Heerlijk Italiaans uit eten bij La Pasteria in Varna, Bulgarije

Ons favoriete restaurant in Varna

Heel eerlijk zal ik bekennen dat een ‘hapje buiten de deur eten’ niet bepaald makkelijk is in Bulgarije. In Sofia, de hoofdstad, vind je talloze restaurants en eettentjes waar je heerlijk kun eten, maar zodra je de stad uitgaat wordt dat een stuk moeilijker. Varna is de derde grootste stad van Bulgarije en toch vinden Nevzat en ik het maar moeilijk om uit eten te gaan. Er zijn echt wel volop horecagelegenheden aanwezig hoor, maar de kwaliteit van het eten is echt iets wat nogal te wensen overlaat. Nu kan ik begrijpen dat als je op vakantie bent en je zo goedkoop uit eten kunt, er weinig is om over te klagen. Maar als je hier, net zoals wij, woont dan is het toch wel fijn als je af en toe gewoon even echt lekker uit eten kunt. Nevzat en ik zijn ook echte ‘Bourgondiërs’ wat betreft eten en vinden het leuk om nieuwe hotspots te ontdekken. Je kunt je dus wel voorstellen dat wij inmiddels al heel wat horecagelegenheden in Varna bezocht hebben; van de McDonald’s tot een aan het luxe DiWine restaurant (volgens TripAdvisor Nr. 7 van 211 Restaurants in Varna). Onze favoriete restaurantje is het Italiaanse restaurant ‘La Pasteria’

Een heerlijke ‘la mia famiglia’ sfeer!

La Pasteria is veertien jaar geleden begonnen als familiebedrijf, maar heeft inmiddels maar liefst vier vestigen. Twee daarvan zijn gevestigd in Varna; een net buiten het centrum (La Pasteria Dragoman) en een in Piccadilly Park (La Pasteria Briz). Bijna vanzelfsprekend zijn de derde en vierde La Pasteria (La Pastaria Sopharma en La Pasteria Shipkha) gevestigd in Sofia. Maar ondanks dat er drie vestigen zijn, staat familie nog steeds voorop. Er staat niet alleen ‘mia famiglia’ (mijn familie in het Italiaans) verwerkt in het logo, het is ook echt te merken aan de sfeer! Zodra je een vestiging van La Pasteria binnenstapt, voel je jezelf direct thuis. Echt precies zoals het een Italiaans restaurant beaamt.

Bij binnenkomst wordt je heel hartelijk ontvangen en mag je kiezen uit de niet gereserveerde tafeltjes. Op zich is reserveren niet nodig, maar als je met een grotere groep bent dan kan het wel handig zijn. Wij komen zelf regelmatig bij La Pasteria Dragoman want deze vestiging is gelegen op loopafstand van ons huis. Vrijwel altijd worden we door dezelfde, vriendelijke serveerster geholpen. Het is misschien handig om te weten dat het Engels van veel Bulgaren niet verder gaat dan nodig is. Zo weten de meeste obers en serveerster alleen wat nodig is om je bestelling aan te nemen en de kaart uit te leggen. Bij La Pasteria Dragoman gaat vrijwel altijd alles goed, maar het kan handig zijn om te zeggen dat je niet alles tegelijk geserveerd wilt krijgen (dit is ons nog wel eens gebeurt, haha).

Heerlijke gerechten voor een fijne prijs

De menukaart is niet heel uitgebreid, maar biedt wel voldoende variatie. Het is echt een Italiaanse kaart, bomvol heerlijke Italiaanse gerechten. Maar dan met een leuke twist! Wat denk je bijvoorbeeld van pizza quattro formaggi met walnoten of pizza Nerazze met mozzarella, courgette, prosciutto, Parmezaanse kaas, verse basilicum en huisgemaakte pizza? En een van de redenen waarom La Pasteria dan ook absoluut tot mijn favoriete restaurants in Varna behoort is vanwege de pizza’s en omdat er een aparte selectie ‘pizza bianca’ op de kaart staat. Dit is pizza zonder tomatensaus en dat vind ik het allerlekkerst! Ook veel lekkere pasta en risotto staat er op de kaart; van klassiekers tot speciale gerechten van de chef. En als je liever een stukje vlees, vis of gevogelte wilt dan heb je ook voldoende keuze. Ik kan je van harte de eendenfilet met cranberry saus aanraden, echt zo ontzettend lekker! Heel fijn ook zijn de speciale icoontjes die aangeven of iets geschikt is voor bijvoorbeeld vegetariërs of mensen met voedsel-allergieën. Tevens is er altijd een menu met seizoensgebonden gerechten en heeft La Pasteria een aparte en zeer uitgebreide drankenkaart. Heel lekker is de ‘homemade lemonade’ waarvan je een kan kunt bestellen. Echt een aanrader! Ook de koffie is echt goed. En mocht je een wijnliefhebber zijn: het personeel kan je heel goed adviseren.

Tijdens het eten is de sfeer goed. Op de achtergrond staat Italiaanse muziek; van bekende artiesten zoals Eros Ramazzotti en Laura Paussini tot echte Italiaanse klassiekers. De bediening komt regelmatig vragen of alles naar wens is en werkt snel. Lege borden en glazen worden direct afgeruimd, asbakken worden omgewisseld en nieuwe drankjes wordt vrijwel meteen gebracht. Iedereen is echt heel vriendelijk, behulpzaam en attent. Kortom: de sfeer is gewoon echt goed. Uiteraard staan er trouwens ook heerlijke dessert op de kaart, laat ik die niet vergeten. Het probleem is meestal dat ik kan eten als een bouwvakker en meestal al bomvol zit voordat we bij het dessert aangekomen zijn. Desondanks heeft dat me er niet altijd van weerhouden om iets zoets na het eten te bestellen en heb ik onder andere de chocoladepudding en cheesecake geprobeerd. Laat me eerlijk zeggen: beiden waren echt heerlijk! En als je de rekening vraagt zul je blij verrast zijn. De prijzen bij La Pasteria liggen namelijk zo`n 50% lager dan in Nederland. En je krijgt als afsluiter ook nog eens een heerlijk glaasje ijskoude limoncello toe.

Salute!

La Pasteria

Facebook Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.