Bezoek Kalimanski Han en proef authentiek Bulgarije

Wie op reis in Bulgarije is moet absoluut een bezoek brengen aan het authentieke Kalimanski Han. Dit gemoedelijke restaurant is gelegen in het binnenland van Bulgarije, op veertien kilometer afstand van Varna en is heel goed te bezoeken vanaf bijvoorbeeld Complex Barite in Chernevo, zoals wij deden. De weg ernaartoe leidt door heuvelachtige landschappen, pittoreske dorpjes en prachtige natuur. Het is fijn om de drukte van de stad even te ontvluchten. Even weg van alles en genieten van een typische landelijke sfeer. Je treft Kalimanski Han midden in het dorp Kalimanci, waar je geen auto’s, maar paard met wagen tegenkomt.

Het restaurant is authentiek Bulgaars. Het is gelegen in een prachtige tuin waar je jezelf prima een uurtje vermaakt. Er is namelijk van alles te doen. Je kunt er genieten van de fauna en flora, maar ook spelen met de papegaaien in de grote voliere in het midden van de tuin. Of maak een ritje van een op de prachtige paarden. Ik heb geen idee wat voor ras het is, maar ze zijn echt heel mooi! Ook zijn er onder andere duiven, fazanten, kippen, zwanen en konijnen te vinden in de tuin. Dromedarissen, herten en nog meer paarden vind je buiten, aan de rand van het complex.

Neem een kijkje bij de vijver of een van de oldtimers. Er staan er nogal een aantal! Bezoek de wijnkelder en relax in een van de zitjes. Voor kinderen is er zelfs een kleine speeltuin waar ze zichzelf heerlijk kunnen vermaken. Er is echt van alles te doen en je bent er zeker wel een tijdje zoet. Maar Kalimanski Han is natuurlijk een restaurant daar kom je natuurlijk voor. Dus nadat je uitgekeken bent in de tuin, neem dan plaats in een van de houten banken op het terras (als het weer het toelaat, want zomers zeker het geval is) of in het restaurant zelf.

Je kunt hier namelijk genieten van typische Bulgaarse gerechten in landelijke sfeer. Het restaurant is van binnen overweldigend gedecoreerd met Bulgaarse ambachten, opgezette dieren en andere typische Bulgaarse decoraties. Zowel de muren als de plafonds en balken hangen vol met dierenhoofden, geweren, bontjes, muziekinstrumenten, bellen, tapijtjes en meer. Het is een bonte verzameling! Eigenlijk doet het me een beetje denken aan ‘De Beurs‘ in het pittoreske stadje Edam. Maar dan in Bulgaarse volksstijl, met Bulgaarse gastvrijheid en tradities.

Het is de perfecte plek voor een middagje uit. Maak kennis met de Bulgaarse keuken of drink alleen een drankje, zoals wij. We hadden net geluncht en dus helaas echt geen plek meer over voor nog meer eten. Wel bestelden we een heerlijke, huisgemaakte pita met kaas. We zagen deze bijna op iedere tafel staan, dus we moesten `m wel proberen. En het was zeker de moeite waard. Het was heerlijk! Maar volgens mij is alles op de menukaart bij Kalimanski Han heel smakelijk. Het was het er namelijk ontzettend druk toen wij er waren (we moesten zelfs wachten op een tafeltje) en alles zag en rook er echt heerlijk. Veel is huisgemaakt en wordt in de steenoven of op de barbecue klaargemaakt.

Bezoekersinformatie

Kalimantsi, Bulgarije
Tel: +359 51 538 330

Facebook Comments

2 Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.