Tijdens het reizen geld verdienen? Volg je droom met deze drie methodes!

Vanaf kleins af aan was het mijn droom om de nieuwe ‘Floortje Dessing’ te worden. Inmiddels heb ik deze hoop al een tijdje opgegeven hoor, want de kans op zo`n droombaan is natuurlijk maar heel klein. Toch weet ik zeker dat velen van jullie deze droom met mij hebben gedeeld. Want een betere combinatie dan reizen en tegelijkertijd geld verdienen bestaat volgens mij niet! Maar hoewel we misschien niet tot de paar gelukkigen ter wereld behoren die zich deze levensstijl werkelijk kunnen veroorloven, betekent dat natuurlijk niet dat onze reislust er minder op is geworden. Tenminste, het blijft voor mij in ieder geval een ultieme droom om rond te kunnen reizen, nieuwe plaatsen te ontdekken, bijzondere ervaringen op te doen en ongebaande paden te bewandelen. En dat het liefst zo lang en goedkoop mogelijk! Dat kun je natuurlijk doen door veel vrije dagen op te nemen en weinig geld uit geven, maar je kunt natuurlijk ook evengoed (deels) je droom achterna gaan en ervoor zorgen dat je geld verdient tijdens het reizen met bijvoorbeeld een van onderstaande methodes. Al is het alleen maar om langer op reis te kunnen!

Bloggen

Zelf verdien ik zo nu en dan iets extra’s bij met mijn blog. Het is niet veel, maar toch zeker lekker meegenomen. Omdat Nevzat en ik het afgelopen jaar letterlijk en figuurlijk in een achtbaan van chaos hebben gezeten (we zijn onder andere gestopt met onze eigen zaken, zijn geëmigreerd vanuit Turkije naar Bulgarije, hebben te maken met ziekte van zowel naaste familie als mijzelf en zijn een naast familielid verloren), heb ik helaas niet de tijd en energie die ik zou willen om mezelf echt 100% in te zetten voor Bohalista. Wel heb ik inmiddels heel veel concepten voor artikelen klaarstaan, een lange lijst met verbeterpunten en veranderingen aan de website waar ik aan moet werken en nog talloze andere ideeën die maar in mijn hoofd blijven rondspinnen. En ik weet zeker dat als ik het bloggen professioneler ga aanpakken, ik er genoeg mee kan verdienen om zowel Nevzat als mijzelf, binnen aanzienlijke tijd, te kunnen onderhouden in het buitenland, in bijvoorbeeld een wat goedkoper land zoals Bulgarije. Groeit mijn blog nog meer, dan ga ik vanzelfsprekend ook meer verdienen en kunnen we misschien wel in Spanje gaan wonen! En wie weet word ik op een dag toch nog wel ‘de nieuwe Floortje Dessing’. Ja, haha, ik ben en blijf een dromer. Maar na jaren ‘hobby bloggen’ ben ik inmiddels wel bijna zover dat ik Bohalista kan gaan inschrijven bij de KvK. En dat is toch iets waar ik niet alleen heel trots op ben, maar ook waarmee ik een deel van mijn droom waarmaak.

Zoals ik al zei ben ik wel al jaren bezig met bloggen. Het kost gewoon veel tijd, heel veel tijd. Het is hard werken, je zult veel geduld moeten hebben en bovenal moet je bloggen leuk vinden. Houd je niet zo van schrijven? Dan kun je er natuurlijk ook voor kiezen om te gaan vloggen. Ook dit kost veel tijd en is hard werken, maar meer dan een goede camera en vlotte babbel heb je niet nodig! En misschien een dosis zelfverzekerdheid dan.. Begin bijvoorbeeld met het vastleggen van dagjes uit, weekendjes weg en leuke hotspots in Nederland zelf en plaats deze filmpjes op YouTube. Let wel, ook professioneel vlogger worden kost enorm veel tijd en geduld. Maar weet je.. je leeft maar een keer in het hier en nu!

Werken voor een online vertaalbureau

Een andere simpele manier om geld te verdienen is door te werken voor een online vertaalbureau of platform. Je hoeft helemaal geen professioneel vertaler te zijn, het enige wat je nodig hebt is voldoende kennis van twee of meerdere talen, een laptop en een internetverbinding. Toen ik net in Istanbul woonde, wees een toenmalig vriendinnetje, Alicia, mij op online vertaalwerk en heb ik dit een tijdje gedaan om iets extra’s bij te verdienen. Ik moet wel eerlijk zeggen dat het geen vetpot is. En voornamelijk bij vertalingen van of naar het Engels is de concurrentie aanzienlijk groot. Maar als je bijvoorbeeld uitstekend een taal zoals het Chinees of Frans beheerst, kun je best een aardig zakcentje verdienen. En zeker als je van taal houdt is dit een leuke manier om extra geld te verdienen, zeker als je ook nog eens in het betreffende land kunt verblijven. Want het mooiste van dit werk is dat je het vanaf overal ter wereld kunt doen, bijvoorbeeld om een vakantie bij elkaar te sparen vanuit je woonkamer in het regenachtige Nederland, of vanaf een zonnig vakantieresort om twee overnachtingen extra te kunnen betalen!

