Turk Kavhesi – Kurukahveci Mehmet Efendi: de lekkerste koffie van Turkije!

Als echte koffieliefhebber, gaat er niets boven een echte espresso. `s Ochtends als ik wakker wordt, loop ik als eerst naar de keuken om mijn mukka te vullen met water en twee schepjes gemalen koffie van Lavazza. Daarna zet ik de mukka op het gasfornuis en stap ik onder de douche. Als ik dan onder de douche vandaan kom, hoor ik de koffie pruttelen op het fornuis en verspreid de geur van verse koffie zich door ons huis. Wat kan ik toch goed rijmen, goh. Het is het ultieme begin van de dag en hoewel ik niets fijner vind dan mijn dag op deze manier te beginnen, vind ik een kopje Turkse koffie op zijn tijd ook heerlijk! De Turk Kavhesi van Kurukahveci Mehmet Efendi is de lekkerste koffie van Turkije en zijn zaak is gelegen in het toeristisch gedeelte van Istanbul. En het absoluut waard om een halve dag voor uit te trekken als je lang genoeg in Istanbul bent!

Turkse Koffie wordt gezet volgens de oudste bereidingswijze voor koffie en wordt nog steeds, voornamelijk in Arabische landen, toegepast. Heel fijn gemalen koffie wordt samen met suiker opgekookt(!) in een cezve. Dit is een speciaal en klein pannetje. De koffie wordt direct in kleine kopjes gegoten, geserveerd met een glas water omdat het zo sterk is, en volgens mij vooral bedoeld voor als je per ongeluk een slok koffiedik binnenkrijgt als je iets te enthousiast drinkt en bijna doodgaat. Het is heel sterke koffie met een heel rijke smaak en vaak vol met suiker, al hoeft dit niet perse. De koffie wordt super heet opgedronken. Het koffiedik blijft in het kopje achter en wordt veelal gelezen.

Turkse koffie in 2013 door UNESCO is uitgeroepen tot immaterieel werelderfgoed en hoewel ik het heerlijk vind, zorgt het regelmatig voor eersteklas problemen. In de wijk Eminönü vind je namelijk al sinds 1871 Kurukahveci Mehmet Efendi die gewoon, zomaar uit het raam vandaan, koffie verkoopt. Alhoewel, Mehmet Efendi al een aantal jaar geleden overleden, maar het bedrijf is nog steeds in handen van familie en draagt zijn naam.

En toch ga ik er keer op keer weer heen. En wurm ik me keer op keer door de kroelende menigte om achter aan de rij aan te sluiten. Kurukahveci Mehmet Efendi produceert en verkoopt de beste Turkse koffie die er is. Ze hebben diverse internationale prijzen en awards gewonnen en zijn van een klein familiebedrijf uitgegroeid tot een succesvolle, internationale onderneming. Met koffie. Is dat niet geweldig? Dat vinden wel meer mensen, want iedere dag staan er mensen voor koffie in een super lange rij, van s`ochtends vroeg tot `s avonds laat. deze rij veroorzaakt een heleboel opstoppingen en vertragingen, de straat is soms namelijk letterlijk geblokkeerd. En dan heb ik het nog niet eens gehad over het wachten. Want hoeveel de jongens aan het werk zijn als robots, is de rij echt zo lang, dat je gewoon lang moet wachten. Iedere dag weer.. Het is echt best een beetje bizar eigenlijk.

Ik moet eerlijk zeggen dat de koffie het meer dan waard is. Daarom mag een bezoekje aan Kurukahveci Mehmet Efendi dan ook niet ontbreken als je in Istanbul bent. Je moet er wel even de tijd voor nemen, want de kans dat je snel aan de beurt bent is zeer klein. En in een van de nauwe, smalle straatjes in Eminönü, kun je vast en zeker ook voor een leuk prijsje een cezve kopen zodat je straks thuis in Nederland de lekkerste Turkse koffie kunt zetten.

Voor meer informatie kijk je op de website van Kurukahveci Mehmet Efendi. Op deze website staan overigens ook hele leuke weetjes en feitjes over koffie in diverse delen van de wereld en interessante informatie over de geschiedenis van koffie.

Kurukahveci

Facebook Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.