht van keizer Hadrianus, die een directe verbinding van de stad naar zijn mausoleum, de huidige Engelenburcht, wilde. Oorspronkelijk heette de brug Pons Aelius of Pons Hadrianus, maar in 590 kondigde aartsengel Michaël, volgende de legende, boven op de burcht het einde van een pestepidemie aan. Hierom werd de naam van zowel de brug als het mausoleum veranderd naar Sant’Angelo.

Helaas hadden we niet genoeg tijd om de engelenburcht van binnen te bezoeken. Het schijnt er bijzonder mooi te zijn en dat zou ik graag eens zien. De Engelenbrug is namelijk prachtig en werkelijk een van de mooiste dingen die ik ooit heb gezien. Ik vond het zo betoverend dat ik mezelf nu afvraag hoe mooi de burcht, dat inmiddels een museum is, wel niet moet zijn van binnen.

Nog meer tips voor Rome

Vanaf de Ponte Sant’Angelo loop je eigenlijk zonder dat je het doorhebt het Vaticaan binnen. Hierover schreef ik een apart blog welke je hier kunt lezen. Vaticaanstad moet je natuurlijk bezoeken als je in Rome bent. Heb je echter maar een dag de tijd, bedenk dan goed of je niet beter een andere keer terugkomt. Voor een bezoek aan het Vaticaan kun je namelijk makkelijk een dag an sich plannen.

Plan sowieso van te voren je bezoek aan Rome. Zorg dat je een plattegrond hebt en stip zelfs al een route uit. Rome is druk en je raakt er makkelijk verdwaald. Op zich is dit niet erg, maar wel een beetje zonde als je maar weinig tijd hebt. Zijn er attracties die je van binnen wilt bezoeken? Reserveer dan alvast je tickets online. Er zijn namelijk vrijwel overal lange wachttijden.

Koop voor je bezoek een Roma Pass. Met deze pas kunt je gratis gebruik maken van het openbaar vervoer in Rome, maar heb je ook gratis toegang tot musea en korting de meeste bezienswaardigheden. De pas is verkrijgbaar voor 48 of 72 euro.

Geen zin om te lopen of met het openbaar vervoer te reizen? Huur dan een fiets! Je kunt dit ter plekke doen als je in Rome bent, of alvast online reserveren bij een van de vele aanbieders.

En de laatste tip: eet niet zomaar overal! In Rome worden er ontzettend veel toeristenmenu’s aangeboden en geloof me, je krijgt echt geen waar voor je geld! Loop een zijstraatje in. Sowieso eet je dan lekker en vaak zelfs nog goedkoper ook! Wel zo belangrijk als je in Italië bent ;-)

Facebook Comments

3 Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.