Hotel Mrak in Ljubljana; geweldig gastvrij verblijf

Een heel boek zou ik kunnen schrijven over de aparte en bijzondere dingen die ik regelmatig meemaak tijdens een hotelovernachting. Zo hadden een vriendin en ik een paar jaar geleden ineens de bell boy bij ons op de kamer staan. Hij zag het wel zitten met ons en zoals je jezelf wel kunt voorstellen, hebben wij die nacht niet heel lekker geslapen! Met diezelfde vriendin heb ik het ook wel eens meegemaakt dat er ineens geld uit ons kluisje in de hotelkamer was gestolen. Maar ik heb ook heel regelmatig klachten. Zoals die keer in Oman toen we een luxe hotel hadden geboekt om een paar dagen te kunnen relaxen en bij te komen van onze trip door het binnenland. Bij aankomst dacht ik me even vergist te hebben, want het hotel zag er in werkelijkheid totaal anders uit dan op internet! Het was echt een ramp en is toen zo uit de hand gelopen, dat ik zelfs de keuken van het hotel ben ingestormt om te zeggen dat ze de manager moesten bellen (dat weigerden ze aan de receptie te doen). Uiteindelijk hebben we de twee nachten die we daar zijn verbleven helemaal vergoed gekregen en heb ik er een leuk verhaal aan overgehouden, maar een domper was het wel.

Meestal gebeuren dit soort dingen bij mij buiten Europa. Maar ook in Europa kun je rare dingen meemaken! Onderweg naar Ljubljana bijvoorbeeld, zag ik op internet een prachtig hotel. Daar aangekomen, merkten we al meteen op dat de receptionist een stuk chagrijn was niet zo`n goede dag had. En heel even voelde het alsof ik weer in Bulgarije was. Afijn, niets aan de te doen. Echter, toen de beste man tijdens het boeken van onze kamer zomaar het dubbele wilde afrekenen, van de prijs die op internet stond, zei ik er natuurlijk wel iets van. Dat draaide uit op ruzie. Gigantische ruzie! Het was avond, het was laat en het was verschrikkelijk. Gelukkig wilde deze receptionist wel, na drie keer eisen, de manager bellen. Daarna is alles opgelost, maar zijn wij met de horizon vertrokken; ik ben op vakantie dude, no way dat ik in zo’n onvriendelijke accomodatie wil overnachten!

Hotel Mrak in Ljubljana

Vol van emotie parkeerden we daarom de auto bij het eerste beste hotel dat we tegenkwamen. We wisten totaal niet waar we waren, maar omdat het inmiddels echt laat was, maakte ons dat niet veel meer uit. Best wel chagrijnig en ook heel moe stapten we de lobby binnen, totaal niet voorbereid op wat ons te wachten stond. Man, man, man, wat een hartelijk ontvangst. Het leek wel alsof ik droomde, zo in contrast met wat er eerder op de avond gebeurde! Ik vind het persoonlijk belangrijk dat je welkom wordt ontvangen in een hotel, je bent immers op vakantie en wilt genieten. Daarbij is de receptie toch ook vaak je eerste indruk, niet alleen voor de accomodatie, maar ook voor de stad zelf.

Hotel Mrak in Ljubljana wordt gerund door een kleine familie. Ze hebben het hotel in 2016 overgenomen en zijn nu volop bezig met renoveren. Daar is niets van te merken, want het hotel ziet er prachtig uit en de medewerkers doen er werkelijk alles aan om je verblijf zo prettig mogelijk te maken.

Ontvangst met huisgemaakte limonade

De alleraardigste receptionist die ik ooit heb ontmoet vond dat we er ‘nogal’ moe uitzagen en boodt ons een glas koude, huisgemaakte limonade aan, nog voordat hij verder iets anders vroeg. Terwijl ik aan mijn glas nipte en om me heen keek, besloot ik dat ik ook wel in de lobby zou willen blijven als er geen kamers meer beschikbaar zouden zijn. Het is er ontzettend mooi; modern en strak ingericht, maar toch is de sfeer heel gemoedelijk en huiselijk.

