Het huis van heilige maagd Maria: een bedevaartsoord in Turkije

De Turkse woorden ‘Meryem Ana Evi’ betekenen in het Nederlands ‘het huis van moeder Maria’. Meryem Ana Evi, ook wel ‘Meryemana’ genoemd, is huis van heilige maagd Maria. Het is een katholiek en islamitisch heiligdom (Maria komt ook in de Koran voor) en ook een bekend bedevaartsoord voor deze beide religies. Het huis staat op de berg Bülbüldağı, nabij Efeze en ongeveer twintig kilometer vanaf Kuşadası in Turkije.

Efeze, ook wel het grootste openluchtmuseum van Turkije genoemd, was een Ionische stad, daterend uit de voor-Griekse tijd. Er zijn geen bewijzen dat de heilige maagd Maria hier echt heeft gewoond. Volgens overleveringen uit de 2de eeuw (Ireneüs en Clemens van Alexandrië) verbleef Maria haar laatste levensjaren, na uit Jeruzalem vertrokken te zijn, samen met de apostel Johannes. Apostel Johannes heeft een aantal jaren het Christendom in deze omgeving verspreid. In de stad Efeze zelf is tevens de Johannes basiliek te bezoeken.

De plek werd gevonden dankzij visioenen van de Duitse non Anna Katharina Emmerick. Zij was zelf nog nooit buiten Duitsland was geweest, maar kon wel nauwkeurig het huis en de plek waarop dit staat beschrijven. Op 18 oktober 1881 ontdekte de Franse priester Abbé Julien Gouyet uit Parijs de ruïnes van een huis op een plek die overeenkwam met de beschrijvingen van de non. En hoewel de kerk nooit een officieel standpunt heeft ingenomen over de authenticiteit van de plek, heeft Paus Paus Paulus VI het huis op 26 juli 1967 bezocht en de authenticiteit onofficieel bevestigd. Hij gaf namelijk een bronzen beeld van de Maagd Maria als geschenk.

Het huis wat er nu staat is helaas niet origineel, maar werd herbouwd op basis van de beschrijvingen van de Duitse non. Tegenwoordig doet het dienst als kapel. Het huis gebouwd in een t-vorm, gescheiden door een open haard. Achter de open haard is een gebedsruimte. Links en rechts van de open haard waren deuren die leidden naar de slaapkamer en keuken aan de achterkant van het huis. Bij de ingang van de kapel is nu een grote ruimte met een altaar en een standbeeld van de Heilige Maagd Maria. Helaas is het verboden om foto’s te maken en de aanwezige beveiliging controleert hier dan ook streng op.

Naast de kapel is de ‘Wall of Wishes’, een muur waar wensen en gebeden worden opgehangen. Achter de kapel vind je ook bronnen waar je water kunt drinken. Veel bezoekers vullen ook flesjes om mee te nemen. Volgens sommige mensen brengt het drinken van dit heilige water genezing, volgens andere mensen is het drinken van het water puur een symbolische zuivering van het lichaam en de geest. Of het echt zo is weet ik niet, maar ik kan je wel vertellen dat het heerlijk water is een ook nog eens super verfrissend op een hete zomerdag!

Het huis van de heilige maagd Maria is absoluut een bezoek waard tijdens je vakantie in Turkije. Aan een of twee uurtjes heb je meer dan genoeg tijd, dus het is ook heel goed te combineren met een bezoek aan de stad Efeze. In de maanden april t/m september is Meryem Ana Evi geopend van 08:00 uur tot 19:00 uur en in de maanden oktober t/m maart is het huis geopend van 08:00 tot 17:00 uur. Entree is 15 Turkse Lira. Met een Turks paspoort of een Turkse verblijfsvergunning mag je gratis naar binnen op vertoon van je identiteitsbewijs.
Facebook Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.