Ga op excursie naar Pamukkale tijdens je vakantie in Turkije!

Pamukkale is een klein plaatsje in Turkije, dat staat aangegeven op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Het plaatsje is twee miljoen jaar geleden ontstaan doordat er door een vulkanisch verschijnsel terrassen werden gevormd. Door het kalkhoudende calciumrijke bronwater dat via de terrassen naar beneden stroomt, zijn de witte kalkterrassen met glanzend witte stalactieten en versteende watervallen ontstaan. Hierdoor lijkt het plaatsje vanuit de verte ook wel op een kasteel van katoen, dat tevens de vertaling van het Turkse woord Pamukkale is. Het water heeft een temperatuur van ongeveer 35 graden Celsius en staat bekend om haar genezende krachten en schijnt goed te zijn voor de huid.

Het is bizar om hier, op dit haast onverklaarbare natuurfenomeen, tussen de roodverbrande toeristen in te kleine bikini’s te lopen, terwijl je jezelf zo klein voelt met zo`n prachtig uitzicht op de aarde.

Pamukkale is absoluut een indrukwekkend natuurfenomeen. Het lijkt serieus alsof je voor de gek wordt gehouden en het gesteente voelt in het begin dan ook zeer raar aan. Je verwacht namelijk werkelijk dat je in bollen katoen, of misschien sneeuw, zult stappen, maar niets is minder waar. De rotsformaties en gesteende terrassen zijn hard en koud en stiekem heel verfrissend tijdens deze hete zomerdag. We lopen vanaf ons hotel naar de rechter ingang om het natuursteen te betreden. We moeten onze schoenen uitdoen en lopen door een dun beekje water. Vervolgens begint de klim omhoog. Het gesteente voelt vrijwel overal koud aan, ook op plaatsen in de zon. Op een gegeven moment lopen we alleen nog maar door stromend water. Sommige plaatsen zijn gelegen in de schaduw en bieden een fijne plek om even te rusten en op adem te komen. Het is namelijk ontzettend heet en klimmen in de zon is af en toe best pittig. Het voelt niet zwaar aan hoor, integendeel zelfs. Dat komt omdat we om de vijf meter stoppen om foto’s te maken, maar het uitzicht is dan ook werkelijk fanatisch. Alles is adembenemend mooi en ik besef me ineens hoe bijzonder onze planeet is. Het is bizar om hier, op dit haast onverklaarbare natuurfenomeen, tussen de roodverbrande toeristen in te kleine bikini’s te lopen, terwijl je jezelf zo klein voelt met zo`n prachtig uitzicht op de aarde.

Over die toeristen gesproken.. dat is eigenlijk wel een beetje jammer en kan beter. De plaats Pamukkale is ontzettend toeristisch, echt iedere vierkante meter. Alles staat aangegeven in het Duits, Engels, Japans en Frans. Overal staan hotels en op iedere meter kun je wel een of andere excursie boeken. Het plaatsje biedt uitzicht op de witte berg en midden op de dag is het ontzettend druk. Echt ontzettend druk! Je wordt letterlijk omver gelopen door de toeristen en bij beide entreezijden staat het vol met bussen van tour-operators inclusief rij vol met mensen die de berg willen betreden. Het beste is denk ik om `s ochtends heel vroeg of `s avonds heel laat heen te gaan, zodat je een van de eerste of laatste bent en rustig de berg kunt beklimmen en mooie foto`s kunt maken. Want het is echt heel moeilijk om mooie foto’s te maken doordat er zoveel mensen lopen!

