Street-food in Istanbul: Simit (Een ringvormig broodje)

In Istanbul zie je op elke hoek van de straat een rood karretje staan. Deze rode karretjes staan gelijk aan Istanbul’s Street-food want bijna altijd kun je hier eten kopen. Meestal zijn de karretjes bemand, maar het komt ook wel eens voor dat de eigenaar even de hort op is. In de winter worden er vaak gepofte kastanjes verkocht, maar je vind ook rode karretjes die belegde broodjes of bijvoorbeeld pide verkopen. Echter, de meeste rode karretjes bieden simit aan. En dat is zo lekker! Ik vraag me af of er iemand is die dit niet lekker vind.

Het lekkerst zijn simit natuurlijk als ze net vers uit de oven komen en nog een beetje warm zijn, maar ook in de middag als je lekkere trek hebt is simit een goede manier om dit te stillen. Je loopt naar een rood karretje, wacht op een simitci (de persoon die de simit verkoopt), geeft deze persoon 1 lira (nog geen 50 eurocent) en vervolgt je weg met een simit in je hand. Maar nog beter is het om je simit met een glas thee te nuttigen. Ja, een glas thee. In Turkije wordt thee namelijk uit theeglazen gedronken en niet uit mokken zoals bij ons in Nederland.

Simit is een Turks broodje. Het is rond en bezaaid met sesamzaadjes en terwijl de korst heerlijk knapperig is, is de binnenkant juist heerlijk zacht.

Simitci kun je werkelijk overal in Istanbul vinden, maar Simit worden ook bij de bakker verkocht. Kort gezegd worden simit overal gekocht en overal gegeten. Ik zou me geen Istanbul zonder simit of zonder Simici kunnen voorstellen, het is iets wat echt bij dit land en vooral bij deze stad hoort. De rode karretjes sieren het straatbeeld en dragen zorg voor een groot aspect van de Turkse cultuur.

Een paar maanden geleden was de schrik dan ook groot toen de overheid het nieuws naar buiten bracht simitci van de straat te willen verwijderen. Naar verluidt schijnt het dat er 8.000 duizend (!) simitic hun brood verdienen met het verkopen van simit. Een klein deel (250 simitci) is in de laatste maanden uit diverse districten verwijderd. Het is een moeilijk onderwerp, vooral omdat er veel juiste informatie in omloop is. Naar het schijnt worden er veel illegale zaken gedaan en gaat er veel zwart geld in omloop. Toch vind ik het een schande dat de overheid simitci van de straat wil verbannen. Want behalve dat simit en hun simitci een groot deel van de Turkse cultuur en het straatleven van Istanbul uitmaken, verdienen simitci ook hun brood met het verkopen van simit. Ze onderhouden hun gezin van deze inkomsten.

Heb jij wel eens simit gegeten? In Amsterdam is onlangs een Simit Saray (een grote Turkse keten) geopend waar je onder andere simit, maar ook poğaça en borek kunt eten.
Facebook Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.