Zes dingen om tijdens je vakantie te doen in Varna

Bijna een jaar lang hebben Nevzat en ik in de stad Varna aan de Zwarte Zee gewoond. Varna is de derde stad en tevens de belangrijkste havenstad van Bulgarije. In de winter wonen er ongeveer 350.000 inwoners, maar in de zomer verdubbeld dit aantal volgens mij wel. Veel Bulgaren uit andere steden hebben hier (in de buurt) vakantiehuizen en brengen hier graag hun vrije dagen door. Daarbij is de badplaats een geliefde plaats voor een uitstapje voor toeristen die aan het Goudstrand of Albena verblijven. Hoewel ik de kust van Bulgarije alleen aanraadt als je op zonvakantie wilt om voornamelijk te ontspannen en feesten, mag je (de omgeving van) Varna zeker niet overslaan tijdens een rondreis in Bulgarije. Het is er ideaal om een paar dagen te ontspannen, te genieten van de stranden en een aantal interessante uitstapjes te maken. Hieronder licht ik zes dingen om te doen tijdens je vakantie in Varna toe.

Slenteren in het Sea Garden Primorski Park

Dit is mijn favoriete hotspot in Varna. Het Sea Garden Primorski Park is een lange strook park langs de kust van Varna. Toen wij net in Varna kwamen wonen was het midden in de winter en was het park bedolven onder een laag sneeuw. Vanaf verschillende punten had je uitzicht op een besneeuwd strand en het was werkelijk een prachtig gezicht. Het park is in de winter super rustig en perfect voor een flinke wandeling met aansluitend een warme kop warme chocolademelk op de boulevard. Zomers is er van alles te doen in het park en nodigt het uit tot avonden lang flaneren. Er zijn regelmatig festivals, artiesten, promotie van bekende merken en andere optredens te vinden. Maar het is ook heerlijk om ergens in het gras een spelletje te spelen, te picknicken of lekker rustig een boek te lezen. Er is voldoende vertier voor iedereen!

Wandelen in stone forest ‘Pobiti Kamani’

Stone forest ‘Pobiti Kamani is een stenen woud, gelegen op zo`n achttien kilometer ten zuidwesten van Varna. Het is een uniek natuurfenomeen dat meer dan vijftig miljoen jaar geleden is ontstaan en de oorsprong is van vele mythes en verhalen uit de regio. Het is prachtig en indrukwekkend en een wandeling door het stenen woud brengt je ontspannenheid en rust.

Breng een bezoekje aan het Aladzha klooster

Hoewel ik er persoonlijk meer van had verwacht, vond ik mijn bezoek aan het Aladzha klooster zeker wel bijzonder. Ik kan het je absoluut aanraden om een paar uurtjes uit te trekken voor een bezoek aan het klooster. De prachtig aangelegde tuin is een oase van rust en de perfecte plek om een drankje te doen. Het klooster zelf is weinig spectaculair, maar zeker wel indrukwekkend. Het is bijzonder om je voor te stellen dat hier vroeg echt mensen hebben geleefd. In de omgeving kun je prachtig wandelen in het bos en genieten van de flora en fauna.

Relaxen op Varna Beach

Hoewel het nabijgelegen ‘Goudstrand’ vele malen mooier en schoner is, kun je een bezoekje aan Varna Beach zeker niet overslaan. Hoe verder je van het centrum en de boulevard je afloopt, hoe rustiger en ook minder schoon het strand wordt. Het is dus aan te raden om niet te ver te gaan. Huur een stoel en parasol of leg je handdoek gratis neer voor aan het strand of op een van de gratis stranden. Aan te raden zijn de strandclubs El Kapan, By The Sea en NORD. Je kunt hier voor een paar euro per dag een bedje en parasol huren en tevens genieten van een hapje en een drankje.

Weekend Get-Away bij Complex Barite

Heb je genoeg van de stad of het rondreizen en wil je even echt goed tot rust komen? Maak dan een uitstapje van een paar dagen naar Complex Barite, gelegen in Chernevo op zo`n vijfentwintig kilometer rijden vanaf Varna. Het complex is gelegen in de binnenlanden en zodra je aankomt stap je werkelijk een andere wereld binnen. Op het terrein van het complex is van alles te doen: je kunt er zelfs je eigen visje vangen voor het diner `s avonds. Hoe leuk is dat? Vooral zomers, als het zwembad geopend is, kun je hier heerlijk een paar dagen vertoeven.

Zonnen en uitgaan op het Goudstrand

Golden Beach, oftewel het Goudstrand is een bekend resort in Bulgarije. Het is een levendige badplaats waar veel jongeren komen vanwege het bruisende nachtleven. Dat laatste is dan ook waar Goudstrand voornamelijk bekend om staat, maar zelfs als je denkt dat het goudstrand niets meer dan een ordinaire badplaats is, is het leuk om een dagje te bezoeken. Het prachtige strand heeft fijn, goudkleurig zand en loopt geleidelijk af in kalm, helderblauw water. Ligbedden en parasols zijn vrijwel overal te huur en er zijn ook watersport-, en massagemogelijkheden op het strand. Op de boulevard vind je ontzettend veel winkeltjes, bars, straatverkoop, attracties, optredens van straatartiesten en meer vertier.

En verder..

Bezoek je uiteraard de de Dormition of the Mother of God Cathedral, de Armeense kerk, de ruïnes van de Romeinse baden en (een aantal van) de vele musea. Ook zijn er een pantheon, aquarium, dolfinarium, planetarium en dierentuin (niet aan te raden vanwege slechte omstandigheden van de dieren) in Varna te bezoeken. Vermaak jezelf in een van de twee winkelcentra, slenter door het autovrije centrum, breng een bezoek aan een van de plaatselijke markten en ook een bezoekje aan het Varna Drama Theater en het Opera Huis mogen tijdens je vakantie in Varna zeker niet ontbreken. Happy Bar&Grill, La Pasteria, Gozila, NORD, By The Sea en El Kapan zijn mijn favoriete hotspots om een hapje te eten in Varna. En net zo belangrijk: al deze restaurantjes zijn ook goed betaalbaar! Loungen doe je bij ‘best design award winner’ Graffiti Café, een van Varna’s hipste plekjes.

Facebook Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.