Milli Park Dilek Yarimadasi: een nationaal park nabij Kuşadası in Turkije

Dilek Yarimadasi in Turkije is een ‘milli park’, oftewel een nationaal park waarbinnen de natuur beschermd wordt. Het park is gelegen op het schiereiland ‘Dilek’, aan de Egeïsche Zee en op ongeveer 25 kilometer afstand ten zuiden van de stad Kuşadası, in de provincie Aydin. In totaal is het schiereiland ongeveer 11.000 hectare (twintig kilometer in de lengte en zes kilometer in de breedte). Het Griekse eiland Samos is slechts 1.5 kilometer van de kust verwijderd en dit verklaart meteen de aanwezigheid van het leger in het grootste deel van het park.

Het Milli Park Dilek Yarimadasi is een adembenemend mooi natuurgebied met prachtige valleien, kloven, bergen en baaien. Het is er heerlijk om met een scooter of auto rond te rijden, maar ook prachtig wandelen. Kom om te zwemmen en zonnen, picknicken in de zon of simpelweg om te genieten van de prachtige flora en fauna.

Milli Park Dilek Yarimadasi

De grot van zeus

Voor de ingang van het park aan de linkerkant, bevindt zich het entree-pad naar de ‘Grot van Zeus’. Volgens de Griekse mythologie, zou Zeus zich hier verstoppen voor de woede aanvallen van de zeegod Poseidon. De grot is nog steeds te bezoeken en je kunt er zelfs zwemmen in het helderblauwe water. Ironisch genoeg schijnt het water hier zomers ijskoud is en in de winter heel warm te zijn.

Milli Park Dilek Yarimadasi in Turkije

Ionische dorpen uit de 9e eeuw

Ook zijn het park nog enige Ionische dorpen uit de 9e eeuw voor Christus te bezoeken, waaronder Doganbey. Dit dorpje was tot en met het jaar 1924 bewoond door de Grieken (en na de volksverhuizing door Turken). Tegenwoordig is het een openluchtmuseum en vind je er in het oude schoolgebouw een informatiepunt. Vanaf hier kun je ook via telescopen vogels in de rivierdelta bekijken. Ten tijden ons bezoek was een groot deel van het park helaas afgesloten voor bezoekers, waardoor wij helaas geen van deze dorpjes hebben kunnen bezoeken. Het schijnt heel mooi te zijn en interessant te zijn, zeker voor de archeologie liefhebbers onder ons. Je kunt jezelf hier een goede voorstelling maken van het oorspronkelijke landschap en hoe het leven vroeger moest zijn geweest.

Milli Park Dilek Yarimadasi nabij Kusadasi

Nationaal park in Turkije

Leuk weetje

Dilek Yarimadasi heette vroeger 'Mykale'. Aan de voet van de berg lag toen paniōnion, een Ionisch heiligdom gewijd aan de zeegod Poseidon Helikonios.

Milli Park in Turkije

Prachtige baaitjes en verlaten stranden

Na binnenkomst in het Milli Park tref je het eerste strand en tevens ook het enige zandstrand. Daarna zijn er alleen nog maar stranden met kiezelsteentjes langs de zeven kilometer kustweg. De zee is werkelijk adembenemend mooi. Als je rondrijdt-, of wandelt heb je hier regelmatig uitzicht op. Het water is kristalhelder en nodigt elke keer weer uit tot een verfrissende duik. Dit hebben we dan ook verscheidende keren gedaan en wat is dat heerlijk. De kans om in het park dolfijnen te spotten is vrij groot. Maar ook vinvissen, schildpadden en flamingo’s worden regelmatig gezien.

Op bijna alle grotere stranden zijn strandbedden, douches, toiletten en een restaurant beschikbaar. De laatste stranden en een aantal baaien zijn alleen ter voet bereikbaar, maar hierdoor is het wel heerlijk rustig. Je kunt hier optimaal genieten van de natuur. Vanzelfsprekend zijn de eerste stranden het drukst.

Zwemmen naar Griekenland

Uitzicht op Griekenland

Het is heel bijzonder om zo ‘alleen’ in een prachtige baai met helderblauw water vanaf Turkije met zicht op Griekenland te zwemmen. Je wordt overvallen door allerlei vreemde emoties en beseft je dat dit ultieme vrijheid en meer dan gelukkig zijn is. Terwijl ik net dacht hoe mooi onze aarde is en genoot van het verkoelende water, zag ik ineens freaking zee-egel op vijf centimeter afstand en maakte ik dat ik wegkwam. Verdwenen was ook meteen dit magische moment. Maar ik ben echt zo bang dat ik in mijn voet wordt gestoken door zo`n beest. Dit is serieus een angst van mij. Ik weet niet waarom, maar toch is het zo. En wat blijkt? Zee-egels komen hier echt heel veel voor. Oppassen dus. En neem vooral ook waterschoenen mee!

Hiken in Turkije

Hiken in het Milli Park Dilek Yarimadasi

Er zijn verschillende manieren om het park te betreden. Het is aan te raden is om met de auto of met een scooter naar binnen te gaan. Halverwege het park vind je namelijk een mooie route om te hiken.  Op de kustweg aan de linkerkant tref je een bord ‘Kanyon’ aan. Vanaf hier kun je een weg volgen die kilometers lang door een kloof loopt. Houdt er rekening mee dat je ook dezelfde weg weer terug moet en er geen verlichting is. Het is een prachtige tocht om te hiken, maar ook pittig zwaar. Neem dus voldoende water mee en trek goede schoenen aan.

Wilde zwijen in Turkije

Flora en Fauna

Het gebied telt 804 bomen en plantensoorten. Onder andere jeneverbesstruiken, olijfbomen, Italiaanse Cipressen, de tamme kastanje en de steeneik komen hier voor. Ook komen er ontzettend veel bijzondere diersoorten voor in het natuurgebied, waaronder de lynx, de Anatolische panter, jakhalzen, wilde katten, vossen en hyena`s. Een grote kans om te spotten zijn wilde zwijnen, vossen, dassen en slangen. In totaal zijn er 256 soorten vogels aangetroffen, waaronder de rode flamingo, de kroeskoppelikaan, de ijsvogel en de woudaap. Het waterleven is rijk aan tal van soorten vissen, waaronder de rode schorpioenvis (niet googlen!), de monniksvis en de (zwarte) ombervis. Ook zijn er zeesterren, sponzen en achtarmen aangetroffen rondom de kust.

Wilde zwijnen in het Milli Park Dilek Yarimadasi

Bezoekersinformatie

Het park is bereikbaar per dolmus vanaf Kuşadası of per eigen vervoer. Ook worden er vanuit Kuşadası excursies aangeboden per boot of als jeepsafari. Dit is echter wel heel toeristisch en je hebt niet echt de kans om de natuur te ontdekken. Om het park te kunnen betreden wordt een paar lira entree gevraagd. Voor meer informatie kijk je op de website van het Milli Park Dilek Yarimadasi.

Kuşadası/Aydın, Turkije
Telefoonnummer:  +90 256 646 10 79

Klik hier voor een routebeschrijving met Google Maps.

Facebook Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.