Rome in een dag: wat te doen en zien tijdens je bezoek

Rome in een dag: wat te doen en zien?

Rome in een dag

Wij waren afgelopen maand op vakantie in Italië. Zoals waarschijnlijk wel bekend is houd ik echt van Italië, het is mijn favoriete land. Als kind bracht ik er iedere zomer de vakantie door en ik heb zelfs een tijdje in Florence gewoond. En hoewel ik veel van het land gezien heb, was ik nog nooit eerder in de regio Lazio op vakantie geweest. Voor de hand ligt dan misschien een stedentrip naar Rome, maar wij hadden alleen een bezoek in het weekend aan deze prachtige stad gepland. Immers, vermijdt ik veel liever de drukte en geniet ik van de natuur, flora en fauna in Italië. De regio Lazio heeft namelijk ontzettend veel te bieden en mag eigenlijk niet worden vergeten. Toch is het aan te raden om Rome meerdere dagen te bezoeken. Zo heb je veel meer de tijd om alles te bezichtigen en echt sfeer te proeven. Maar kies je voor een bezoek van een dag in Rome, dan kun je zeker wel veel bezichtigen. Een dag is prima voldoende om alle hoogtepunten aan te doen. Met onderstaande tips hoop ik je te kunnen helpen om zoveel mogelijk uit je bezoek te halen.

Bezoek Rome in een dag

Begin de dag met een bezoek aan het Colosseum

Begin je dag met een bezoek aan het Colosseum; s`werelds bekendste en grootste amfitheater ooit. Vanaf metrostation ‘Colosseo’ loop je zo recht op het Colosseum af. Ik raadt het je aan om je dag vroeg te beginnen. Zorg ervoor dat je voor openingstijd (08.30 uur) voor de deur staat. Overdag staan er rijen met een wachttijd van wel twee tot drie uur. Als je liever niet op de vroege ochtend een bezoek aan het Colosseum wilt brengen, raadt ik je aan om `s avonds, net voor sluitingstijd (tijden verschillen per seizoen) te gaan. Tip: koop alvast een kaartje online via de officiële website. Hiermee kun je sneller doorlopen en vermijdt je de straatverkopers die zich te pas en onpas aanbieden.

Zien en doen in Rome

Doen tijdens je bezoek in Rome

Handige tips voor je bezoek aan Rome

Vervoer in Rome

Parkeer je auto buiten Rome en ga verder met de metro. Dit bespaart je niet alleen veel tijd, maar ook veel parkeergeld. Parkeren bij de parkeergarage van metrostation 'Rebibbia' kost bijvoorbeeld maar 1.50 euro per dag. Ook een kaartje voor de metro kost 1.50 euro (per enkele reis en met een geldigheidsduur van 100 minuten). Er zijn ook andere metrokaartjes verkrijgbaar zoals bijvoorbeeld een dagpas of de driedaagse Roma Pass voor 36 euro, inclusief gratis bezoek aan twee musea en korting op alle overige musea.

Bezoek Rome in een dag

Rome bezoeken in een dag

Tips om Rome te bezoeken in een dag

Tips voor je bezoek aan Rome

Loop door naar Forum Romanum

Na een bezoek aan het prachtige Colosseum liepen wij door naar Forum Romanum. Dit was in de oudheid het centrum van Rome. Het forum is tegen betaling te bezoeken, maar ook vanaf buiten is er ontzettend veel van de ruïnes te zien. Achter Forum Romanum liggen onder andere het Forum van Trajanus en de Capitolijnse musea. In principe kun je jezelf alleen in dit gebied al een dag vermaken, maar heb je niet zoveel tijd blijf dan niet te lang hangen want er is nog veel meer te zien.

Bezienswaardigheden in Rome

Informatie voor je stedentrip naar Rome

Tips voor je stedentrip naar Rome

Handige tips voor je stedentrip naar Rome

Handige informatie voor je stedentrip naar Rome

De Santi Luca en Martina Kerk

Wij namen een kijkje bij het Forum Romanum en brachten verder alleen een bezoek aan de Santi Luca en Martina Kerk. Deze kerk bevindt zich aan de rand van het Forum Romanum en is in de 7e eeuw in opdracht van Paus Honorius I gebouwd. Onder de kerk bevindt zich het graf van Pietro da Cortona; de Italiaans kunstenaar en architect die de kerk ook heeft ontworpen.

