Een bezoek aan Little Italy 2018: het evenement van De Smaak van Italië

Op 2, 3 en 4 februari vond de derde editie van het unieke, Italiaans evenement Little Italy plaats. Dit evenement wordt georganiseerd door het magazine ‘De smaak van Italië’ en staat, zoals ik eigenlijk helemaal niet hoef te zeggen, geheel in het teken van het land van de laars. Ik bezocht het evenement op vrijdag 2 februari samen met Nevzat, die bijna net zoveel van Italië houdt als ik. Het weer zat ons helaas niet mee. Het was een koude, regenachtige dag. Een dag met van dat typische weer dat je alleen in Nederland treft. Zoals je jezelf wel kunt voorstellen bracht dit ons niet bepaald in de ‘mood’ van het mediterraanse leven. Je weet wel.. dat leven met een groot deel van het jaar een warm briesje en een felle zon aan de heldere lucht. Gelukkig was de locatie uitermate geschikt om de zorgen van het weer te vergeten.

De prachtige, hoge Zuiveringshal van de Westergasfabriek in Amsterdam stond bomvol met stands, pop-up’s en andere kraampjes. Ruim vijfenzeventig exposanten laten je kennis maken met een deel van Italië. Op Little Italy staan twee dingen centraal: reizen en eten. Bij iedere stand kon je dus wegdromen bij een heerlijke vakantie of proeven van iets heerlijks culinair. Zowel Nederlandse als Italiaanse aanbieders laten je kennis maken met hun product. Verschillende producers van olijfolie laten je de meest verfijnde soorten olie proeven. Maar ook lekkere pesto’s, bijzondere tapenade’s en heerlijke kazen en vleeswaren worden aangeboden op het evenement. Heel leuk is dat achter bijna ieder product wel een bijzonder verhaal schuilt en iedere standhouder de tijd neemt om een praatje met je te maken, in het Nederlands, Engels of Italiaans!

Ik kreeg deze heerlijke parmaham te proeven zonder dat ik erop mocht kauwen. Onder instructie lieten we de ham in onze mond smelten zodat de smaak de kans kreeg in de mond te smelten. “Eten is proeven” werd er gezegd. En dat is natuurlijk echt zo, want wat is er lekkerder dan genieten van een heerlijk gerecht? Het was een kleine herinnering dat we de tijd moeten nemen om te genieten van ons eten, terwijl we ondertussen leerden waar op te letten tijdens het aanschaffen van parmaham. Ik geloof dat je erop moet letten dat de verpakking een kroontje heeft, omdat dit betekent dat het echte parmaham is. Of dit echt zo is weet ik niet zeker, want heel eerlijk gezegd was ik teveel afgeleid door de smaaksensatie in mijn mond.

Uiteraard ontbraken ook de echte eet-kraampjes niet en genoten we van een aantal bijzondere Italiaanse delicatessen. We aten ons rond aan hartige hapjes, pizza en andere snacks en we prikten een vorkje bij het pop-up restaurant van Roberto’s Amsterdam. Aan honger hoefden we in ieder geval niet te lijden, want lekker eten was er volop. Maar bij een evenement dat in het teken van Italië staat kan natuurlijk ook de alcohol niet ontbreken! Daarom dronken we eerst een heerlijke, echte Italiaanse aperitivo (inclusief hapjes) en sloten we het evenement af met een wijntje (of twee) bij de wijnbar.

Het Little Italy evenement was heel druk bezocht. De gehele Zuiveringshal was gevuld met liefhebbers van Italië, die kwamen genieten van een vleugje ‘la bella vita’ in ons koude kikkerland. Onder genot van al dat lekkers was er gelegenheid om ervaringen en gezamenlijke interesses uit te wisselen. En uiteraard werd er ondertussen ook voldoende reisinspiratie opgedaan. Alle regio’s werden goed vertegenwoordigd, veelal door de eigenaren van accommodaties zelf. En bij een aantal exposanten konden we zelfs deelnemen aan een winactie om kans te maken op bijvoorbeeld vliegtickets of zelfs een cruise naar Italië. Duimen maar!

Ben jij er volgende keer ook bij? Houdt de website van Little Italy in de gaten voor het volgende evenement:

Little Italy

Facebook Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.