Breng een bezoekje aan het Aladzha klooster nabij Varna

Het Aladzha klooster nabij Varna is absoluut een bezoekje waard tijdens je vakantie in Bulgarije. Niet alleen vanwege het klooster zelf, maar vooral ook vanwege de prachtige omgeving. Het middeleeuwse grotklooster is namelijk gelegen in een beschermd bosgebied grenzend aan het Golden Sands Nature Park. Vanaf hier is het ongeveer een tot anderhalf uur wandelen langs het aangegeven bospad dat steil omhoog loopt. Gelukkig loop je constant in de schaduw, een fijne afwisseling tijdens de hete zomerdagen. Let er wel op dag je goede schoenen aandoet. Wij waren op slippers en eerlijk gezegd was dat niet zo prettig, haha.

Door het hele natuurpark staan borden met daarop uitleg over de flora en fauna van de omgeving, heel interessant voor als je van de natuur houdt. In de omgeving komen verschillende bomen, planten en diersoorten voor. Na ongeveer vijf kilometer lopen kom je aan bij de ingang van het Aladzha klooster. De prachtige aangelegde tuin is in september werkelijk een oase van rust en de perfecte plek om een koud biertje te nuttigen. Let wel: het Aladzha klooster is zomers een toeristische trekpleister en het schijnt hier dan ontzettend druk te zijn. Na even te hebben uitgerust kan de echte klim naar boven beginnen. Want een aantal gevaarlijke uitziende trappen leidt je naar de bovenkant van de overgebleven ruïnes.

Men denkt dat het klooster omstreeks de 10de – 12de eeuw in gebruik werd genomen, als toewijding aan de Heilige Drie-eenheid. De kloostergrotten werden op twee verdiepingen in de kalkstenen rots van bijna veertig meter hoog gehakt. Op de eerste verdiepingen vindt men er de overblijfsels van de kloosterkerk, kloostercellen, een eetgelegenheid en een keuken, een kerkhof, de crypte en boerenwoningen. Let goed op waar je loopt want voor je het weet sta je bovenop een graf! Dit is ons overkomen en ik kan je vertellen dat dit niet bepaald prettig is.

Op de tweede verdieping treft men een natuurlijk grottenplein en de overblijfselen van een kloosterkapel. Ongeveer zevenhonderd meter ten westen van het Aladzha klooster zijn de resten van catacomben gevonden. De catacomben zijn te bereiken via een korte, maar mooie boswandeling. Ik geloof dat je hier niet naar binnen mag, maar dat hebben wij stiekem wel gedaan (Ruben en ik, Nevzat en mijn broertje bleven gewoon netjes buiten wachten). Geloof me, het is doodeng om daar te lopen en ik raad het je absoluut af. Zeker als je niet zo goed ter been bent, want het was nog best een klim om ook weer uit de grot te komen!

Net zoals veel bezienswaardigheden in Bulgarije, stelt ook het Aladzha klooster weinig voor. Persoonlijk vond ik het klooster zelf tegenvallen. Er is nog maar weinig te zien en binnen een klein uurtje sta je toch zeker wel weer buiten. Toch is het zeker een bezoekje waard, al is het maar vanwege de prachtige, groene omgeving. En het is ook gewoon interessant. Ik vind het heel bijzonder om mezelf proberen voor te stellen dat en hoe hier vroeger mensen hebben geleefd. Dat is toch bijna onvoorstelbaar? Heel mooi om te zien.

Tijdens het hoogseizoen is er tevens iedere week (elke zondag om negen uur `s avonds) een lichtshow te zien. Links van de kassa is tevens een klein museum waar je meer over de geschiedenis van het klooster kunt zien en lezen.

Bezoekersinformatie

Prijzen
Volwassenen – 5 lv
Groepen van meer dan tien personen – 3 lv
Kinderen – 2 lv
Openingstijden
Mei – oktober: 09:00 – 17:00 uur
November- maart: 09:00 – 16:00 uur (gesloten op zondag en maandag)
April: 09:00 – 17:00 uur (gesloten op zondag en maandag)
Contactgegevens

Natural park “Golden Sands”
Ongeveer 18 kilometer vanaf Varna
tel: +359 52 355 460
kinov_aladja@yahoo.com
www.archaeo.museumvarna.com
Facebook Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.