Gelateria Grom is volgens mij de beste ijssalon ter wereld!

Stel je eens voor dat je al je leven lang de zomer in Italië doorbrengt. En stel je eens voor dat je zelfs in Florence hebt gewoond, met zo`n beetje de beste ijssalon ter wereld om te hoek van je huis. En stel je dan eens voor dat je in al die jaren nog nooit een stap bij die ijssalon naar binnen hebt gezet, laat staan een ijsje hebt gegeten. Aangenaam kennis te maken. Dat ben ik, hartstikke schuldig! Maar hoewel dit natuurlijk ontzettend stom is, ben ik ergens ook wel blij. Ik denk namelijk niet dat ik nog had kunnen lopen als ik Gelateria Grom eerder had ontdekt, man wat een lekker ijs! Echt niet normaal. Volgens mij is dit serieus de beste ijssalon ter wereld!

Gelateria Grom

In 2002 leest Guido Martinetti een artikel over de achteruitgang van het Italiaanse ijs. Hij vertelt hierover tegen zijn vriend Federico Grom en samen besluiten zij om ijs te maken zoals het ooit was, om het beste ijs ter wereld te maken. In 2003 opent gelateria Grom zijn deuren in het centrum van Turijn en inmiddels hebben ze vestigingen in heel Italie, maar ook in Parijs, New York, Malibu, Tokyo en Osaka.

Productieproces van ijs

Noten sorteren

Gelateria Grom streeft ernaar om het allerbeste ijs te produceren en gebruikt hiervoor alleen de beste producten. Ze gebruiken alleen bepaalde producten die lokaal verkrijgbaar zijn zoals citroen uit Sicilië, hazelnoten uit Piemonte, koffie uit Guatemala en chocolade uit Venetië. Tevens heeft Grom een stuk van acht hectare grond in Costigliole d’ Asti op onze boerderij Mura Mura , waar zij onder andere perziken, abrikozen, meloenen, aardbeien, peren en vijgen telen. Rawfood en biologisch zijn de uitgangspunten van Grom. Doordat er alleen met verse seizoens-producten wordt gewerkt is er iedere maand een ander aanbod aan het lekkerste ijs.

Gelateria Grom in Florence

Il gelato come una volta!

Toen ik samen met mijn broer naar Italië was, zijn we met een vriend van mij uit eten geweest bij een heel gastronomisch restaurantje. Na het eten wilden we wel een ijsje en Fabio –mijn vriend, woont in Florence, is Italiaan en net zo schuldig als ikzelf- stelde voor om naar Gelateria Grom te gaan. Aangezien ik letterlijk om te hoek woonde liep ik er vrij vaak langs, maar nog nooit stond er geen rij. Ik zei dus ook dat als de rij te lang zou zijn we wel ergens anders heen konden. Maar Fabio had zijn zinnen al op Grom gezet.

Gelateria Grom in Firenze

Twintig minuten. Twintig minuten! Zolang hebben we in de rij gestaan voor een ijsje. Ik vond het absurd. En het ergste was dat ik in twintig minuten tijd nog geen keuze had kunnen maken welk ijsje ik wilde. Gelukkig hielp een ontzettend lief meisje ons en mocht ik alle(!) smaken proeven. Ken je de uitdrukking: “alsof er een engeltje over je tong piest”. Ik heb deze uitdrukking altijd maar raar gevonden, maar nu snap ik het precies. Jeetje, mineetje, wat is dat ijs lekker! Ik kan jullie helaas niet navertellen welke smaken ik heb gehad. Ik weet het serieus niet meer namelijk. En ze hebben ook allemaal een beetje gekke namen. Ik weet nog wel dat ik ontzettend verdrietig was toen mijn ijsje op was. We hadden nog drie dagen in Florence en we zijn elke avond naar Grom gegaan om ijs te eten.

IJs van Gelateria Grom

Ik weet niet hoe het meisje heet was ons (elke avond) hielp. Ik was te druk met het ijs bezig om haar naam te vragen, schandalig eigenlijk. Ik ben stiekem namelijk best een beetje verliefd op haar. Behalve dat ze zich precies kon herinneren welke smaken we hadden gegeten, wist ze ook precies wat ieder van ons lekker zou vinden en hoe dit te combineren. Okay, en ze gaf me altijd nog een paar lepeltjes ijs om te proeven. Als je ooit in Florence naar Grom gaat is het echt een aanrader om je door haar te laten helpen! Volgens Het Meisje moet ik elke week een tripje naar Parijs boeken, dat is namelijk dichtbij Amsterdam. Dus, wie gaat er met me mee? Okay, ik snap heus wel dat ik niet iedere week naar Parijs kan om ijs te eten. Maar ik heb wel degelijk het gevoel dat ik iets heb in te halen. Al die jaren, al die zomers. Ik woonde potverdorie naast deze hemel en ik heb er pas vier keer een ijsje gegeten. Misschien is het wel beter ook, anders was ik nu waarschijnlijk tonnetje rond, maar toch. Wat een heerlijkheid. Wat een lekkers.

Gelateria Grom heeft vestigingen door heel Italië, dus als je naar Italië op vakantie gaat dan weet je waar je ijs moet eten. En als je naar Parijs gaat, neem me dan alsjeblieft even mee. Je moet dit ijs echt proberen! Ik weet dat er lange rijen voor de deur staan, maar sluit alsjeblieft gewoon aan. Of kies ervoor om je om te draaien en er nooit meer aan te denken. Voor meer informatie zie:

Grom

Facebook Comments

3 Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.