De prachtige omgeving van het meer van Köyceğiz in Turkije

Köyceğiz in Turkije

In het zuidwesten van Turkije, aan de Lycische kust en tussen Marmaris en Fethiye, ligt een prachtig en onaangetast natuurbeschermingsgebied ‘Köyceğiz-Dalyan’. Dit natuurgebied is gelegen gelegen rondom het meer van Köyceğiz, beslaat een oppervlakte van 461 km² en bestaat uit de districten Köyceğiz, Toparlar, Beyobaşı en Dalyan. Het is absoluut een van de mooiste natuurgebieden waar ik ooit ben geweest! In de prachtige omgeving vind je groene heuvels, dennenbossen, moerasbossen, rietvelden, kleine draslanden, idyllische  dorpjes, rivieren en beken, maar ook landbouwgronden met onder andere citrusboomgaarden, sesamvelden, katoenplantages en laurier.

Kuuroord van Köyceğiz in Turkije

Het meer van Köyceğiz in Turkije is in de oudheid ontstaan doordat er ca. 7500 jaar geleden aardbevingen in de Middellandse Zee plaatsvonden en er een nieuwe, lange duinrand (tegenwoordig het İztuzu-strand genoemd) zich heeft gevormd die de zee vrijwel geheel afgrensde waardoor er meer ontstond. Echter sluit het strand, het meer niet helemaal af want en zijn er nog steeds talloze open verbindingen.

Kuuroord Sultaniye in Turkije

Uitzicht op het meer van Köyceğiz in Turkije

Kuren in Turkije

Het kuuroord bij Sultaniye

Ook het water van bergstromen, smeltwater en zoetwaterbronnen, mengt zich in het meer, samen met het zoute water uit de zee en met warme zwavelhoudend water dat vrijkomt uit een breuk in de bodem. Op deze breuklijn tref je hierdoor diverse zwavelhoudende warmwaterbronnen. Het kuuroord bij Sultaniye met haar modderbaden is het bekendste (en meest toeristische) oord in de regio en is open voor bezoekers. Vaak kun je hier ook de Nijlschildpad waarnemen. Dit wilde ik natuurlijk heel graag en was eigenlijk stiekem een beetje de reden waarom ik Sultaniye wilde bezoeken, maar helaas hebben ik geen schildpad gespot.

De rotsgraven van Kaunos in Turkije

De rotsgraven van Kaunos

Ter hoogte van Dalyan, aan de andere kant van het Köyceğiz meer vind je de rotsgraven van Kaunos, een oude stad waarvan de ruïnes zich iets verderop bevinden. De geschiedenis van Kaunos gaat vermoedelijk terug tot 10 jaar v.Chr. Vroeger was Kaunos een belangrijke zeehaven, maar door verzanding van de vroegere Golf van Dalyan ligt Kaunos nu echter zo’n acht km van de kust verwijderd. Nadat Turkse stammen Karië in hadden genomen en er een malaria-epidemie uitbrak, werd Kaunos in de 15e eeuw n.Chr. geheel verlaten. Enkele bezienswaardigheden zijn het amfitheater, de Akropolis, het Romeinse badhuis en de Byzantijnse basiliek.

Schildpaddenstrand in Turkije

Het Iztuzu strand in Turkije

Het Iztuzu strand van Dalyan in Turkije

Het Iztuzu strand

Dit is het strand dat het meer afgrenst van de Middellandse Zee en waar de Caretta Caretta schildpadden komen om hun eieren te leggen. Doordat het strand beschermd is mogen er bijvoorbeeld geen parasols in het zand worden gestoken. Ook is het alleen tussen zonsopgang en zonsondergang toegankelijk. Het Iztuzu strand is zes kilometer lang, bijzonder mooi en de zee is echt heerlijk. Het is niet het mooiste strand waar ik ooit ben geweest en zeker niet de mooiste zee die ik ooit heb gezien, maar absoluut de lekkerste zee om in te zwemmen. Het water is kalm, warm en niet te zout. Echt heerlijk! Het is moeilijk te omschrijven. Eigenlijk moet je hier gewoon eens naartoe om het zelf te ervaren.

Leuk weetje: het strand is uitgeroepen tot beste strand van Europa. Je kunt het strand bereiken vanaf twee kanten. Vanaf de ene kant kun je met de auto of dolmus naar het strand komen en de andere kant is alleen bereikbaar per boot. Deze boottocht is heel mooi en het zeker waard om te maken. De boot vaart je door een netwerk van rietvelden, meren en waterwegen en komt na ongeveer dertig minuten aan op het strand.

