Street-food in Istanbul: Kumpir (Een gepofte en gevulde aardappel)

In Istanbul vind je letterlijk op iedere hoek van de straat een eettentje. Vooral kebap, döner, durum en pide is vrijwel overal te vinden. Ook simit, börek en kokoreç zijn goed vertegenwoordigd. Iets minder bekend is Kumpir, een van mijn favoriete Turkse fastfood gerechten! Kumpir is feitelijk niets meer dan een gevulde, gepofte aardappel. Maar die gevulde, gepofte aardappel is zò lekker hij het verdiend om meer bekendheid te krijgen en die je moèt eten wanneer je in Istanbul bent. Wat kumpir precies is? Lees het hier in Streetfood in Istanbul; Kumpir.

Kumpir is een grote gepofte aardappel. En als ik zeg groot, dan bedoel ik echt groot. Deze aardappels worden gewikkeld in aluminumfolie gepoft in de oven. Daarna word de aardappel door de midden gesneden en word de inhoud gepureerd met boter en gele kaas. Huh? Een gepofte aardappel gevuld met aardappelpuree van boter en kaas? Hà, dat dacht je maar! Nu begint het feestje pas; het kiezen van de toppings.

Maak een keuze uit een stuk of vijf, zes ingrediënten.

Voor de topping heb je keuze uit olijven, mais, kaas, salami, augurk, bulghur, doperwten, wortel, bonen, rode bieten, linzen, salade, pepers, champignons en nog veel meer ingrediënten. Natuurlijk krijg je niet al deze ingrediënten in je aardappel, maar maak je een keuze uit een stuk of vijf, zes ingrediënten. Je hebt werkelijk heel veel keuze en de combinaties zijn eindeloos. Kies gewoon wat jij lekker vind. Vervolgens kies je mayonaise, ketchup, mosterd, yoghurt, rode peper saus of een mix van deze en je kumpir is klaar. En twee keer zo groot geworden!

De wijk Ortaköy

De wijk Ortaköy is de meest bekende en populairste plaats om kumpir te eten. Je vind hier diverse cafes en restaurants, maar ook een rij met kraampjes waar je de keuze hebt uit kumpir en wafels. Deze kraampjes kun je niet onopgemerkt aan je voorbij laten gaan, aangezien de verkopers allemaal hun uiterste best doen om hun eten aan je te verkopen. En hoewel dit uiterst irritant is in de rest van de wereld, heeft het hier zo zijn charmes. Kies ervoor om op een terras te zitten en de ingrediënten via de kaart te bestellen of haal je kumpir bij een van de kraampjes, wijs zelf je gewenste ingrediënten aan en ga aan de waterkant zitten met prachtig uitzicht over de Bosporus.

Afiyet Olsun!
Facebook Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.