Tien minder toeristische dingen in Istanbul die je moet hebben gezien

De Blauwe Moskee, de grote bazaar en de Ayasofya zijn allemaal grote toeristische trekpleisters van Istanbul die iedereen wel kent. Maar als ik heel eerlijk ben vind ik er geen reet aan. Dat vond ik de eerste keer toen ik er kwam niet en dat vind ik nu nog steeds niet. Istanbul is half zo groot als Noord-Holland, maar heeft meer inwoners dan in heel Nederland. Hoezo gaat iedereen naar dat kleine stukje stad waar je wordt lastig gevallen door opdringerige verkopers, waar je op iedere straathoek een bedelend kind aan je broek hebt hangen, je alleen maar slechte kebab kunt eten en je bijna alleen maar toeristen tegenkomt? Istanbul is een prachtige stad en als je wilt kun je hier iedere dag iets nieuws ontdekken. Zoals mijn vriendinnetje Alicia eens zei: “You can`t leave your home without your camera, while living in Istanbul”. En hoewel dat in feite natuurlijk prima kan, kom je iedere dag wel iets tegen wat je wilt fotograferen. Sla de gebaande paden eens over en bezoek deze tien minder toeristische dingen in Istanbul die je moet hebben gezien!

De Şakirin Camii is gelegen in Üsküdar, in het Aziatische gedeelte van Istanbul, en opgedragen aan İbrahim en Semiha Şakir. De moskee is in vier jaar tijd gebouwd door de Semiha Şakir Foundation. Het is een moderne moskee van 10.000 vierkante meter en heeft twee minaretten. De koepel is gemaakt van aluminium composiet. De moskee is licht en open van binnen en buiten en ontzettend vrouwvriendelijk. Lees hier meer over de Şakirin Camii.

Beautysalon

Zoals ik al eens eerder schreef in ‘Zin en onzin over Make-up en Turken en zo‘ gaan Turkse vrouwen hier te pas en te onpas naar de kapper. Hoewel ik het bizar vind, zijn de kappers hier wel ontzettend goed en goedkoop. Je moet het aandurven, maar ik garandeer je dat je bij de meeste kappers echt niet bang hoeft te zijn. Zelfs niet als je de taal niet spreekt. Maar uiteraard wil ik dat je naar ons komt! En als je dan komt vind ik het heus heel tof als je me van te voren even een mailtje stuurt, zodat ik kan zorgen dat ik aanwezig ben. Als je mij niet wilt zien, maar wel graag naar een goede beautysalon wilt, bel dan niet en neem dan de metro of bus naar Mecidiyeköy en steek het plein over naar Buyuk Cadessi. Zorg dat je aan je linkerkant winkels (woonwinkels, telecomwinkels, banken) en restaurants (Murat Muhallebicisi, Simit Saray, Bambi) hebt en volg de straat. Iets voorbij Vitam Saray zit Elit Kuafor gevestigd.

Bagdad Cadessi is een winkelstraat van veertien kilometer lang. Veertien kilometer! En alle winkels zijn zeven dagen per week van `s ochtends vroeg tot `s avonds laat geopend. Ja, ook op zondagavond. Je vind er diverse restaurants, cafés, pubs, kleine kledingboetiekjes, warenhuizen en alle high-end fashion brands zoals Louis Vuitton, Armani, Chanel, Moschino en Hermès. Je kijkt hier werkelijk je ogen uit. Oh, en probeer eens de tassen van Louis Vuitton te tellen die te pas en te onpas langs je heen lopen. Lees hier meer over Bagdad Cadessi.

Feriköy Organik Pazarı

Een van de leukste markten in Istanbul is de Bomonti vlooienmarkt. Deze markt is iedere zondag gelegen in de wijk Bomonti, vlakbij de oude bierfabriek. Er zijn hier ruim tweehonderd kramen die van alles verkopen. Van oude camera`s, antiek, boeken, platen, kleding en interieur, je kunt er alles vinden. Als je een bezoekje aan de Bomonti Bit Pazarı brengt wees dan voorbereid om te onderhandelen. De verkopers vragen namelijk belachelijk hoge prijzen aangezien het hier heel normaal is dat er wordt afgedongen. Lees hier meer over Feriköy Organik Pazarı.

Schaamteloos ben ik reclame aan het maken. Maar serieus, Air Lounge is een hele toffe bar van een vriend van mij. Als je naar Taksim gaat en moe bent van het winkelen in Istikal Caddesi (een drie kilometer lange straat met aan weerzijdes winkels) dan moet je naar Air Lounge om te relaxen. Ze hebben er heerlijke warme chocolademelk, biertjes en cocktails. En uiteraard krijg je een bakje met nootjes. Air Lounge is gevestigd in Taksim, Beyoğlu. Als je bij de M.A.C. naar links of rechts gaat en dan de weg naar beneden volgt komt je er vanzelf. Het zit naast een buffetrestaurant en negen van de tien keer staat er een Pilavci (rood karretje dat rijst verkoopt) op de hoek.