Het kasteel van katoen zelf is werkelijk adembenemend mooi. Ik had een bezoek aan Pamukkale op mijn bucket reislijst voor Turkije staan en ben zo blij dat ik dit bijzondere gebergte heb bezocht. Het lijkt niet perse op een kasteel van katoen vond ik, eerder op een ondergesneeuwde en bevroren berg. Sowieso is het heel anders dan ik me had voorgesteld en het was ook best een hele klim. Niet alle baden zijn gevuld met water, maar dit is afhankelijk van hoe het water stroomt. Waarschijnlijk verschilt dit dus per seizoen. Van badderen was zeker geen sprake, maar de baden zijn dan ook niet heel diep. Toch weet ik het niet zeker. Ik denk eigenlijk dat ook afhankelijk van het seizoen is en er midden in de zomer gewoon minder water in de terrassen stroomt. Het pad dat je naar boven volgt is altijd onder stromend water. Dit is zo gemaakt om slijtage van de formaties tegen te gaan. Ook mag het natuursteen, buiten de paden om, niet meer worden betreden.

Wat ik even zeggen wil..

Daarbij wil ik nog even iets kwijt. Sorry als je jezelf aangesproken voelt, maar er zijn echt veel toeristen bij die zich gedragen alsof ze in een pretpark zijn. Ik snap best dat je het heel warm hebt of dat je jezelf verheugd op een thermaal bad, maar jongens kom op zeg; het is geen waterpark. Pamukkale is een archeologische vindplaats en een heel bijzonder natuurverschijnsel. Ik vind dat je daar best een beetje respectvol mee kunt omgaan. Gelukkig was ik niet de enige die zich hieraan ergerde hoor. Verscheidene medebezoekers (voornamelijk Nederlanders, ik ben best een beetje trots) hoorde ik klagen over de manier waarop een groot gedeelte van de mensen zich gedroeg en kleedde. Echt een beetje jammer.

Het Hiërapolis

Bovenop de berg van Pamukkale vind je Hiërapolis, een stad gebouwd door de Romeinen en de geboorteplaats van mijn favoriete filosoof Epictetus die hier in 55 n.Chr. in slavernij werd geboren. Hiërapolis was een Romeinse toeristenplaats, gericht op ontspanning. Je kunt hier onder meer het kolossale theater, de tempel van Apollo, een Romeins badhuis, een palaestra, een basiliek en een museum bezoeken. Het gebied is vrij groot en voor een aantal bezienswaardigheden worden apart entreegeld gevraagd, maar het is absoluut de moeite waard om deze oude stad te bezichtigen.

Het heilige bad dat bij de Apollon-tempel hoorde.

Massatoerisme ontsnappen

Ben je net als mij en houdt je niet zo van de drukte en slecht eten die massatoerisme met zich meebrengen? Dan kun ervoor kiezen om niet in Pamukkale zelf, maar bijvoorbeeld in Denizli verblijven. Denizli is een stad vlak onder Pamukkale en Hiërapolis gelegen. Het is een industriestad die je normaal gesproken het best kunt vermijden als je het mij vraagt. Het is een grijze, grauwe en ongezellige stad waar niets te beleven is. Maar je zit er wel in een typische Turkse stad in het binnenland van Turkije, er zitten best een aantal leuke winkels en je kunt er lekker eten! En beter nog: je wordt niet omver gereden door een tourbus.

Het is absoluut de moeite waard om Pamukkale te bezoeken tijdens je vakantie in Turkije. Vanuit vrijwel iedere Turkse plaats kun je wel een excursie naar dit bijzondere natuurfenomeen boeken, maar het is ook makkelijk om zelf te regelen. In iedere grote plaats zit een busstation van waaruit vast wel een bus naar Pamukkale of Denizli gaat. Dit zijn gewoon van die grote tourbussen, met airconditioning, die grote steden in Turkije met elkaar verbinden. Pamukkale is niet zo heel groot, dus je wordt tegelijkertijd voor de berg en voor je hotel afgezet. Boek je een hotel in Denizli, dan sta je met de taxi binnen vijftien minuten in Pamukkale. Zelf boeken heeft als voordeel dat het goedkoper is dan via een reismaatschappij en je bent ook van niemand afhankelijk qua tijden en dagindeling.
P.S. Als je een Turks paspoort of een Turkse verblijfsvergunning hebt en je bent klant bij Finansbank, dan hoef je geen entreegeld te betalen op vertoon van je identiteitsbewijs en bankpasje.
Facebook Comments

3 Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.