Must see: de moderne Şakirin Camii in Istanbul

Vanzelfsprekend vind je in Istanbul veel moskeeën. Heel veel moskeeën zelfs: van groot tot klein en van oud tot nieuw. Iedereen kent natuurlijk wel de ‘Blauwe Moskee’, maar die vind ik zelf eigenlijk helemaal niet zo bijzonder. Het is een grote, toeristisch attractie en ik mis er de rust die je normaal gesproken in een moskee vind. Niet dat ik nou zo vaak een moskee bezoek, maar toch wel meer dan mijn islamitische vriend, haha. Eens in de zoveel tijd stap ik wel eens bij een willekeurige moskee naar binnen, ik vind het namelijk altijd wel fijn en bijzonder. Ik wilde dan ook al een tijdje een bezoek aan de moderne Şakirin Camii in Istanbul brengen. Want een moderne moskee zie je niet heel vaak, zeker niet als er ook nog eens een vrouw bij het ontwerp betrokken is. Maar de Şakirin Camii is gelegen in Üsküdar, het Aziatische gedeelte van Istanbul en echt super ver bij ons vandaan. Ik had dus echt niet zo`n zin om in m`n eentje zo`n lange reis te maken en kon ook niemand vinden die met me mee wilde.. Gelukkig kwam Petra zonder ‘to do en to see lijstjes’ op bezoek aan de Şakirin Camii en kon ik haar zo gek krijgen om naar de andere kant van Istanbul te reizen voor een bezoek aan de moskee.

In mei 2009 opende de Şakirin Camii haar deuren, opgedragen aan İbrahim en Semiha Şakir en in vier jaar tijd gebouwd door de Semiha Şakir Foundation. De Şakirin Camii is een moderne moskee van 10.000 vierkante meter en heeft twee minaretten. De koepel is gemaakt van aluminium composiet. De moskee is licht en open van zowel binnen en buiten. Hoewel vaak anders gedacht wordt is de Şakirin Camii zelf niet door een vrouw ontworpen. De architectuur van de moskee staat namelijk op naam van Hüsrev Tayla. Zeynep Fadilliogl, een Turkse ontwerpster met diverse prijzen op haar naam en is wel verantwoordelijk voor de inrichting van de Şakirin moskee. En ik geloof dat dit de eerste keer in de geschiedenis dat er een vrouw bij het ontwerp van een moskee is.

Zeynep is zelf religieus en zegt dat zij daardoor veel gevoel in de inrichting van de moskee heeft kunnen leggen. Dit is ook duidelijk te zien. Zoveel van binnen als buiten is de moskee modern en open. Het grootste gedeelte van de muren zijn van glas gemaakt. Hierdoor heeft de moskee uitzicht op het park en een van de grootste begraafplaatsen van Istanbul. En hoewel de moskee gelegen is aan een grote weg is heerst er een bijzondere rust van binnen.

Petra en ik waren vergeten om een hoofddoek mee te nemen (echt, hoe stom) en konden onszelf dus niet bedekken. Omdat we toch graag de moskee van binnen wilden zien, vroeg ik aan een Turkse vrouw die net uit de moskee kwam of er misschien doeken in de moskee aanwezig waren. Haar antwoordt daarop was: “Joh, dit is een hele open en moderne moskee en iedereen is welkom. Maak je niet zo druk en ga gewoon naar binnen, het is echt geen probleem”. En dus besloten we om de moskee binnen te gaan. Gelukkig bleken er lange rokken en hoofddoeken beschikbaar te zijn, en konden we onszelf bedekken uit respect, maar het was dus niet verplicht, in tegenstelling zoals bijvoorbeeld bij de Sultan Qaboos moskee in Oman. Ik vind het echter wel zo netjes uit respect om jezelf te bedekken en niet halfnaakt een moskee te betreden, het is immers toch een religieus gebouw. Denk er wel aan om zelf een sjaal van huis/hotel mee te nemen, want dat is gewoon wat hygiënischer. Overigens is het sowieso handing om een sjaal in je handtas te hebben in Turkije, want je weet maar nooit.

De Şakirin Camii in Istanbul is inderdaad een zeer open en vrouwvriendelijke moskee. Waar normaal gesproken de vrouwen een aparte gebedsruimte hebben die ergens achteraf is gelegen en vaak vrij somber en donker is, hebben de vrouwen in de Şakirin Camii een prachtig, open balkon tot hun beschikking. Het balkon biedt een prachtig uitzicht over de moskee en de kroonluchter en doet echt theatraal aan. Heel mooi! De Şakirin Camii geeft geen vaste gemeenschap zoals veel moskeëen dat wel hebben, maar staat echt voor iedereen open.

Als je besluit om de Şakirin Camii te bezoeken kun je met de bus 500A vanaf Taksim naar Üsküdar. Stap uit bij de halte Karacaahmet mezarlığı en vraag vanaf daar naar de Şakirin Camii, dan kom je er vanzelf!

Facebook Comments

2 Comments

  • als je bij karacaahmet uitstapt kun je ook gewoon goed om je heen kijken, dan zie je de moskee al haha.
    ookal was het niet helemaal de glazen moskee die ik verwacht had – helemaal van glas – viel het zeker niet tegen. zelf vond ik het fonteintje op de binnenplaats echt prachtig waarin de moskee heel mooi weerspiegelde. ook de glazen kroonluchter is erg indrukwekkend.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.