De Thracische grafheuvel Tumulus nabij het plaatsje Pomorie in Bulgarije

De kust van Bulgarije staat natuurlijk voornamelijk bekend om haar stranden en het feesten. Maar wat niet iedereen weet is dat de Bulgaren heel wat historische bezienswaardigheden verborgen (waarschijnlijk voornamelijk door een gebrek aan financiële middelen) houden. Bijvoorbeeld deze prachtige Thracische grafheuvel nabij het historische plaatsje Pomorie.

Het historische plaatsje Pomorie is gelegen tussen de steden Nessebar en Burgas, op een nauw schiereiland dat tot 3.5 kilometer de zee in loopt. De stad staat voornamelijk bekend om haar modder- en zoutbaden, het schijnt zelfs dat de therapieën die hier gegeven worden een van de beste ter wereld zijn. Vanzelfsprekend vind je hier (buiten de stad) ook prachtige stranden waar je heerlijk kunnen zonnen en zwemmen. Ook vind je in de buurt enkele bekende bezienswaardigheden zoals het oude centrum van Nessebar en heel wat kerken en klooster. Ook bevindt zich nabij de stad deze Thracische grafheuvel. Het is een van de laatst en grootste grafheuvels die men tot nu toe heeft gevonden in Bulgarije .

Vanaf een afstand ziet de, acht meter hoge, tombe er als een doorsnee heuvel uit. De grafheuvel werd gebouwd in de eerste-tweede eeuw n.Chr, voor een adellijke, aristocratische familie die in de antieke, Thracische stad Anhialo woonde. Gedacht wordt dat het gebouw als mausoleum en/of heroon (een heiligdom gewijd aan een Thracische, Griekse of Romeinse held) diende. Bijzonder om te zien is de de mix van Thracische en Romeinse architectuur.

In de zuil stond ooit een spiralen trap, maar nu is deze hol en ik vond het eerlijke gezegd best een beetje eng om zo naar boven te kijken. Maar ik was immers ook helemaal in m`n uppie in deze grafheuvel.. Toch een beetje apart hoor!

Het is moeilijk voor te stellen dat het duizenden jaren intact is gebleven en vooral ook dat we nu nog steeds vrijwel dezelfde technieken lijken te gebruiken. Het geheel is namelijk gebouwd van baksteen (en natuursteen). De centrale kamer is vier en een halve meter hoog en heeft een doorsnede van ruim twaalf meter, te bereiken via een tweeëntwintig meter lange gang.

Bezoekersinformatie

De Thracische grafheuvel is ongeveer 1,5 km ten zuiden van het plaatsje Pomorie gelegen, langs de E87 richting Burgas – Varna. Via de openingspoort langs de asfaltweg is het nog ongeveer driehonderd meter naar de heuvel. Je vind hier een kleine parkeerplaats, maar kunt uiteraard ook lopen vanaf de poort. Er zijn geen voorzieningen aanwezig. Entree is 4 leva (ongeveer 2 euro) en er is er een leuke mannelijke medewerker aanwezig die je van ontzettend veel informatie kan voorzien en vol passie al je vragen beantwoordt!

Facebook Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.