De kerk is niet heel bekend en wordt vaak overgeslagen tijdens een bezoek aan Rome, maar als je het mij vraagt is het absoluut de moeite waard om hier een korte stop te maken. Het is een prachtige kerk, geheel in barokstijl en we vonden `m bijzonder mooi. Ik las trouwens ergens dat de onderkerk regelmatig gesloten is, maar je dan best aan een pastoor kunt vragen of je een kijkje mag nemen. Schroom zeker niet, want het is heel apart om te bezichtigen en zeker de moeite waard.

Bezoek Rome in een dag

Vergeet niet om van de sfeer te proeven

Maak het echter niet te lang en vervolg je weg naar de Trevifontein. Je kunt ervoor kiezen om met de metro te gaan. Zo bespaar je natuurlijk flink wat tijd. Het is echter maar een kort stukje lopen. En onderweg passeer je de Capitolijn, Piazza Venezia en het Monument van Victor Emanuel II, in Italië beter bekend als Altare della Patria (Altaar van het Vaderland). Binnen in het monument is een museum gewijd aan de eenwording van Italië.

Doe onderweg nog even ergens een kopje koffie doen terwijl je geniet van de sfeer die hangt in de stad zelf. Rome is echt een groot openluchtmuseum en is overal zoveel moois te zien. Niet alleen de belangrijkste bezienswaardigheden zijn de moeite waard. Vergeet dus vooral niet af en toe naar boven te kijken als je door de gezellige straten slentert.

Een stedentrip naar Rome

Bezoek Rome in een dag

Een bezoek aan de Trevifontein

Het bekende gezegde luidt natuurlijk: “Rome is niet in een dag gebouwd”, maar dat betekent niet dat de stad niet in een dag te bezoeken is. Maar als ik heel eerlijk ben is het fijner om de stad rustig te verkennen en kunnen ontdekken. Zowel Nevzat als ik hebben daarom dus maar een muntje in de Trevifontein gegooid, met de hoop om snel terug te komen.

Er wordt namelijk gezegd dat als je over je schouder een munt in de fontein gooit, je Rome absoluut nog een keer zult bezoeken. Nu maar hopen dat het echt zo is. Wij willen in ieder geval nog wel een keer terugkeren hoor, er is nog zoveel te zien en doen in deze mooie stad. De welbekende Trevifontein stond bij mij overigens echt al heel lang op nummer een om te bezoeken in Rome. En ik ben blij dat ik dat nu eindelijk gedaan heb, want wat is ‘ie mooi!

Een bezoek aan de Trevifontein in Rome

Vergeet het Pantheon niet!

Een bezoekje aan het Pantheon zijn wij helemaal vergeten, maar mag jij zeker niet overslaan. Dit is het best bewaard gebleven monument uit de Romeinse oudheid in Rome. Het is al tweeduizend jaar oud, nauwelijks veranderd en geeft een goed levendig beeld van hoe het Romeinse rijk ooit moet zijn geweest. Niemand weet waarom dit gebouw ooit is gebouwd en wat de oorspronkelijke functie is geweest. Ik vind het jammer dat we het pantheon zijn vergeten te bezoeken en vraag me af hoe we zo stom hebben kunnen zijn geweest. Maar aan de andere kant is het des te meer reden voor nog een reisje naar Rome.. toch? Want zoals je ziet is er nog ontzettend veel meer te zien.

Want Rome is echt prachtig en zelfs wel meerdere bezoeken waard. En net zo min als het mogelijk is om echt van Rome te genieten als je maar een dag te tijd hebt, is het ook niet mogelijk om een bezoek aan Rome in een artikel te verwerken. Daarom schreef ik in nog meer handige informatie en tips voor Rome bezoeken in een dag.

Facebook Comments

4 Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.