Bezoek de prachtige Sultan Qaboos moskee tijdens je verblijf in Oman

De Sultan Qaboos moskee

De Sultan Qaboos moskee is niet alleen de grootste moskee van Oman, het is ook de grootste en meest indrukwekkendste moskee die ik ooit bezocht hebt. De moskee werd gebouwd nadat sultan Qaboes bin Said Al Said in 1992 besloot dat het land een nationale moskee moest hebben. Er werd een competitie voor het ontwerp gestart in 1993 en in 1995 werd de moskee in zes jaar tijd gebouwd. De moskee is bestaat uit maar liefst 300.000 ton Indisch zandsteen en is gebouwd op 416.000 m2 grond (het gehele complex bedekt circa 40.000 m2 hiervan). Er is maar liefst plaats voor 20.000 mensen.

Het Perzische tapijt op de vloer is wel zeventig bij zestig meter en bestaat uit de 1,7 miljoen knopen, weegt 21 ton en is het op een na grootste handgeweven tapijt ter wereld. Er staan zelfs citaten uit de Koran ingeweven! Er hebben maar liefst zeshonderd vrouwen, vier jaar lang aan gewerkt. Kun je het je voorstellen? Het tapijt is geweven en gekleurd op traditionele wijze en het motief ervan komt terug in het plafond dat is gemaakt van marmer en mozaïek. Speciaal voor bezoekers ligt er trouwens een blauw tapijt, zodat het originele niet beschadigd. Een aantal delen van het tapijt is niet toegestaan om te betreden en zelfs afgezet.

Een mix aan landen

Het is een prachtige moskee, werkelijk adembenemend mooi. Alles is tot in de puntjes perfect en ontzettend schoon! Echt bijna verbazingwekkend; er ligt nergens, maar dan ook nergens ook maar een losliggende blaadje op de grond. Er loopt dan ook overal, in stilte, schoonmaakpersoneel rond. Stiekem is het ook eigenlijk niet anders te verwachten want Sultan Qaboos bin Said zorgt uitstekend voor zijn land. De moskee staat ergens ook wel een beetje voor wie de sultan is. Met onder andere marmer uit Italië, glas-in-lood uit Frankrijk, een Zwitsers uurwerk en kandelaars van Swarovski-kristal uit Oostenrijk laat dit goed zien hoe ontwikkeld en ‘open-minded’ Sultan Qaboos bin Said eigenlijk wel niet is.

Leuk weetje: Wist je dat de sultan in Groot-Brittannië heeft gestudeerd, in Duitsland een militaire opleiding heeft gevolgd en een wereldreis heeft gemaakt? Na terugkomst kreeg hij huisarrest en hierna duurde het niet land voordat hij zijn vader van de troon stootte en het land overnam.

De grote, centrale koepel is vijftig meter hoog. Er hangt een enorme kroonluchter van maar liefst veertien meter, gemaakt van Swarovski-kristal en gouden metaalwerk. De kroonluchter bestaat uit een indrukwekkende 1.122 lampjes en weegt 8 ton! Best een beetje eng om onder de staan hoor.. stel je toch eens voor dat ‘ie valt. Het is moeilijk te omschrijven, maar deze kroonluchter is een van de meest indrukwekkende dingen die ik ooit heb gezien. Ik heb serieus met open mond staan kijken. Er hangen tevens nog vijfendertige kleinere kroonluchters, gemaakt van kristallen. Ze zijn allemaal net zo mooi.

Het interieur is echt prachtig, echt heel bijzonder. Alles is echt perfect afgewerkt, echt tot in de kleinste details. En van buiten is de moskee al net zo mooi. Op elke hoek van het complex staan minaretten met in het midden van het complex een vijfde minaret en samen staan ze symbool voor de 5 zuilen van de islam; de geloofsbelijdenis (sjahada), de rituele gebeden (salat of salah), het vasten tijdens ramadan (saum/sawm of siyam), het geven van aalmoezen (zakat of zakah) en de pelgrimstocht naar Mekka (hadj, hajj of haj).

Het is echt een aanrader om een dagdeel in de tuinen de vertoeven en te genieten van de rust en de kalmte. De moskee is toegankelijk voor niet-moslims, maar er zijn ruimtes die alleen door moslims betreden mogen worden. Er wordt verwacht dat je jezelf gepast kleedt (bedekt tot op de enkels en polsen en vrouwen moeten ook een hoofddoek dragen) en bij de ingang wordt hier streng op gecontroleerd.

Voor meer feitjes of een virtuele tour, bezoek je de website van de Sultan Qaboos moskee.
Facebook Comments

1 Comment

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.