Schommel boven een waterval

Yuvarlakçay

Yuvarlakçay is een district gelegen aan het meer en is absoluut een van de mooiste stukjes natuur die ik ooit heb gezien. De Yuvarlakçay waterval mondt uit in een van de meest heldere rivieren die ik ooit heb gezien en het water is serieus net zo koud als ijs. Lokale mensen maken gebruik van het water uit de Yuvarlakçay om mee te wassen, koken en te drinken. De overheid wilde een aantal jaar geleden leidingwater aanleggen, maar dat willen de locals niet! En gelijk hebben ze, want het water is echt lekker! Zowel locals als toeristen komen hier graag om te genieten van de natuur en om te zwemmen. Ik had zelf ook heel graag een duik willen nemen, maar het water was zo ongelofelijk koud dat ik het toch maar niet gedaan heb.

Laurierbladeren plukken in Turkije

De landbouw van laurierbladeren

De landbouw van laurierbladeren

Uit de omgeving van Yuvarlakçay komen ook onze laurierbladeren vandaan. Vrouwen werken hier de hele dag in de hitte van de zon in de landbouw. Ze plukken laurierbladeren, die vervolgens via via geëxporteerd worden naar diverse Europese landen. De manier waarop deze vrouwen nog aan het werk zijn, zou eigenlijk strafbaar moeten zijn. Dat is het zeker weten ook in Europa en ik verbaas me er dan ook over dat Nederland zelfs een van de grootste afnemers blijkt te zijn. Of het waar is weet ik natuurlijk niet. Het is wat de ‘toezichter’ of ‘manager’ me verteld heeft en dat valt nog wel eens te betwijfelen in Turkije. Maar feit is wel dat deze vrouwen in onmenselijke omstandigheden aan het werk zijn. Ik hield het nog geen vijf minuten vol in de vreselijke warmte waar zij urenlang in zitten joh!

Flora en fauna rondom het meer van Köyceğiz in Turkije

Flora en Fauna in de omgeving

In de omgeving van Köyceğiz in Turkije komen 931 verschillende soorten bomen en planten voor, waaronder de zeldzame ‘amberboom’ die elders alleen in Honduras, Midden-Amerika voorkomt. Het meer is zeer rijk aan veel verschillende soorten vis die hier hun eieren komen leggen, omdat ze worden aangetrokken door de lage concentratie zout in het water. Tevens komen de onechte karetschildpad en mooie blauwe zwemkrab voor in het meer. Ook rondom het meer vind je veel dieren. Onder andere slangen, landschildpadden otters, wilde zwijnen en maar liefst 175 soorten vogels vind je hier terug. Het gebied is dan ook ontzettend geliefd bij zowel natuur,- als vogelliefhebbers en dat is niet zonder reden.

Rondreis door Turkije

Wat is er nog meer te doen?

In dit blog heb ik alleen een aantal hoogtepunten uitgelicht, maar er is uiteraard nog veel meer te zien en doen in de omgeving van Köyceğiz in Turkije. Je kunt verblijven in het toeristische stadje Dalyan, gelegen tussen het meer en de zee en vlakbij de ruïnes van de Lycische stad Kaunos. In het meer bevinden zich ook vijf onbewoonde eilandjes.

Wil je liever op een rustigere plaats verblijven? Kies dan bijvoorbeeld voor een verblijf in het dorp Köycegiz, vanwaar je ook alles kunt bezoeken. Als je een (huur) auto tot je beschikking hebt, is het aan te raden om een dag uit te trekken om rond het meer te rijden. Je moet ook weer grotendeels dezelfde weg terug, aangezien het een doodlopende weg is. Maar het is werkelijk een prachtige route met schitterende panorama uitzichten.

Onderweg kom je verschillende soorten dieren en dorpjes tegen. Er zijn wel 17 nederzettingen in de omgeving gelegen! Ook is het leuk om een dagje naar het strand te gaan en een boottocht te maken En je kunt `s nachts zelfs zwemmen in het meer!

Nog een aantal random foto’s

Schildpadden in Turkije

Overl op het Iztuzu strand kom je afzettingen voor schildpadeieren tegen.

Opgravinen in Kaunos

Dit is een opgraving in Kaunos

Straatkinderen in Turkije

Mooi meisje he? Ze verkocht dadels langs de kant van de weg

Thee drinken met de lokale bevolking in Turkije

Onderweg thee zetten met de lokale bevolking

Dit meisje was aan het koken. Buiten in het bos.

Geiten rondom het meer van Köyceğiz in Turkije

Schaap lang de kant van de weg

Wilde geiten en schapen kom je werkelijk overal van rondom Köyceğiz in Turkije tegen! Ook kom je heel veel wilde ezels tegen, maar deze zijn zo schuw en moeilijk op de foto te krijgen. Het is me helaas niet goed gelukt.

Facebook Comments

1 Comment

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.