Bezoek de wondere wereld van Dhows in het havenplaatsje Sur

Vanaf de hoofdstad Muscat is het ongeveer een uurtje rijden, langs de kustroute, naar het havenplaatsje Sur. Ongeveer 8-9 km na het dorpje dibab moet je even goed opletten. Hier tref je namelijk Bimmah Sinkhole. Dit is bijzonder zinkgat waarin je heerlijk kunt zwemmen en nadien kunt picknicken in het park. Je kunt er ook voor kiezen om van de kustweg af te gaan en via Wadi Dayqah Dam en Wadi As suwah een omweg van een halve dag te maken. Dit is zeker aan te raden als je voldoende tijd hebt.

Sur was vroeger de haven waar de handel met Oost-Afrika plaatsvond en zich veel volkeren hebben gemengd. Het is bijzonder om mensen met een Afrikaans uiterlijke in traditionele, Omaanse klederdracht te zien. Ook worden er al eeuwenlang dhows (traditionele Arabische schepen) gebouwd. Sinds de opening van het Suez kaneel in 1869 en de komst van stoomschepen is de rol van Sur aanzienlijk veranderd. Het ooit zo levendige plaatste is inmiddels niet meer wat het was. Desondanks is het Sur zeker wel de moeite waard tijdens je reis naar Oman. Het is de ultieme plek om te genieten van het Omaanse leven in een klein vissersplaatsje.

Er worden tevens ook nog steeds dhow boten gemaakt in Sur. Dit is dan ook waar het stadje tegenwoordig om bekend staan. De vraag naar deze traditionele boten daalt langzaam en er zijn nog slechts een paar werven ter wereld waar ze gemaakt worden. De ambacht is langzaam aan het uitsterven en des te bijzonderder is het om een bezoek aan zo`n scheepswerf, waar ze ook kleinere boten maken, te brengen. Het is echt een unieke ervaring, zeker om op zo`n gigantisch grote boot te staan. En dan te bedenken dat deze haast alleen maar mensen van adel en andere hoge sjeiks zijn die deze boten in gebruik hebben. Dat is toch bijzonder?

De dhows worden nog op ambachtelijke wijze met de hand gemaakt; van buiten naar binnen. Je kunt de scheepswerf vrij bezoeken en er kijkt letterlijke en figuurlijk niemand op of om als je hier als Westerling met je camera rondloopt. De mannen, veelal gastarbeiders uit Pakistan en India, werken onverstoorbaar door terwijl ze rustig een sigaretje roken tijdens hun werkzaamheden. Het is heel bijzonder om te zien hoe de boten gemaakt worden en vooral in welke omstandigheden. Ik moet er niet aan denken om zo te moeten werken: op mijn hurken de hele dag. Maar zowel de werklui als de Omani zelf lijkt ontzettend trots op hun dhows, al mogen we de verhalen van Mubarak geloven.

Mubarak is onze gids. Het is een leuke jongeman die we een paar uur eerder in het restaurant leerden kennen. We wilden graag de weg vragen naar de scheepswerf en Mubarak was de enige persoon die een beetje Engels sprak. Hij nam de kans met beide handen aan om ons door Sur rond te leiden, maar eerst moest hij zich als een echte heer eerst even opfrissen bij hem thuis. Daarna heeft hij zijn hele dag vrij gemaakt om ons te vermaken. Behalve de scheepswerf bezochten we de vuurtoren, een fort en het graf van een belangrijke imam uit de oudheid. Ook hebben we gezellig samen een waterpijp gerookt en genoten van de ondergaande zon terwijl de vissers hun vangst binnen haalden. Het was een heel bijzondere middag waarbij we genoten van het echte Omaanse leven en vooral de bijzondere gastvrijheid van dit land.

Bezoekersinformatie

De scheepswerf in Sur is gelegen aan het strand nabij de haven. Je mag de werf zo oplopen om rond te kijken en van dichtbij te zien hoe de dhows nog steeds gebouwd worden. Je kunt de dhows factory vinden op het schiereiland tegenover de Al Ayjah vuurtoren.
Facebook Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.