Sorbara Steak House in Ljubljana: restaurant aan de rivier

Op aanraden van de leuke receptionist bij Hotel Mrak, wilden we graag een hapje eten bij Sorbara Steak House in Ljubljana. Zelf ben ik niet bepaald een liefhebber van vlees en daar zijn verschillende redenen voor. Ik vind het bijvoorbeeld belangrijk om bewust te leven en dus ook te eten. Mijn maag draait af en toe, letterlijk en figuurlijk, om als ik soms denk aan de manier waarop onze voeding geproduceerd wordt. En bovendien ben ik eigenlijk een heel moeilijke eter en vind ik lang niet alles lekker. Ik kies er niet snel voor om vlees te eten, maar ik zal ook zeker niet altijd nee zeggen. Wel ben ik heel kieskeurig in het vlees (en sowieso het voedsel) dat ik eet en probeer ik zeker zo bewust mogelijk te consumeren.

Samen minder vlees eten

Dat allemaal gezegd te hebben, begrijp ik nu heel goed dat je nu nog weinig zin hebt om verder te lezen, sorry. Het is ook eigenlijk onderwerp voor een ander blog. Maar zie het als een stukje achtergrondinformatie, een herinnering aan duurzame en verantwoorde voeding en de inspiratie om met zijn allen minder vlees, en überhaupt bewuster, te gaan eten; het beste wat we voor de aarde (en dus onszelf) kunnen doen. Al weet ik eerlijk gezegd zelf ook niet altijd wat het juist is. Maar het minste wat we kunnen doen voor verandering is ons best. Toch?

Bewuste voeding in Ljubljana

In Slovenië is bewuste voeding gelukkig al iets dat haast vanzelfsprekend is. Ik schreef er al eerder over, in dit blog over Ljubljana. Maar het is echt heel fijn, want bijna in elk restaurant is aandacht voor veganisten, allergieën en natuurlijke ingredienten. Nu moet ik eerlijk zeggen dat de menukaart van Sorbara Steak House dit niet doet en de keuze vrij beperkt is voor ‘moeilijke eters’, zoals ik. Maar goed, het is nu eenmaal een steakhouse. En gelukkig is de service zo fijn dat zowel de bediening als de chefs met je meedenken en ook heel graag iets anders voor je klaarmaken. Bovendien wordt er wel degelijk bewust voor duurzame ingrediënten en producten gekozen.

Gastvrijheid bij Sorbara Steak House

De gastvrijheid is trouwens sowieso helemaal top! Het restaurant is formeel, toch informeel en dit merk je duidelijk terug in de bediening. Er wordt echt de tijd voor je genomen en zowel de uitleg over de verschillende soorten wijn als de gerechten is bijzonder goed. De keuze is groot en bestaat voornamelijk uit typische, Sloveense producten. Het persoonlijk advies zorgt er gelukkig voor dat je bij Sorbara Steak House goed verwend zult worden. Zo kreeg ik de hele fles wijn voor mij alleen aan tafel, in plaats van maar een glas ;-)

Sloveense wijn (is heel lekker)

Omdat onze dagen in Ljubljana voornamelijk bestonden uit eten nuttigen, hadden we helaas niet de optie om een echte steak of burger te verorberen. Serieus, onze buiken waren echt te gevuld. Daarom kreeg ik ook waarschijnlijk die fles wijn, in plaats van een typisch Sloveense kaasplank. Zie je, dat had helemaal niets met mijn persoonlijkheid te maken?! We hadden gelukkig nog wel wat ruimte over om een wat kleins van de kaart te proeven en vol gezonde spanning lieten we ons dan ook graag verrassen.

Bief tartaar, mosterd en kaas.

We kregen een mandje huisgemaakt brood en twee plankjes geserveerd; een met ansjovis, verschillende soorten mosterd en bieftartaar met gepocheerd eie, een een met verschillende soorten kaas en vleeswaren geproduceerd in Slovenië. Beide gerechten waren heerlijk en zelfs ik kan niets anders zeggen dan dat het echt geweldig was. Eerlijk waar.

Niet zomaar vlees

Het vlees dat Sorbara Steak House gebruikt is dan ook afkomstig van de beste runderrassen die er zijn. Zo serveert het restaurant lokale gerechten gemaakt van Sloveense koeien, maar ook vlees van de Japanse Wagyu, de Amerikaanse Bizon en de schotse Black Agnus. Al deze dieren hebben een goed leven gehad op van een boerderij waar dierenwelzijn en het milieu belangrijk zijn. Ook hier kon de jongen van de bediening, die zelf een mangoplantage in de Fillipijnen runt en zomers in zijn thuisland werkt, van alles over vertellen, echt heel fijn!

Genieten met uitzicht op de rivier

Naast vlees, serveert Sorbara Steak House ook een aantal visgerechten, gevogelte en fijne salades. De prijzen zijn vrij hoog, maar het eten is kwalitatief, de service is top en het uitzicht op de rivier is prachtig. Bovendien kun je heerlijk nagenieten van een huisgemaakt dessert, onder het genot van bijpassende dessertwijn. Want geloof mij maar; van die Sloveense wijn kun je geen genoeg krijgen!

Bezoekersinformatie

Gallusovo nabrežje 31
1000 Ljubljana

Tel: + 386 1 425 42 51
E-mail: sorbara@steakhouse.si

Kijk voor meer informatie op:

u Sorbara Steak House

Facebook Comments

1 Comment

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.