Bij vertaalwerk denk je waarschijnlijk automatisch aan simpelweg (en misschien zelfs wel een beetje saai) een document vertalen, maar er is nog zoveel meer mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan brochures, flyers, nieuwsartikelen, maar ook geluidsbestanden en voice-overs. Dat laatste is iets waar mijn oude huisgenootje, Anastacia, behoorlijk wat geld mee verdient! Zij heeft een fijne stem, is een goede spreker en beheerst het Russische als moedertaal. Regelmatig wordt zij gevraagd om voice-overs van geluidsbestanden te vertalen en in te spreken. En tegenwoordig, met internet als het communicatiemiddel dat de wereld met elkaar verbindt, kun je ook bijvoorbeeld websites of een webshop vertalen. Zoals je ziet is er echt ontzettend veel mogelijk en kun je jezelf misschien wel onderscheiden door gebruik te maken van andere eigenschappen die je goed beheerst. Dus als je al werkend de wereld rond wilt trekken, is dit misschien wel de manier om jezelf te onderhouden. Mits je natuurlijk twee of meer talen vloeiend beheerst!

“Follow your dreams. They know the way”.

 

Les geven

Een andere veelgebruikte methode waarmee je aardig wat geld kunt verdienen en tegelijkertijd kunt reizen is les geven. Mijn vriendinnetje Ruta, uit Litouwen, geeft Engelse les en reist zo werkelijk de wereld rond. Ze heeft onder andere in Engeland, Rusland en Turkije gewoond en woont nu op Malta! Behalve dat ze ontzettend veel van de wereld ziet, leert ze ook van de hele wereld mensen kennen. Ze kan volgens mij bijna in ieder land praktisch gratis op vakantie, haha. Dat is toch super? Nu is het wel zo dat zij een TELF-certificaat heeft, maar haar Engels is echt niet beter dan dat van jou of mij hoor! Ze vraagt zelfs regelmatig de betekenis van een woord en als je af en toe hoort in wat voor grappige en ook bizarre situaties ze daardoor terecht komt, rol je over de grond van het lachen. Zo heeft ze in Istanbul eens een Turks meisje geleerd dat de betekenis van panty’s in het Engels ‘panties’ is. Echter, panty’s is ‘tights’ in het Engels en ‘panties’ betekent slipjes. Dat is toch grappig, haha! Maar wat ik duidelijk wil maken is dat je een taal echt niet perfect hoeft te beheersen om les te kunnen geven. Je moet natuurlijk wel les kunnen geven en de grammatica goed kennen, wil je iets kunnen uitleggen. Maar het is zeker wel mogelijk om in een taal die je goed beheerst les te geven. Denk maar eens aan vrijwilligerswerk tegen kost en inwoning of privélessen, iets waarmee je al snel, bijvoorbeeld in Turkije, 60 euro per uur mee kunt verdienen. En ook in landen zoals Zuid-Amerika en Azië is veel vraag naar Engels leraren (al weet ik niet wat de arbeidsvoorwaarden zijn en heb ik over China niet al te beste verhalen gehoord). En mocht je het echt professioneel willen aanpakken zoals bijvoorbeeld Ruta, dan kun je ook een TELF cursus doen waarmee je een internationaal erkend certificaat behaalt om Engels les te geven. Je verdient dan echt wel een goed salaris en kunt zelfs nog redelijk sparen ook!

Is je Engels niet bepaald om over naar huis te schrijven, wees dan niet getreurd want er is nog veel meer mogelijk! Misschien ben je wel keigoed in yoga of een andere sport. Of kun je heel goed koken, lekker bakken of mooi schilderen. Allemaal talenten waarin je les kunt geven en misschien zelfs wel zelf een bedrijf kunt opzetten. Ik ken genoeg vrouwen in Istanbul die een eigen bedrijf zijn begonnen door gebruik te maken van talent. Zo zijn er bijvoorbeeld vrouwen die cursussen geven in schilderen en mozaïeken, maar ook in mediteren en fotograferen. Met de benodigde research via onze grote vriend Google kom je er al snel achter wat de mogelijkheden in het land/de landen van jouw dromen zijn!

Deel gerust je ervaringen, want nog meer tips over geld verdienen op reis zijn van harte welkom!

Facebook Comments

1 Comment

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.