Zien en doen in Viterbo: ontdek de mooist bewaarde stad van Italië

Ontdek Viterbo: een van de mooist bewaard gebleven stadjes van Italië

Ontdek Viterbo

Viterbo is een Middeleeuwse stad in de regio Lazio van Italië. De stad ligt op ongeveer honderd kilometer van Rome, tussen Siene en Florence. In de dertiende eeuw was het de residentie van de pausen. En deze hoewel er tijdens de tweede wereldoorlogen enkele geallieerde bombardementen hebben plaatsgevonden, zijn de belangrijkste monumenten bewaard gebleven. Het is dan ook een van de best bewaarde Middeleeuwse steden. Er zijn veel bezienswaardigwaardigheden en er is nog genoeg te doen in Viterbo. Het is dan ook zeker de moeite waard om een middag uit te trekken voor een bezoek.

Bezienswaardigheden in Viterbo

Wat te doen in Viterbo

Het stadspark Valle Faule

Het is al laat in de middag als wij vanaf Ristorante Tramonta , waar we heerlijk hebben geluncht, nabij Allumiere vertrekken.Vanaf de kust rijden we de binnenlanden in. De weg voert ons door hoge bergen en heuvelachtige landschappen. Het is hier prachtig om te met de auto te touren, langs wijngaarden en olijfbomen. Maar als je geen auto tot je beschikking hebt kun je Viterbo ook met de trein bereiken. Na een klein uurtje komen we aan bij de toegangspoort ‘Porta Faul’ onder aan de stad, terwijl het oude stadscentrum dominant boven ons in de zon schittert. We parkeren onze auto iets verderop, bij het gratis parkeerterrein gelegen aan het stadspark ‘Valle Faule’.

In dit park tref je de ‘Il risveglio’. Dit is een kunstwerk van de Amerikaanse Seward Johnson. Het stelt een reus voor in de grond die aan het ontwaken is. Alleen een arm, een hand, een been, een voet en het hoofd zijn (deels) zichtbaar. Het park doet modern aan en staat in uiterst contrast met de stad boven je die een authentieke en middeleeuwse sfeer uitstraalt. Hier kun je heerlijk even genieten in het gras.Vanaf het park heb je namelijk een prachtig uitzicht op het Pauselijk paleis en de kathedraal van San Lorenzo.

Ontdek Viterbo

Valle Faule in Viterbo

Met de lift naar de stad

Tevens kun je vanaf hier gemakkelijk met een van de twee liften naar boven. De ene lift bevindt zich in het park en komt uit op Piazza Martiri d’ Ungheria. Hier kun je ook parkeren, maar dit is betaald en het is hier boven iets lastiger komen met de auto dan beneden. De tweede lift bereik je door een tunneltje aan de overkant van het parkeerterrein. Deze komt (bijna) uit op Piazza San Lorenzo, vlakbij de Romaanse kathedraal. De lift is open vanaf 07.30 uur s`ochtends tot en met 24.00 uur `s nachts.

Ecotoerisme in Viterbo

Tips voor Viterbo

Ontdek de stad Viterbo

Wandel door de Middeleeuwen

Viterbo is omringd door een oude, middeleeuwse stadsmuur met wachttorens, welke nog geheel intact is. Als je de stad binnenkomt is het net alsof je de middeleeuwen instapt. De sfeer is nog zo authentiek! En alles ademt historie uit.  Je kunt haast niet anders dan jezelf voorstellen hoe het leven hier vroeger is geweest. Het is fijn om in de smalle straatjes te slenteren en te genieten van het Italiaanse leven in dit oude stadje. Overal tref je mooie pleinen, historische monumenten, bijzondere kerken en prachtige fonteinen. Dit is echt een van de best bewaarde steden uit de middeleeuwen en dat is overal zichtbaar.

Bezienswaardigheden in het Italiaanse Viterbo

Toeristische informatie

De stad heeft absoluut een aantal bijzondere bezienswaardigheden die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. Je kunt bij het toeristische informatie punt, gelegen aan Piazza Martiri d’ Ungheria, gratis een stadskaart ophalen en al lopend de stad verkennen. Ook kun je ervoor kiezen om het ‘toeristisch treintje’ te nemen. Helaas ben ik de informatie hierover kwijtgeraakt en zijn we zelf niet met het treintje gegaan, maar ik geloof dat er vanaf Piazza Martiri d’ Ungheria ieder uur een treintje vertrekt die je langs de belangrijkste bezienswaardigheden in de stad leidt.

Activiteiten in Viterbo

Hoogtepunten in het Italiaanse Viterbo

Viterbo bestaat uit fotogenieke bezienswaardigheden

Drink een kopje koffie op het Piazza del Plebiscito, het vroegere marktplein. Het is heerlijk om hier te zitten en even op adem te komen. Genietend van de zon en het prachtige uitzicht vraag ik me af hoe het zou zijn om in de middeleeuwen geleefd te hebben.. Bezoek ook Palazzo dei Priori en het Palazzo della Podestà, die samen bekend staan als de Palazzi Comunali. En slenter door de smalle straatje in de authentieke wijk San Pellegrino. Deze volkswijk bevat vele pleintjes, steegjes, torens, bruggen, bogen en trappen en is zeer fotogeniek. Het symbool van de stad is de leeuw en deze zie je dan ook overal terug.

Het Pauselijk paleis

Aan Piazza San Lorenzo tref je het Palazzo dei Papi, oftewel het pauselijk paleis. Viterbo was in de 13de eeuw namelijk en belangrijk toevluchtsoord voor de paus tijdens een onrustige periode in de geschiedenis van de kerk in Rome. Ook tref je hier de de Romaanse kathedraal van San Lorenzo. Dit is een belangrijke Katholieke kathedraal en bergt de tombe van Paus Johannes XXI.

Zien en doen in Viterbo

Op vakantie in Viterbo

Doen in Viterbo

Talloze kerken

Wij kiezen er voor om op ons gemak door de smalle straatjes van de stad te slenteren, zonder kaart. Vanaf Piazza Martiri d’ Ungheria lopen we een zijstraatje in. Terwijl we door de stad slenteren bezoeken we uiteraard een aantal kerken, waaronder de San Francesco, de Madonna della Quercia en de Santa Maria della Salute. Het verschil tussen de kerken is groot; van somber en koud tot een en al pracht en praal. Dit laat duidelijk zien hoe groot de verschillen tussen arm en rijk waren vroeger. Heel bijzonder om te zien. Onderweg komen we gelukkig ook langs diverse bewegwijzeringsborden die de belangrijkste bezienswaardigheden aangeven en laten zien waar je bent, heel fijn!

Viterbo is absoluut een stadje om te bezoeken als je in de regio Lazio bent. Je kunt je hier prima een halve of zelfs een hele dag vermaken, zeker als je ook van musea houdt. Bovendien kun je hier verrassend goed winkelen.  Viterbo staat ook bekend om haar warmwaterbronnen. Het spacomplex Terme dei Papi is hiervan de bekendste en biedt een uitgestrekt zwembad van kalksteen dat gevuld is zwavelhoudend water met een temperatuur van 59°C. Als je dus van wellness houdt ben je in deze omgeving op de goede plek.

Kijk voor meer informatie op de officiële website van Viterbo.

Facebook Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.