Efeze in Turkije: het grootste openluchtmuseum van het Romeinse rijk

Ephesus Turkije Antieke Stad

Efes Pilaren

Efeze Opgravingen

Groot openlucht museum

Efeze is de belangrijkste antieke stad van Turkije. Het is een van de grootste opgravingen uit de Griekse oudheid en een van de best bewaarde antieke steden ter wereld. De bijzondere stad in Turkije wordt Efeze, Efes of Ephesus en ook wel het grootste openluchtmuseum van het Romeinse Rijk genoemd.

De stad heeft een lange en rijke geschiedenis. In de oudheid was het namelijk een grote Ionische haven- en handelsstad aan de westkust van Klein-Azië. Gedurende het Romeinse Rijk bloeide de stad op. Maar nadat de Turken de stad hebben ingenomen, raakte deze in verval en is uiteindelijk zelfs verzand. Tegenwoordig is het een historische bezienswaardigheid die ver in het binnenland ligt.

Antieke Stad Efeze

Efeze Turkije

De belangrijkste bezienswaardigheden zijn de bibliotheek van Celsus, de tempel van Artemis, het grote theater (Panayir Hill) en het huis van de Heilige Maagd Maria.

Bibliotheek van Celsus

Ephesus Bibliotheek

Efeze Bibliotheek

De Bibliotheek van Celsus

De Bibliotheek van Celsus is een Romeins mausoleum en bibliotheek. Het is waarschijnlijk de mooiste bezienswaardigheid in Efeze. Althans, dat vond ik. De bibliotheek is in het jaar 135 in opdracht door Aquila gebouwd als grafmonument voor zijn vader Tiberius Julius Celsus Polemaeanus. Celsus werd onder de bibliotheek in de grafkamer begraven in een marmeren sarcofaag.

Het imposante gebouw is voor een deel gerestaureerd. De bibliotheek bestaat uit drie verdiepingen. Dit is in tegenstelling tot de voorgevel, welke uit twee verdiepingen bestaat. In de nissen van de benedenverdieping staan de beelden van vier vrouwen. De vrouw Sofia staat voor wijsheid, Episeme voor kennis, Arete voor deugd en Ennoia voor het verstand.

Tips voor je bezoek aan Efeze in Turkije

Efeze

Efeze Turkije

De tempel van Artemis

De tempel van Artemis behoort tot de zeven wereldwonderen van de antieke wereld, ondanks dat er tegenwoordig niet veel meer van over is. De Tempel was ooit een eerbetoon aan Diana. Dit was een Griekse godin die voor jacht, vruchtbaarheid en de maan stond.

De hellenistische tempel werd gebouwd door de oude Grieken en stond op een rechthoekig plateau met een oppervlak van ongeveer 130 bij 65 meter. De hele tempel was gemaakt van marmer en werd omringd door dan 127 zuilen. Deze zijn geschonken door de Lydische koning Croesus. Gedurende vele jaren kwamen er duizenden pelgrims uit alle delen van de wereld naar Efeze in Turkije om Artemis te eren.

Antieke Stad Efeze

Turkije Efeze

Theater Efeze

Goed bewaard theather

Op de helling van Panayir Hill is het grote heather gelegen. Het theater torent uit boven de ruïnes van de stad en is echt prachtig om te zien. Het bood plaats aan ruim 24.000 bezoekers en bestond uit zevenenzestig rijen zitplaatsen, verdeeld over drie ringen. Er werden theater- en muziekvoorstellingen gehouden, maar ook gladiator wedstrijden en religieuze, politieke en filosofische discussies. Het theater is goed bewaard gebleven. Alleen de lagen marmer zijn van de zitplaatsen gesloopt. Leuk weetje: onder andere Elton John en Diana Ross hebben optredens in de arena gegeven.

Efeze Pilaren

Het huis van de Heilige Maagd Maria

Het huis van de Heilige Maagd Maria staat op de berg Bülbüldağı, nabij Efeze in Turkije. Je moet hier apart naartoe reizen en apart entree voor betalen. Tenzij je een Turkse ID of verblijfsvergunning hebt, dan is het gratis. Het huis is een katholiek en islamitisch heiligdom, en bovendien een bekend bedevaartsoord.

Er zijn geen bewijzen dat de Maagd Maria hier echt gewoond heeft. Maar volgens de overlevering heeft Maria, na uit Jeruzalem vertrokken te zijn, haar laatste jaren in Efeze doorgebracht. Samen met de apostel Johannes verbleef zij in de St. Johannas basiliek, waar apostel Johannes naar verluidt ligt begraven. Je kunt de basiliek bezoeken in het nabijgelegen dorp Selçuk, gelegen op de heuvel Ayasoluk.

Efes in Turkije

Er is pas twintig procent opgegraven in Efeze

Al voor de eerste wereldoorlog werden er opgravingen gedaan in Efeze. Maar toch is er tot nu toe nog geen twintig procent opgegraven. Desondanks is de antieke stad gigantisch groot en kun je jezelf hier makkelijk een halve dag vermaken. Er is namelijk ontzettend veel te zien en de ruïnes geven een goede impressie van het Romeinse stadsleven.

Ephesus in Turkije

Opgravingen Efeze

Bezoekersinformatie

Met een huurauto is het gemakkelijk om Efeze te bezoeken, anders is het de antieke stad vrij moeilijk bereikbaar. Je kunt ook met de taxi gaan, maar dat kost minimaal zestig euro en dit is echt te veel geld. Aan benzine ben je namelijk nog geen tien lira kwijt voor hetzelfde ritje!

Huur dus zelf een auto of neem een taxi die je even buiten het toeristische gedeelte van de stad aanhoudt. Dit scheelt namelijk zeker minimaal de helft! Ook kun je per dolmuş gaan. Houdt er dan wel rekening mee dat je waarschijnlijk een aantal kilometer zult moeten lopen tot de ingang van Efes.

Ephesus Opgravingen

Efeze is geopend tussen 1 April en 31 Oktober, vanaf 08.00 uur tot en met 18.30 uur. In de winter zijn er rondleidingen op dinsdag, donderdag en zaterdag. Entree is beschikbaar vanaf tien euro. Tevens worden er (meerdaagse) tours georganiseerd vanuit grote steden zoals Istanbul. Kijk op deze website voor meer informatie.

Klik hier voor een routebeschrijving met Google Maps

Facebook Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.