Turkse zoetigheid: Kestane şekeri en Kestane çikolatası

Als ik aan kastanjes denk, dan denk ik aan de herfst. Vroeger toen ik klein was gingen we zodra de bladeren van de bomen vielen, kastanjes zoeken. Tassen vol verzamelden we om er vervolgens allerlei knutselwerkjes van te maken. Vooral tafelstukjes en spinnen in een web waren favoriet. Dat je kastanjes ook kunt eten, daar kwam ik pas veel later achter. Maar nog steeds denk ik bij kastanjes nou niet bepaald aan een culinair hoogstandje. Meer dan gepofte kastanjes van de kerstmarkten in Duitsland en straatverkopers in Istanbul ken ik namelijk niet. Maar toen we tijdens onze rondreis door Turkije reden en ik ineens overal bordjes met `Kestane şekeri` zag hangen, wist ik dat daar snel verandering in zou komen. Kastanjes snoepjes? Dat moest ik proberen! Dus bij het eerstvolgende uithangbord dat we zagen, zijn we gestopt. We bezochten een klein, schattig winkeltje vol met Turkse zoetigheid, maar voornamelijk kestane şekeri en kestane çikolatası, oftewel: kastanje snoepjes en kastanje chocolade.

Kestane şekeri zijn in feite niets meer dan gekonfijte kastanjes. Een beetje een teleurstellende ontdekking, maar dat maakt ze er niet minder lekker op. Echt waar, kestane şekeri zijn zo ongelofelijk lekker. En zoet, heel zoet. Maar zelfs voor iemand, die zoals ik, helemaal geen zoetekauw is, zijn deze kastanje snoepjes heerlijk. Deze Turkse zoetigheid wordt veelal verkocht in een plastic doos of glazen pot gevuld met heerlijke zoete stroop. Deze stroop blijft uiteraard over nadat de kastanjes op zijn, maar is daarna nog te gebruiken voor op bijvoorbeeld brood. Een zoete, maar lekker en bijzonder beleg.

Behalve Kestane şekeri is er ook een versie met chocolade verkrijgbaar, namelijk de kestane çikolatası. En hoewel deze niet zo beroemd als de kestane şekeri zijn, vind ik ze nog lekkerder. Echt veel lekkerder zelfs. Zelfs zo lekker dat mijn broek niet meer dicht kan en ik nog maar vier van deze lekkertjes op de foto heb kunnen zijn uit een doos van vijfhonderd gram. Ik kan er niets aan doen, maar ik vind kestane çikolatası zo lekker dat het nu zelfs mijn favoriete Turkse zoetigheid is. Echt waar. Dit moeten ze echt overal verkopen. Alhoewel, dan pas ik straks waarschijnlijk helemaal niet meer in een broek..

Kestane şekeri en çikolatası zijn favoriet bij mij en bij locals, maar blijven door toeristen en buitenlanders vaak onontdekt. Dat is best gek, want ze zijn echt heerlijk. Kestane şekeri komen oorspronkelijk uit de buurt van Bursa, waar veel kastanjebomen groeien en je kunt ze hier dan ook overal vinden. Bij schattige en lokale winkeltjes en in diverse patisseries, maar ook in benzinestations, bij verkopers aan de snelweg en zelfs op het busstation. Gelukkig worden ze tegenwoordig niet alleen nog maar in buurt van Bursa verkocht. Divan (van de hotelketen) bijvoorbeeld schijnt een goede plaats te zijn om kestane şekeri te eten en kun je in bijna elke buurt in Istanbul vinden. Ook Kafkas en Kasdelen (beide te vinden in Istanbul en andere grote steden) verkopen kestane şekeri en kestane çikolatası.

Ik probeer voorlopig maar even ver uit de buurt te blijven en niet op zoek naar andere plaatsen te gaan waar je deze lekkernijen kunt vinden, want anders groei ik echt nog dicht. Maar mocht je ooit in Turkije zijn, probeer dan absoluut eens kestane şekeri en kestane çikolatası uit. Het is zonde om deze Turkse heerlijkheden aan je voorbij te laten gaan.

Facebook Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.