Vijf redenen om de centrale markt van Ljubljana te bezoeken

Ljubljana, de hoofdstad van Slovenië, is nog relatief onbekend. Dat is jammer, want de stad heeft veel te bieden. Zodra je in het historisch centrum bent, heb je het gevoel in een sprookje te zijn gestapt. Ljubljana is  een zeer groene stad en daarmee, wat mij betreft, een voorbeeld voor veel andere plaatsen in de wereld. De stad heeft een autoluw centrum, recyclet maar liefst twee derde van het afval, heeft openbaar vervoer dat bestaat uit elektrische en hybride voertuigen, beschikt over tweehonderd jaar reserves aan schoon drinkwater en deelt haar fietsen. Het is een van de schoonste steden die ik ooit heb bezocht, maar ook een van de meeste inspirerende. Er is ontzettend veel te doen en zien, waarover je in dit blog over Ljubjlana meer kunt lezen. Maar er is een ding dat je zeker niet mag overslaan en dat is een bezoek aan de centrale markt van Ljubjlana: voor ontbijt, lunch, diner, een borrel, souvenirs èn je dagelijkse inkopen! 

De centrale markt van Ljubljana

Groente en fruit op de centrale markt van Ljubljana

Paddenstoelen op de centrale markt van Ljubljana

De centrale markt is het hart van de stad

Zoals in veel andere plaatsen is ook de centrale markt van Ljubljana het hart van de stad. Als je gek bent op gastronomie mag je de pleinen Vodnikov en Pogačarnev, waar de markt gelegen is, zeker niet overslaan! Het is de ideale plaats om te genieten van een explosie aan kleuren, geuren en smaak. Ondanks dat de markt in het midden van het centrum is gelegen, komen hier voornamelijk lokale inwoners om hun boodschappen te doen. Het is leuk om hier rond te snuffelen en helemaal op te gaan in het hier en nu. De sfeer is gezellig en dit is de ideale manier om sfeer te proeven en een kijkje te nemen het dagelijkse Sloveense leven. 

De centrale markt van Ljubljana als hart van de stad

Traditionele en lokale producten

Op een markt kun je vanzelfsprekend terecht voor groente en fruit, vlees en kaas. Maar ook traditionele en lokale producten zoals honing, truffels, olijfolie, pompoenolie en wijn zijn alom vertegenwoordigd. Slovenen eten wat moeder natuur te bieden heeft en het aanbod is dan ook seizoensgebonden. Massaproductie komt hier niet voor en bijna alle lekkernijen zijn dus biologisch, ecologisch of rechtstreeks afkomstig van de boer. Je treft hier werkelijk alleen maar verse ingrediënten en zult ontzettend veel inspiratie opdoen om thuis lekker te kunnen kokkerellen.

Open keuken op de markt in Ljubljana

De open keuken 'Odprta Kuhna' op de centrale markt van Ljubljana

Open keuken in Ljubljana

De open keuken ‘Odprta Kuhna’ 

Vanaf half maart tot en met eind oktober is er iedere vrijdag ‘Odprta Kuhna’ (dat letterlijk open keuken betekent) op de centrale markt van Ljubljana. Je kunt hier vanaf negen uur ‘s ochtends tot ‘s avonds laat terecht om jezelf tegoed te doen aan eten, heel veel eten! Ik raad je van harte aan om te zorgen dat je niets eten van te voren. En loop eerst een rondje (of twee) voordat je iets bestelt. De kans is namelijk groot dat je spijt krijgt van je keuze. Er zijn namelijk wel zestig verschillende kraampjes waar culinaire specialiteiten, door chefkoks vanuit het hele land, worden bereid. Je vind er gerechten vanuit de hele wereld en de diversiteit is ontzettend groot. Het aanbod varieert wekelijks, maar biedt altijd voor iedereen wat wils. De open keuken is echt een beleving en draait om meer dan voedsel alleen. Het is een internationale ontmoetingsplaats en ‘s avonds (onder een genot van een glas wijn) is het heerlijk vertoeven. 

Kunst op de centrale markt in Ljubljana

Architectuur en geschiedenis

De centrale markt is in de jaren 30 ontworpen en gebouwd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het strekt zich uit langs de rivier, vanaf de drievoudige brug tot de drakenbrug en tussen de pleinen Vodnikov en Pogačarnev. Zowel de drievoudige brug als het marktcomplex zelf zijn ontworpen door de architect Jože Plečnik. Jože heeft nadrukkelijk zijn stempel op de stad gedrukt want veel gebouwen zijn door hem ontworpen. Maar Ljubljana kent een lange geschiedenis en vooral rondom het Marktplein zijn veel bouwwerken met historische en culturele waarde te vinden.

De centrale markt van Ljubljana in het hart van de stad

Souvenirs op de centrale markt van Ljubljana

Handgemaakte souvenirs en bloemen

Op de centrale markt van Ljubljana vind je niet alleen etenswaren, maar ook een bloemenmarkt en een gedeelte met lokale producten. Je vind hier weinig tot geen commerciële prullaria, maar wel houten speelgoed, zelfgemaakte sieraden, kaarten vol inspirerende teksten, handige notitieboekjes en meer unieke spulletjes. Je vind hier zeker weten een leuk cadeau voor een geliefde of om jezelf mee te verwennen. Het aanbod is origineel en zorgt ervoor dat je materialistische hart een stuk sneller gaat kloppen. Toch kun je hier met een goed gevoel shoppen. Vrijwel alles wordt handgemaakt door lokale artiesten dus je maakt zeker iemand zijn of haar dag goed! 

Bezoekersinformatie

De centrale markt van Ljubljana is zes dagen per week geopend: van maandag tot en met zaterdag. Een deel van de markt is overdekt. Hier vind je voornamelijk bloemen, kruiden, souvenirs en hangemaakte voorwerpen. Beneden is de vismarkt. De rest van de markt is buiten gelegen en biedt voornamelijk plaats aan kramen met groente, fruit en traditionele Sloveense specialiteiten. Als je door het centrum van Ljubljana wandelt zul je vanzelf de centrale markt vanzelf tegenkomen aan de rechterzijde van de oever. Kijk op de website van Visit Ljubljana voor meer informatie.

Facebook Comments

2 Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.