Bezoek op vrijdag de geitenmarkt in Nizwa tijdens je reis door Oman

Honderdveertig kilometer afstand van Muscat gelegen vind je in de binnenlanden van Oman de historische stad Nizwa. Nizwa vormt de hoofdplaats en grootste stad van de regio Ad Dachiliyah en is een van de oudste steden van Oman. Het is een belangrijk centrum voor onder andere handel, religie en kunst. Het is een leuke stad om een middagje te bezoeken. Struin door een van de oudste souks van het land. Je treft hier prachtig aardewerk, een aantal souvenirwinkeltjes, bijzonder houtsnijwerk, mooie textielwaren, heerlijk ruikende kruiden en een groot assortiment zilverwerk en zilveren sieraden aan. Op de markt zijn ook vlees, vis, groente en fruit te koop. Een aanrader is om even een kijkje te nemen in de hal waar ze dadels verkopen. Ze hebben hier werkelijke heerlijke dadels voor een fijne prijs (lekker om een grote doos mee naar huis te nemen). Rondom de souk zijn diverse eetgelegenheden waar je lekker en goedkoop kunt eten.

Iedere vrijdagochtend is er een ‘geitenmarkt’ plaats in Nizwa. Vanuit het hele land komen kopers en verkopers bijeen om verschillende soorten vee (koeien, schapen en geiten) te verhandelen. Mannen in dishdasha (de lichtgekleurde jurken) en vrouwen gekleed in prachtige, vaak zeer kleurrijke, stoffen waarvan de kleur verschilt per streek reizen naar Nizwa af en komen met zonsopgang naar de markt. In het midden van de markt komen alle mannen bijeen. Verkopers laten hun vee rondlopen in een grote kring zodat iedereen goed kan kijken. Kopers keuren de dieren door aan ze te voelen en in hun bek te kijken. Onder luid onderhandel wordt er tot een akkoord gekomen waarin beide partijen zich kunnen vinden. De meeste vrouwen houden zich op de achtergrond, maar een aantal onderhandelt stevig mee.

De markt geeft een goed beeld van het traditionele leven van Omani. Het is echter een van de meest toeristische trekpleisters van het land en ik kan me voorstellen dat dit voor de inwoners zo af en toe vervelend is. Tijdens ons bezoek waren er namelijk best wel een aantal toeristen aanwezig in korte broeken en met blote schouders. Probeer jezelf een beetje aan te passen, daar heeft iedereen het meest plezier van. Zelf werd ik bijvoorbeeld door een jongetje bij de hand gepakt een meegetrokken in de kring. Ik kreeg een baby-geitje in mijn armen gedrukt terwijl ik tussen de Omani instond. Het was werkelijk een ervaring om nooit meer te vergeten!

Het is een drukste van jewelste en een komen en gaan van mensen en dieren. Wees er vroeg bij, want voor je weet is de markt afgelopen en bovendien is het door de drukte moeilijk om een parkeerplaats te vinden. De markt begint om 06.00 uur (bij zonsopgang) en eindigt om 10.00 uur. Het is de ideale manier om van het lokale leven te proeven en met de lokale bevolking in aanraking te komen. Heel bijzonder om mee te maken allemaal en de geitenmarkt is dan ook absoluut iets wat je moet bezoeken tijdens je reis naar Oman.

Na afloop van de geitenmarkt, namen wij nog even een kijkje bij het fort van Nizwa. Dit fort is net buiten de souk gelegen en is zeker een bezoek waard als je in de buurt bent. Het fort is prachtig gerestaureerd en heeft een aantal mooie kamers, gedecoreerd met bijzondere motieven en plafonds. Er is helaas geen informatie aanwezig, maar een bezoek is zeker de moeite waard. Vanaf het fort heb je een prachtig uitzicht over de stand en bovendien is het er heerlijk koel tijdens een warme zomerdag. Entree is ongeveer een euro.

Facebook Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.