Ga naar het İstanbul Akvaryum

Istanbul Akvaryum is prachtig! Het aquarium is het grootste themapark van Europa en alle zeeën worden hier vertegenwoordigd. Uiteraard inclusief mooie vissen en/of andere zeedieren. Daarnaast is er ook een groot gedeelte jungle. Er zijn ook een aantal interactieve gedeeltes en er is een hele lange tunnel waarin haaien en vissen over je heen zwemmen. Het is werkelijk prachtig. Naast İstanbul Akvaryum is ook het winkelcentrm `Forum` gelegen. Kun je na je bezoek aan het aquarium meteen door om te winkelen, haha.


Niet geheel onbekend, maar wel weinig bezocht zijn de Prinseneilanden. Vooral in de zomer is het hier heerlijk vertoeven. De prinseneilanden zijn negen eilanden aan de kust van Istanbul. Vroeger werden deze eilanden gebruikt als ballingsoord voor ongewenste erfgenamen zoals prinsen, prinsessen en keizers, maar ook ongewenste minderheidsbevolkingen werden naar de eilanden verbannen en hierdoor zijn de op de eilanden vooral een mix van de Griekse, Armeense en Joodse geschiedenis te vinden. De veerboot vanaf Kabatas of Kadiköy legt op vier van deze eilanden aan in ongeveer een uurtje varen. In de zomer kun je heerlijk zwemmen op een van de eilanden, maar ook in de winter is er genoeg te doen. Er is totaal geen verkeer (op uitzondering van de brandweer en ambulance) en het is dus heerlijk als je even wilt ontspannen aan de drukte van de stad. Je kunt er een tocht met een koets en/of een paard maken of fietsen huren voor vijf euro per dag. De eilanden zijn echt prachtig en vooral rustgevend. Veel bezienswaardigheden zijn er niet. Stranden, restaurants, terrasjes, natuur en rust wel.

Bezoek de wijk Ortaköy

Niet gehele ontoeristisch, maar ook nog niet heel bekend bij het grote publiek en een van mijn favoriete wijken in Istanbul. Ortakoy is een dure, artistieke wijk met veel tweedehandswinkeltjes en bekend om haar kumpir (gevulde aardappel) die je eens in je leven moet hebben gegeten. De wijk ligt aan het water en `s avond heb je er een prachtig uitzicht over de Bosporus. Het is dan ook een geliefde plaats voor koppels die romantisch uit eten gaan in een van de vele visrestaurantjes, thee drinken aan de kade of een wensballon te lucht in laten gaan. Het is er iedere avond gezellig druk en je vind er ook talloze clubs en cafè`s. Op zondag is een een markt vol met antiek, boeken, juwelen en kunst. De weg langs/richting Ortaköy is volgens mij op ieder moment van de dag druk en je moet echt weten wanneer je de bus kunt nemen zonder dat je een uur stilstaat in de file. Vanaf Kabataş of Eminönü kun je tijdens de avondspits met de veerboot. Vanaf Beşiktaş kun je het ook gewoon lopen in ongeveer een half uurtje. Dit is sneller dan met de bus als het druk is.

Er zijn sowieso heel veel mooie gelegenheden aan zee gelegen om van het leven op de Bosporus te genieten. Ga gerust ergens een middagje koffie of thee drinken aan de kust en laat je betoveren door deze prachtige stad. Een van de mooiste (en voor toeristen makkelijkst vindbare) plaatsen om echt van Istanbul te genieten is een cafe gelegen naast het Dolmabahçe aan de Europese kant van Istanbul. Vanaf hier heb je uitzicht over de Bosporus zelf, maar ook over de Aziatische kant van Istanbul en de Kız Kulesi.

Kilic Ali Pasa Hamami

Het afsluiten van een stedentrip naar Istanbul doe je het best met een bezoek aan een hammam. Istanbul is een gigantisch grote en drukke stad en kan heel overweldigend zijn. Een hammam is een Turks badhuis. Je kunt jezelf laten wassen, scrubben en masseren. Of je doet het gewoon zelf. In een hammam kom je in ieder geval hoe dan ook weer helemaal tot rust! In het toeristische gedeelte van Istanbul zijn diverse hammams te vinden, maar zoals je zelf ook al kunt bedenken zijn deze toeristisch. En dus ook duur en een stuk minder kwalitatief. Kilic Ali Pasa Hamami is een hele fijne en ook hele mooie hammam. Het is een populaire hammam onder de expats, gelegen in Tophane Karakoy, het Europese gedeelte van Istanbul. Een mooie afsluiter van Istanbul!

Facebook Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.