Dormition of the Mother of God Cathedral: de Kathedraal in Varna

Op loopafstand van ons appartement, aan het einde van onze straat, vind je de Dormition of the Mother of God Cathedral. Dit is de Kathedraal van Varna en lange tijd stond dit monument symbool voor de havenstad. Het is nog steeds een van Varna’s belangrijkste toeristische trekpleister, maar ook de trots van de inwoners van de stad. De kathedraal is namelijk prominent in het centrum gelegen en een belangrijke ontmoetingsplaats dichtbij onder andere het ziekenhuis, apotheken en het postkantoor. Het is de tweede grootste kathedraal in Bulgarije (na de Alexander Nevski in Sofia).

De kathedraal is gebouwd aan het eind van de 19de eeuw onder leiding van de Russische hertog Dondukov-Korsakov, die vond dat de groeiende stad een tempel nodig had na de bevrijding van de Osmanen. De naam was destijds ‘Dormition of the Theotokos’ en werd gekozen in herinnering aan de Russische keizerin Maria Alexandrovna: de tante van de hertog en een belangrijke weldoener in Bulgarije, die korte tijd daarvoor was overleden.

Vijf prachtige, gouden koepels schitteren in het zonlicht. Het is een prachtig toonbeeld van de stad en ik vind het nog steeds mooi om te zien. Helaas kunnen we de kathedraal niet vanuit ons raam of vanaf ons balkon zien. Dan zouden we echt een prachtig uitzicht hebben gehad. Gelukkig passeren we de kathedraal bijna dagelijks en is het iedere keer weer genieten. Wat we echter nooit hebben gedaan is genieten van het uitzicht vanaf de kathedraal op de stad zelf. Je kunt de toren van de kathedraal namelijk beklimmen. Het is ruim honderddertig treden naar boven, alwaar je, naar het schijnt, op een schitterende uitzicht wordt getrakteerd.

In de kathedraal zelf is het somber, ingericht volgens orthodoxe stijl. Je treft er veel mooie iconen en relikwieën. Het is heel indrukwekkend allemaal en zo anders dan bij ons in het Westen. De sfeer voelt vrij zwaar aan, maar is heel bijzonder. Ook de glasramen zijn prachtig. Evenals de muur-, en plafondschilderingen. Deze zijn echter pas na de tweede wereldoorlog aangebracht.

Het is absoluut de moeite waard om de Dormition of the Mother of God Cathedral te bezoeken tijdens een bezoek in Varna. Tegenover de kathedraal vindt je er een park waar je heerlijk een kopje koffie kunt drinken uit een van de automaten en kunt genieten van het Bulgaarse stadsleven: even lekker mensen kijken, alsof je op een terrasje in Amsterdam ziet. Loop ook zeker even een rondje door de bloemenstallen en langs de kraampjes waar souveniers, ansichtkaarten en andere hebbedingetjes worden verkocht.

Bezoekersinformatie

Een bezoek aan de kathedraal is gratis. Houdt er rekening mee dat je schouders en knieën bedekt behoren te zijn. Veel orthodoxe vrouwen bedekken ook hun haar, maar dit is niet verplicht. Het is toegestaan om foto’s te maken, iets wat in veel andere heiligdommen in Bulgarije niet is toegestaan.

Cyril and Methodius Square
9000 Varna
Bulgarije

Tel: +359 52 613 005 // +359 52 612 940
Email: vvpmitropolia@abv.bg

Openinstijden: 08:00 – 18:00 uur

Kijk voor meer informatie op:

Mitropolia

Facebook Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.