Bimmah Sinkhole: een bijzonder natuurverschijnsel in Oman

Gelegen op ongeveer zeshonderd meter vanaf de zee, langs de kust van Oman, vind je Bimmah Sinkhole. Dit is een bijzonder natuurverschijnsel waarvan door locals geloofd wordt dat deze is veroorzaakt door de inslag van een meteoriet (een stukje van de maan). De sinkhole staat dan ook wel bekend als ‘Hawaiyat Najm’, dat ‘vallende ster’ in het Arabisch betekent.

Een zinkgat is echter een geomorfologische eenheid die is ontstaan door het kalksteen erosie en instorten van het reliëf en gesteente van de ondergrond.  De sinkhole is ongeveer 50 bij 70 meter groot en 20-30 meter diep en staat door middel van een tunnel in verbinding met de zee. Hierdoor is de bovenste laag van het water kristalhelder, maar op ongeveer acht meter diepte is het water troebel en heeft het een zwavelachtige smaak door zwaveloxiderede bacteriën.

Na het zien van een filmpje op YouTube, waarbij een aantal stoere jongens vanaf de kant naar beneden in de sinkhole sprongen, had ik besloten dat ik dat ook wilde doen! Bij de sinkhole aangekomen bedacht ik me echt snel. Het water valt in de schaduw van de rotsen en is daardoor serieus pikzwart. Man, wat is dat eng zeg! Ik durfde daar echt niet in te zwemmen, haha. Ik heb nogal een levendige fantasie en wie weet wat zich daar wel niet verstopt houdt aan enge, vreemde wezens. Mij niet gezien hoor!

Gelukkig kan je ook via een lange trap naar beneden. Het is nogal een klim, maar het absoluut waard. Het water leent zich namelijk uitstekend om even heerlijk in te zwemmen (neem vooral een snorkel mee). Vanaf de kant is het grootste gedeelte van het water werkelijk turquoise van kleur en zo ontzettend helder. Ook is het heerlijk koel. Aan een uurtje heb je genoeg om even een verfrissende duik te nemen als je onderweg bent van Muscat naar Sur. Het omliggende Hawiyat Najm Park is ook uitstekend om een korte wandeling door te maken of lekker de barbecue aan te steken. En als je geluk hebt wordt je, net als ons, bij vriendelijke Omani’s thuis uitgenodigd voor een kopje koffie en dadels. Tast toe!

Facebook Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.