Efeze in Turkije: het grootste openluchtmuseum van het Romeinse rijk

Het is de belangrijkste antieke stad van Turkije, een van de grootste opgravingen uit de Griekse oudheid en een van de best bewaarde antieke steden ter wereld. De bijzondere stad in Turkije wordt Efeze, Efes of Ephesus en ook wel het grootste openluchtmuseum van het Romeinse Rijk genoemd. De stad heeft een lange en rijke geschiedenis. In de oudheid was het een grote Ionische haven- en handelsstad aan de westkust van Klein-Azië, gedurende het Romeinse Rijk bloeide de stad op en nadat de Turken de stad hadden ingenomen raakte deze in verval en is uiteindelijk zelfs verzand. Tegenwoordig is het een Historische bezienswaardigheid die ver in het binnenland ligt.

 

Scroll bovenstaande foto’s naar rechts om meer te bekijken

 

Plattegrond van Efeze

Efeze Plattegrond

1: De tempel van Artemis. 2: De verdedigingsmuren en de Magnesia-poort. 3: Het Oostelijk Gymnasium. 4: Het variusbad. 5: De waterleidingsbuizen. 6: De Staatsagora. 7: De Basiliek. 8: Het Odeion. 9: De tempels van Dea Roma en Julius Caesar. 10: De officiële staatskerk. 11: Het Memmius Monument. 12: De fontein. 13: De Pollio-fontein. 14: De Dominitianus-tempel. 15: Geschreven documenten gallerij. 16: De Fontein van Gaius Laecanius Bassus. 17: De Poort van Heracles. 18: De Kuretenstraat. 19: De Fontein van Trajanus. 20: De Ronde Toren. 21: De Scholastikia-thermen. 22: Openbare toiletten. 23: De Hadrianus-tempel. 24: De heuvelhuizen. 25: Het grafmonument. 26: De Fontein van Byzantine. 27: Het bordeel. 28: Het Oktogoon. 29: De Celcus Bibliotheek. 30: De Mazeus-Mithridates poort. 31: De Agora. 32: De Serapis-tempel. 33: De Marmerstraat. 34: Het grote theater. 35: De Fontein van Helenistic. 36: De Havenstraat. 37: Het Theater-Gymnasium. 38: Het Verulanus Sport Arena. 39: Het Havengymnasium. 40: Het Haven Badhuis. 41: De Conciliekerk (de Mariakerk). 42: De Baden van Byzantine. 43: De Acroplois. 44: Het stadion. 45: Het Vedius Gymnasium. 46: De grot van de Zeven Slapers. 47: De Basiliek van Johannes.

Efeze Turkije

De belangrijkste bezienswaardigheden zijn de bibliotheek van Celsus, de tempel van Artemis, het grote theater (Panayir Hill) en het huis van de Heilige Maagd Maria.
De Bibliotheek van Celsus is een Romeins mausoleum en bibliotheek en waarschijnlijk de mooiste bezienswaardigheid in Efeze. Althans, dat vond ik. De bibliotheek is in het jaar 135 in opdracht door Aquila gebouwd als grafmonument voor zijn vader Tiberius Julius Celsus Polemaeanus. Celsus werd onder de bibliotheek in de grafkamer begraven in een marmeren sarcofaag. Het imposante gebouw is voor een deel gerestaureerd. De bibliotheek bestaat uit drie verdiepingen, in tegenstelling tot de voorgevel welke uit twee verdiepingen bestaat. In de nissen van de benedenverdieping staan de beelden van vier vrouwen. Sofia staat voor de wijsheid, Episeme voor de kennis, Arete voor de deugd en Ennoia voor het verstand.

Efes

De tempel van Artemis behoort tot de zeven wereldwonderen van de antieke wereld, ondanks dat er tegenwoordig niet veel meer van over is. De Tempel werd gebouwd als een eerbetoon aan Diana, een Griekse godin die voor jacht, vruchtbaarheid en de maan stond. Deze hellenistische tempel werd gebouwd door de oude Grieken en stond op een rechthoekig plateau met een oppervlak van ongeveer 130 bij 65 meter. De hele tempel was gemaakt van marmer en werd omringd door dan 127 zuilen die waren geschonken door de Lydische koning Croesus. Gedurende vele jaren kwamen er duizenden pelgrims uit alle delen van de wereld naar Efeze om Artemis te eren.

Efes Opgravingen

Op de helling van Panayir Hill is het grote heather gelegen. Het heather torent uit boven de ruïnes van de stad en is echt prachtig om te zien. Het bood plaats aan ruim 24.000 bezoekers en bestond uit zevenenzestig rijen zitplaatsen, verdeeld over drie ringen. Er werden theater- en muziekvoorstellingen gehouden, maar ook gladiator wedstrijden en religieuze, politieke en filosofische discussies. Het theater is goed bewaard gebleven, alleen de lagen marmer zijn van de zitplaatsen gesloopt. Leuk weetje: onder andere Elton John en Diana Ross hebben optredens in de arena gegeven.

Turkije Antieke Stad Efeze

Het huis van de Heilige Maagd Maria staat op de berg Bülbüldağı, nabij Efes. Je moet hier apart naartoe reizen en apart entree voor betalen (niet als je een Turkse ID of verblijfsvergunning hebt) Het huis is een katholiek en islamitisch heiligdom, en een bekend bedevaartsoord. Er zijn geen bewijzen dat de Maagd Maria hier ooit gewoond heeft. Volgens de overlevering heeft Maria, na uit Jeruzalem vertrokken te zijn, haar laatste jaren in Efeze doorgebracht, samen met de apostel Johannes. De St. Johannas basiliek, waar apostel Johannes naar verluidt ligt begraven, kun je bezoeken in het nabijgelegen dorp Selçuk, op de heuvel Ayasoluk.

Turkije Efes

Al voor de eerste wereldoorlog werden er opgravingen gedaan in Efeze en toch is er tot nu toe nog geen twintig procent opgegraven. Toch is de antieke stad gigantisch groot en kun je jezelf er makkelijk een hele dag vermaken. Er is ontzettend veel te zien en de ruïnes geven een goede impressie van het Romeinse stadsleven. Wij hadden een auto tot onze beschikking, waardoor we zo naar Efeze toe konden rijden, anders is het moeilijk bereikbaar. Vanuit dichtbij gelegen toeristische plaatsen zoals Kusadasi worden dag tours en taxi`s aangeboden. Maar voor een taxi betaal je zestig euro en dit is echt ontzettend veel geld. Aan benzine ben je namelijk nog geen tien lira kwijt vanuit Kusadasi. Beter huur je dus zelf een auto of neem je een taxi die je zelf op straat aanhoudt, even uit het toeristische gedeelte van de stad. Dat scheelt zeker minimaal de helft! Ook kun je per dolmuş gaan, maar houdt er dan wel rekening mee dat je waarschijnlijk een aantal kilometer zult moeten lopen tot de ingang van Efes.

Facebook Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.