Het hof van het cyrillische alfabet: een open-air museum in Pliska

In 2015 heeft Karen Aleksanian, een Armeense man uit Jerevan die ruim twintig jaar in Sjoemen woont, ‘het hof van het cyrillische alfabet’ in Pliska geopend. Het is een ode aan de apostelen Cyrillus en Methodius en aan vorst Boris I van Bulgarije; de koning die het eerste Slavische alfabet introduceerde.

Het hof van het cyrillische alfabet is een open-air museum in het kleine plaatsje Pliska, nabij de stad Shumen. Pliska is een dorpje van niets en er wonen slechts iets meer dan duizend inwoners. Echter heeft het plaatsje grote betekenis, want vanaf het jaar 681 tot en met het jaar 893 was dit de hoofdstad van het Eerste Bulgaarse Rijk, dat door Tsaar Khan Asparoech werd gesticht. Vanuit Pliska verspreidde zowel het Christendom als het Cyrillische alfabet zich door Bulgarije. Helaas werd de stad tussen het jaar 969 en het jaar 972 verwoest en nooit meer opgebouwd. Het enige wat uit deze tijd over is gebleven zijn archeologische ruïnes.

De apostelen Cyrillus en Methodius, twee broers uit Thessaloniki (in de vroege middeleeuwen een stad in Slavisch gebied), verspreidden het Christendom onder de Slavische volkeren. Zij schreven op verzoek van vorst Boris I van Bulgarije, het Glagolitische alfabet, waarop het cyrillische alfabet is afgeleid. Het glagolitisch alfabet is het eerste schrift dat ontworpen is voor een Slavische taal. Je kunt op deze website meer lezen (niet in het Engels) over het ontstaan van het alfabet.

Als je het hof binnentreedt kom je direct in het hof met de twee meter, hoge letters van het Cyrillische alfabet. Het alfabet is gemaakt van het zandsteen stuff, door twaalf Armeense beeldhouwers en onder leiding van Ruben Nalbandian. De letters stralen de warmte en kracht van Armenië uit. Zes van hen staan vrij verspreid op het grasgebied en geven de naam van het plaatsje ‘Pliska’ aan. De rest van de letters staan in willekeurige volgorde en vertellen ieder een verhaal met hun eigen afbeeldingen en ornamenten.

Tevens staan er drie grote beeldhouwwerken in het hof; van de apostelen Cyrillus en Methodius en Boris I, de koning van het Bulgaarse volk. Links van zijn standbeeld vind je ook een kleine kapel die naar hem is vernoemd. Naast de kapel staat een steen met een kruis; een cadeau van de eerste christelijke mensen met een bericht naar de Cyrillische tuin.

Bezoekersinformatie

Het hof van het cyrillische alfabet is gelegen aan de rand van het plaatsje Pliska, gelegen langs de A2 richting Sjoemen-Varna. Vanaf de snelweg is het nog ongeveer vijf minuten tot de ingang, waar tevens een kleine parkeerplaats is om je auto te parkeren. Behalve het hof zelf, vind je er ook een galerij met schilderijen over het christendom. Er zijn, behalve een klein winkeltjes, geen voorzieningen aanwezig. Entree is 6 leva (ongeveer 3 euro). Medewerkers zijn aanwezig, maar deze spreken geen Engels (ik heb overigens helemaal geen informatie in het Engels kunnen verkrijgen, niet eens een informatiebrochure).

Facebook Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.