Rome in een dag: nog meer handige tips

In mijn vorige artikel: ‘Rome in een dag: de do’s and don’ts‘ kun je lezen over mijn bezoek van een dag aan de hoofdstad van mijn geliefde land Italië. We waren een weekje op vakantie en bezochten de regio Lazio. Uiteraard mocht een bezoek aan Rome dan ook niet ontbreken. Oorspronkelijk hadden we een heel weekend ingepland, maar door omstandigheden zijn we maar een dag geweest. Zowel Nevzat als ik willen beiden dan ook nog wel een keer terug naar deze ontzettend mooie stad. Hoe dan ook.. in dit artikel neem ik je mee op de rest van ons bezoek naar Rome en geef ik je nog meer handige tips voor als je ook maar een dag de tijd hebt om deze mooie stad te bezoeken.

De Spaanse trappen

Vanaf de Trevifountein hebben we onze weg vervolgd naar de Spaanse trappen. Dit is echt maar een heel klein stukje lopen, dus je bent er zo. De Spaanse trappen zijn ideaal om even op adem te komen van het flinke aantal kilometers dat we inmiddels hebben afgelegd. Eerst nemen we even een kijkje bij de Fontana della Barcaccia, oftewel de Fontein van de lelijke boot. De fontein werd in 2015 ernstig beschadigd door hooligans van Feyenoord. Dat is toch niet normaal? Gelukkig is er niets meer van te zien en kun je zelfs weer gewoon drinken uit de fontein! Tenminste.. al die Italianen daar zeiden dat het geen probleem was en deden het ook. Vanzelfsprekend dus kon ik het natuurlijk niet laten om ook te doen, maar ik ben gelukkig niet ziek geworden!

Nadat we even onderaan op de trappen hebben gezeten, zijn we begonnen aan de klim naar boven. Als je de trappen oploopt komt je op Pinicio, één van de Romeinse heuvels. De Trinità dei Monti (of Santissima Trinità al Monte Pincio) is een kerk die met zijn twee torens de Spaanse Trappen domineert. De kerk is oorspronkelijk gesticht door de Franse koning Lodewijk XII en nog steeds eigendom van de Franse Staat. Leuk weetje: je raadt het al, maar de Spaanse Trappen zijn eigenlijk ontworpen en gebouwd door de Fransen.

Vanaf bovenaan de Spaanse trappen heb je prachtig uitzicht op de Piazza di Spagna en aangrenzende, luxe winkelstraten. Neem vooral even de tijd om een uurtje te winkelen in Via dei Condotti (of misschien alleen even de tijd om vitrines te kijken) want alleen de beste, duurste en meest exclusieve merken ter wereld zijn hier gevestigd! Hier zou ik best een keertje willen winkelen hoor.. Gelukkig loop je aan het einde van deze luxe winkelstraat de Via del Corso in, waar winkels zitten voor iedereen met een kleiner budget. Wij hebben helaas helemaal niet gewinkeld, want dan loop je de rest van de dag met tasjes en dat vind ik niet zo fijn. Daarbij is Rome veel te mooi om te winkelen! Ik raad het je echt niet aan om je tijd aan winkelen te besteden, tenzij je tijd over hebt of dat echt is waar je voor komt. Want hoewel ik het je afraad om te winkelen, is Rome volgens mij echt de beste plek op aarde om te winkelen! Ik hoop dat als ik eenmaal een groot deel van Rome heb gezien, ook nog eens een keer terug kan komen om te shoppen. Man, ik moet echt gaan sparen!

Piazza del Popolo

Piazza del Popolo is een goede volgende stop na een bezoek aan de Spaanse trappen. En weer niet zo heel ver lopen! In het midden van dit ‘plein van het volk’ waar veel mensen hun bezoek aan Rome beginnen, staat een Egyptische obelisk die oorspronkelijk in het Circus Maximus stond. Ook vind je hier de twee vrijwel identieke kerken Santa Maria dei Miracoli en de Santa Maria di Montesanto. De kerken worden gescheiden door Via del Corso en worden ook wel de tweelingkerken genoemd. Helaas waren de waren kerken gesloten op het tijdstip dat wij er waren. Aan het plein ligt ook de kerk Santa Maria del Popolo.

