Milli Park Dilek Yarimadasi: een nationaal park nabij Kuşadası in Turkije

Dilek Yarimadasi is een ‘milli park’, oftewel een nationaal park waarbinnen de natuur beschermd wordt. Het park is gelegen op het schiereiland ‘Dilek’, aan de Egeïsche Zee en op ongeveer 25 kilometer afstand ten zuiden van de stad Kuşadası, in de provincie Aydin. In totaal is het schiereiland ongeveer 11.000 hectare (twintig kilometer in de lengte en zes kilometer in de breedte). Het Griekse eiland Samos is slechts 1.5 kilometer van de kust verwijderd en dit verklaart de aanwezigheid van het leger in het grootste deel van het park.

De grot van zeus

Voor de ingang van het park aan de linkerkant, bevindt zich het entree-pad naar de ‘Grot van Zeus’. Volgens de Griekse mythologie, zou Zeus zich hier verstoppen als voor de woede aanvallen van de zeegod Poseidon. De grot is nog steeds te bezoeken en je kunt er zelfs zwemmen in het helderblauwe water, dat ironisch genoeg zomers ijskoud is en in de winter heel warm schijnt te zijn.

Ionische dorpen uit de 9e eeuw

In het park zijn nog enige Ionische dorpen uit de 9e eeuw voor Christus te bezoeken, waaronder Doganbey. Dit dorpje was tot en met het jaar 1924 bewoond door de Grieken (en na de volksverhuizing door Turken). Tegenwoordig is het een openluchtmuseum en vind je er in het oude schoolgebouw een informatiepunt. Vanaf hier kun je ook via telescopen vogels in de rivierdelta bekijken. Ten tijden ons bezoek was een groot deel van het park helaas afgesloten voor bezoekers, waardoor wij helaas geen van deze dorpjes hebben kunnen bezoeken. Het schijnt heel mooi te zijn en interessant te zijn, zeker voor de archeologie liefhebbers onder ons, met een goede voorstelling van hoe het leven hier vroeger moest zijn geweest en het oorspronkelijke landschap.

Leuk weetje

Dilek Yarimadasi heette vroeger 'Mykale'. Aan de voet van de berg lag toen paniōnion, een Ionisch heiligdom gewijd aan de zeegod Poseidon Helikonios.

Prachtige baaitjes en verlaten stranden

Na binnenkomst in het Milli Park tref je het eerste strand en tevens ook het enige zandstrand. Daarna zijn er alleen nog maar stranden met kiezelsteentjes langs de zeven kilometer kustweg. Op bijna alle grotere stranden zijn strandbedden, douches, toiletten en een restaurant beschikbaar. De laatste stranden en een aantal baaien zijn alleen ter voet bereikbaar, maar hierdoor is het wel heerlijk rustig. Vanzelfsprekend zijn de eerste stranden ook het drukst. De kans om dolfijnen te spotten aan de kust is vrij groot, maar ook vinvissen, schildpadden en flamingo’s worden regelmatig gezien. De zee is werkelijk adembenemend. Het water is kristalhelder en nodigt overal waar je een glimp blauw opvangt uit tot een verfrissende duik. Dit hebben we dan ook verscheidende keren gedaan en wat is dat heerlijk.

Het is heel bijzonder om zo ‘alleen’ in een prachtige baai met helderblauw water vanaf Turkije met zicht op Griekenland te zwemmen. Je wordt overvallen door allerlei vreemde emoties en beseft je dat dit ultieme vrijheid en meer dan gelukkig zijn is. En terwijl je bedenkt hoe mooi onze aarde is en geniet van het verkoelende water, zie je ineens freaking zee-egel op vijf centimeter afstand en maak je dat je wegkomt. Ik ben echt zo bang dat ik in mijn voet wordt gestoken door zo`n beest, het is echt een grote angst van mij. Ik weet niet waarom hoor, maar toch is het zo. En wat blijkt? Zee-egels komen hier echt heel veel voor. Oppassen dus. Tip: neem waterschoenen mee!

Flora en Fauna in het park

Er zijn verschillende manieren om het park te betreden, maar aan te raden is absoluut met de auto of met een scooter. De mooiste route vindt je halverwege de kustweg aan de linkerkant. Hier tref je een bord ‘Kanyon’ en kun je een weg volgen die kilometers lang door een kloof loopt. Houdt er rekening mee dat je ook dezelfde weg weer terug moet en er geen verlichting is. Het is een prachtige tocht, maar ook pittig zwaar. Neem voldoende water mee en trek dus goede schoenen aan. Het gebied telt 804 bomen en plantensoorten. Onder andere jeneverbesstruiken, olijfbomen, Italiaanse Cipressen, de tamme kastanje en de steeneik komen hier voor.

Er komen ontzettend veel bijzondere diersoorten voor in het natuurgebied, waaronder de lynx, de Anatolische panter, jakhalzen, wilde katten, vossen en hyena`s. Een grote kans om te spotten zijn wilde zwijnen, vossen, dassen en slangen. In totaal zijn er 256 soorten vogels aangetroffen, waaronder de rode flamingo, de kroeskoppelikaan, de ijsvogel en de woudaap. Het waterleven is rijk aan tal van soorten vissen, waaronder de rode schorpioenvis (niet googlen!), de monniksvis en de (zwarte) ombervis. Ook zijn er zeesterren, sponzen en achtarmen aangetroffen rondom de kust.

Het Milli Park Dilek Yarimadasi is een adembenemend mooi natuurgebied met prachtige valleien, kloven, bergen en baaien. Het is er heerlijk om met een scooter of auto rond te rijden, maar ook prachtig wandelen. Kom om te zwemmen en zonnen, picknicken in de zon of simpelweg om te genieten van de prachtige flora en fauna. Het park is bereikbaar per dolmus of eigen vervoer.
Facebook Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.