Geschiedenis en renovaties

Maar gelukkig was er nog precies een kamer vrij, helemaal op de bovenste verdieping. Helaas niet in een van de nieuwe kamers, maar wij waren allang blij dat we überhaupt een kamer konden krijgen. Bovendien deed de kamer helemaal niet onder aan comfort; alles wat je nodig hebt is er. De gerenoveerde kamers mocht ik de volgende ochtend bekijken, toen ik door de manager werd rondgeleid. Ondertussen vertelde hij me over de geschiedenis van de familie Mrak die jarenlang het hotel heeft gerund, en de doelstellingen waar het hotel nu naar streeft. Zelf vind ik dat het hotel daar al super aan voldoet, want het verblijf is comfortabel, luxe, relaxed en toch heerst er warmte, gezelligheid en dat echte ‘familiegevoel’.

De perfecte uitvalbasis

Zelfs huisdieren zijn van harte welkom (graag wel even contact opnemen voor je aankomst). En bovendien produceert hotel Mrak heerlijke wijn uit eigen tuin; een van de oudste wijngaarden in Ljubljana. Ik bedoel; wat wilt een mens nog meer? Gelegen in het oude centrum is het ook nog eens de perfecte uitvalbasis om de stad te verkennen. Ljubljana is een van de kleinste hoofdsteden van Europa en vrijwel alles is wandeld te doen, lees er in dit blog meer over. En bijna alle bezienswaardigheden bevinden zich op loopafstand van hotel Mrak, heel fijn als je even terug wilt om je op te frissen voordat je s`avonds het uitgaansleven onveilig gaat maken.

Heerlijk ontbijten met cupcakes

Maar zet s`ochtends wel op tijd je wekker, want het ontbijt wil je in dit hotel zeker niet missen. Zowel voor de zoete als hartige trek is er voldoende keuze. Er zijn verschillende soorten ontbijtgranen en yoghurt, maar ook diverse broodjes en voldoende keuze uit beleg. En als kers op de slagroomtaart, serveert Hotel Mrak de heerlijkste cupcakes ooit. Voor het ontbijt dan, laten we eerlijk zijn.. Maar echt, cupcakes als ontbijt dat is gewoon een feestje. En laat ze nou ook nog eens helemaal vegan zijn! Dat zie je trouwens veel meer in Slovenië; gezond en bewust eten is lijkt hier haast vanzelfsprekend te zijn. Echt heel fijn!

Een mooie herinnering

Ik heb mezelf tonnetje rond gegeten aan het ontbijt en was daarna klaar voor de dag. Hotel Mrak heeft ervoor gezorgd dat ik alsnog een fijn welkom had in Ljubljana en bovendien ook nog doorverwezen naar een aantal leuke plekjes en fijne restaurants. Helaas hadden we eerder gewoon pech gehad en was dit verblijf een fijne herinnering aan het feit dat je niet altijd meteen moet oordelen. En misschien niet altijd overal de controle over moet willen hebben en alles proberen te plannen. Onverwacht maak je immers de leukste dingen mee en kom je de meest bijzondere mensen (of hotels dus) tegen.

Hoe dan ook, ik heb een heerlijk verblijf gehad bij Hotel Mrak in Ljubljana en ik kan dit hotel dan ook van harte aanbevelen voor een stedentrip naar deze Sloveense hoofdstad. Als je alvast vooruit wilt boeken, ben je van harte welkom om dat via deze link te doen. En als je liever op de bonnefooi gaat, wens ik je veel succes. Er zijn genoeg leuke accomodaties te vinden, zowel in als rondom de stad. Ga alleen liever niet naar een hotel met de naam dat op Mexico lijkt. Da’s echt niet fijn ;-)

Facebook Comments

1 Comment

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.