Ook tref je op Piazza del Popolo de stadspoort van de Aureliaanse muur, Porta del Popolo en twee fonteinen: Fontana dell’Obelisco en Fontana del Nettuno. De trappen van de Piazza del Popolo leiden naar het grootste openbare park van Rome: Villa Borghesede, op de Pincio heuvel. In dit park kun je gemakkelijk een dag besteden. Het is er ontzettend groot, mooi en er is van alles te doen. Er is zelfs een dierentuin. Als je echter maar een dag in Rome bent, heb je alleen maar de tijd om een korte tussenstop te maken. Geniet van het prachtige uitzicht over het plein en een groot deel van de stad en geniet even van de rust terwijl op adem komt en je dorst lest met een slok water uit een van de fonteintjes. Koop trouwens op tijd water in de supermarkt, want anders betaal je in de stad zomaar twee euro per klein flesje.

De Tiber

Omdat het inmiddels middag is hebben we ondertussen wel lekkere trek gekregen en zin om te lunchen. We lopen de trappen weer naar beneden en vervolgen ons weg naar richting de Tiber; de derde langste rivier van Italië die dwars door Rome stroomt. Onderweg duiken we een zijstraatje in voor een stuk pizza om de ergste trek te stillen. We genieten van de rust, even weg van de toeristen. Rome is ontzettend druk en het is af en toe uiterst vervelend om steeds aangesproken te worden. Gelukkig hebben we daar hier geen last van. Met een groot stuk pizza en een verfrissende koude cola genieten we van het uitzicht op de Tiber. Nadat onze heerlijke pizza op is (man, ik houd echt van pizza en heb er echt trek in nu) lopen we verder richting de Ponte Sant’Angelo (Engelenbrug) iets lager gelegen. Maar niet voordat we eerst even echt gaan lunchen.. Buon appetito! Tip: hoewel je overal terecht kunt om een hapje te eten is het aan te raden om dit in een zijstraatje te doen: dat is vaak veel lekkerder en goedkoper.

De Ponte Sant’Angelo

De brug is gebouwd in 134 in opdracht van keizer Hadrianus, die een directe verbinding van de stad naar zijn mausoleum, de huidige Engelenburcht, wilde. Oorspronkelijk heette de brug Pons Aelius of Pons Hadrianus, maar in 590 kondigde aartsengel Michaël, volgende de legende, boven op de burcht het einde van een pestepidemie aan. Hierom werd de naam van zowel de brug als het mausoleum veranderd naar Sant’Angelo. Helaas hadden we niet genoeg tijd om de engelenburcht van binnen te bezoeken. Het schijnt er bijzonder mooi te zijn en dat zou ik graag eens zien. De Engelenbrug is namelijk prachtig en werkelijk een van de mooiste dingen die ik ooit heb gezien. Ik vond het zo betoverend dat ik mezelf nu afvraag hoe mooi de burcht, dat inmiddels een museum is, wel niet moet zijn van binnen.

Vanaf de Ponte Sant’Angelo loop je eigenlijk zonder dat je het doorhebt het Vaticaan binnen. Rome is prachtig en hoewel je in een dag best veel van de belangrijkste bezienswaardigheden kunt zien, is het zeker niet genoeg. Ik raad het dan ook absoluut aan om minimaal een (lang) weekend te gaan zodat genoeg tijd hebt om alles op je gemak te zien. Het is in Rome namelijk altijd druk en bij de belangrijkste bezienswaardigheden staan soms wel wachtrijen van twee tot drie uur. Ik vond het persoonlijk heel jammer dat we een aantal dingen niet ook van binnen hebben kunnen bezoeken en mochten we nog eens naar Rome gaan, dan wil ik toch wel zeker minimaal vier dagen blijven. Dat is inclusief een dagje tijd om te shoppen, dat dan wel ;-)

Facebook Comments

1 Comment

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.