Rome in een dag: wat te doen en zien?

Wij waren afgelopen maand op vakantie in Italië. Zoals waarschijnlijk wel bekend is houd ik echt van Italië, het is mijn favoriete land. Als kind bracht ik er iedere zomer de vakantie door en ik heb zelfs een tijdje in Florence gewoond. En hoewel ik vaak ontzettend last van heimwee heb, wilde ik dit keer toch wel eens naar iets anders dan de welbekende regio Toscane en dus bezochten we de regio Lazio. Voor de hand ligt dan misschien een verblijf in Rome, maar wij hadden alleen een bezoek in het weekend aan deze prachtige hoofdstad gepland. Door privéomstandigheden werd dit uiteindelijk maar een dag.. En voor wie ook ook maar een dag tijd in Rome heeft, maar net als ons wel alle hoogtepunten wilt zien deel ik deze handige gids met do’s and don’ts voor tijdens je bezoek. Ik hoop dat het je helpt om zoveel mogelijk uit je dag te halen!

Het Colosseum

Begin je dag rond een uur of 9 s`ochtends met een bezoek aan het Colosseum; s`werelds bekendste en grootste amfitheater ooit. Ik raadt het je aan om je dag vroeg te beginnen, want overdag staan er rijen met een wachttijd van twee tot drie uur. Wij zijn helaas niet naar binnen geweest omdat we dachten dat we dan niet genoeg tijd zouden hebben om andere belangrijke bezienswaardigheden te zien. Maar achteraf hadden we prima voldoende tijd gehad en hebben hier dus ontzettend spijt van.

Tip

Parkeer je auto buiten Rome en ga verder met de metro. Dit bespaart je niet alleen veel tijd, maar ook veel parkeergeld. Parkeren voor een dag bij de parkeergarage van metrostation 'Rebibbia' kost bijvoorbeeld maar 1.50 euro per dag. Ook een kaartje voor de metro kost 1.50 euro (per enkele reis en met een geldigheidsduur van 100 minuten). Er zijn ook andere metrokaartjes verkrijgbaar zoals bijvoorbeeld een dagpas of de driedaagse Roma Pass voor 36 euro, inclusief gratis bezoek aan twee musea en korting op alle overige musea.

Forum Romanum

Vanaf metrostation ‘Colosseo’ loop je zo recht op het Colosseum af. Dit is zo bijzonder en vooral ontzettend indrukwekkend! Na een bezoek aan dit prachtige wereldwonder liepen wij door naar Forum Romanum. Dit was in de oudheid het centrum van Rome. Het forum is tegen betaling te bezoeken, maar ook vanaf buiten is er ontzettend veel van de ruïnes te zien. Achter Forum Romanum liggen onder andere het Forum van Trajanus en de Capitolijnse musea. In principe kun je jezelf alleen in dit gebied al een dag vermaken, maar heb je niet zoveel tijd blijf dan niet te lang hangen want er is nog veel meer te zien.

De Santi Luca en Martina Kerk

Wij namen een kijkje bij het Forum Romanum en brachten verder alleen een bezoek aan de Santi Luca en Martina Kerk. Deze kerk bevindt zich aan de rand van het Forum Romanum en is in de 7e eeuw in opdracht van Paus Honorius I gebouwd. Onder de kerk bevindt zich het graf van Pietro da Cortona; de Italiaans kunstenaar en architect die de kerk ook heeft ontworpen. De kerk is niet heel bekend en wordt vaak overgeslagen tijdens een bezoek aan Rome, maar als je het mij vraagt is het absoluut de moeite waard om hier een korte stop te maken. Het is een prachtige kerk, geheel in barokstijl en we vonden `m bijzonder mooi. Ik las trouwens ergens dat de onderkerk regelmatig gesloten is, maar je dan best aan een pastoor kunt vragen of je een kijkje mag nemen. Schroom zeker niet, want het is heel apart om te bezichtigen en zeker de moeite waard.

Genieten van de stad

Maak het echter niet te lang en vervolg je weg naar de Trevifontein. Onderweg passeer je de Capitolijn, Piazza Venezia en het Monument van Victor Emanuel II, in Italië beter bekend als Altare della Patria (Altaar van het Vaderland). Binnen in het monument is er een museum gewijd aan de eenwording van Italië. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om met de metro te gaan. Zo bespaar je natuurlijk flink wat tijd. Het is echter maar een kort stukje lopen en zo kun je onderweg nog even een een kopje koffie doen terwijl je geniet van de sfeer die hangt in de stad zelf. Bovendien is Rome echt een openluchtmuseum en is overal zoveel moois te zien. Vergeet vooral niet af en toe naar boven te kijken als je door de gezellige straten slentert.

De Trevifontein

Het bekende gezegde luidt natuurlijk: “Rome is niet in een dag gebouwd”, maar dat betekent niet dat de stad niet in een dag te bezoeken is. Tenminste.. als ik heel eerlijk moet zijn is het eigenlijk niet te doen. Zowel Nevzat als ik hebben daarom dus maar een muntje in de Trevifontein gegooid, met de hoop om snel terug te komen. Er wordt namelijk gezegd dat als je over je schouder een munt in de fontein gooit, je Rome absoluut nog een keer zult bezoeken. Nu maar hopen dat het echt zo is. Wij willen in ieder geval nog wel een keer terugkeren hoor, er is nog zoveel te zien en doen in deze mooie stad. De welbekende Trevifontein stond bij mij overigens echt al heel lang op nummer een om te bezoeken in Rome. En ik ben blij dat ik dat nu eindelijk gedaan heb, want wat is ‘ie mooi!

Een bezoekje aan het pantheon zijn wij helemaal vergeten, maar mag jij zeker niet overslaan. Dit best bewaard gebleven monument uit de Romeinse oudheid in Rome is al tweeduizend jaar nauwelijks veranderd en geeft een goed levendig beeld van hoe het Romeinse rijk ooit moet zijn geweest. Niemand weet waarom dit gebouw ooit is gebouwd en wat de oorspronkelijke functie is geweest. Ik vind het jammer dat we het pantheon zijn vergeten te bezoeken en vraag me af hoe we zo stom hebben kunnen zijn geweest. Maar aan de andere kant is het des te meer reden voor nog een reisje naar Rome.. toch? Want zoals je ziet is er nog ontzettend veel meer te zien.

Want Rome is echt prachtig en wel meerdere bezoeken waard. En net zo min als het mogelijk is om echt van Rome te genieten als je maar een dag te tijd hebt, is het ook niet mogelijk om een bezoek aan Rome in een artikel te verwerken. Daarom schreef ik een deel twee, waarin ik mijn reisgids met handige tips over Rome in een dag vervolg.

Facebook Comments

1 Comment

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.