Echte koffie bij Caffé Florian tijdens je bezoek aan Venetië

Caffé Florian is gelegen aan het San Marco plein in Venetië. Het is niet alleen het bekende, maar ook het allereerste koffiehuis ter wereld dat nog steeds bestaat. Floriano Francesconi opende de deuren op 29 december 1720 onder de naam “alla Venezia Trionfante ”, maar in de volksmond was het cafe al snel bekend als “Florian’s”. Het werd door de jaren heen bezocht door beroemdheden als D’annunzio, Goldoni en Casanova, maar ook door Lord Byron en Charles Dickens. Aan die laatste naam heb ik tijdens mijn bezoek aan Caffé Florian serieus zitten denken. Want stel je eens voor dat laatsgenoemde hier het verhaal van “Oliver Twist” schreef. In ieder geval, dat deed hij in mijn belevenis dus. En in mijn belevenis zat hij ook precies op dezelfde plek als ik tijdens mijn bezoek. Ja, en hij dronk ook uit precies hetzelfde kopje dat ik gebruikte. Haha, stel je toch eens voor..

Proef de authentieke sfeer en voel de geschiedenis

Het moeilijk voor te stellen dat Caffé Florian bijna driehonderd jaar geleden uit niet meer dan twee simpel gemeubileerde kamers bestond. Maar het was een van de weinigen koffiehuizen waar ook vrouwen werden toegelaten. En waarschijnlijk mede hierdoor nam de populairiteit snel toe en werden er al snel uitbreidingen getroffen. Er bevinden zich nu vijf ruimtes, elk met een eigen thema. De ‘Chinese Room’ en de ‘Oriental Room’ waren beiden mijn favoriet. Ik weet niet waarom, misschien vanwege mijn Aziatische afkomst.. Beide kamers hebben ook een andere sfeer, alsof het twee halfbroertjes van de rest zijn; net even anders. Helaas zijn niet alle ruimtes meer toegankelijk, maar gelukkig wel gewoon te bekijken. En de sfeer is hoe dan ook echt geweldig, dus het is sowieso een ervaring an sich om Caffé Florian te bezoeken. Heel eerlijk draagt de bediening (een stuk of zes à acht man, ik heb geen idee meer) daar ook grotendeels aan bij. En uiteraard ook het orkest op de achtergrond, dat ook nummer speelt op aanvraag, speelt hierin een grote rol. Want het is toch wel heel luxe hoor, zo`n kopje koffie onder het genot van opera.

Best ongemakkelijk eigenlijk, koffie drinken in een museum!

Zodra je binnenkomt wordt je door een gastheer naar een tafel geleid. Meteen wordt er een menukaart gebracht en op het moment dat je deze dichtvouwt komt er iemand om de bestelling op te nemen. We hebben geen moment hoeven wachten, terwijl het toch echt best wel druk was! De service was in een woord geweldig. Ondanks de luxe ervaring, is het best ongemakkelijk eigenlijk; koffie drinken in een museum! Want dat is Caffé Florian eigenlijk net echt, zelfs als je jezelf geen wilde voorstellingen van Charles Dickens eigen maakt. Gelukkig heb ik hier een geniale oplossing voor gevonden. Stel je namelijk eens voor dat ze bij de ingang, net zoals bijvoorbeeld bij religieuze instellingen zoals de kerk of moskee, kleding uit de 19e eeuw (dat lijkt me iets makkelijker dan de 18e eeuw) zouden neerleggen? Dan kan iedere gast bij binnenkomst een mooie jurk of kostuum aantrekken en genieten van een kopje koffie in stijl. Dan voelt niemand zich ooit nog ongemakkelijk, want iedereen vervalt meteen in zijn/haar rol! Dit is zo geniaal zelfs, dat ik absoluut niet van plan ben om deze tip met Caffé Florian te delen. Met jullie wel uiteraard, dat is anders. Maar Caffé Florian hoeft het niet te weten, dus alsjeblieft, mondje dicht.

Traditionele specialiteiten volgens origineel recept

Tenzij je nu zelf in een prachtige kostuum naar het San Marco plein vertrekt en ze daar denken dat het jouw idee is. Dan verwacht ik uiteraard wel dat je naar mij doorverwijst. Ik kan goed onderhandelen en zal ook een deel van de commissie met jou delen. Beloofd. Vraag ik iets teveel van je? Vertrek dan maar gewoon in je dagelijkse kloffie naar de oudste koffiebar te wereld. Het is sowieso een onvergetelijke ervaring, al zit je in een vuilniszak. En heel eerlijk? Wees maar voorbereid op de laatste, want de rekening is best aan de hoge kant. Al is dat natuurlijk niet geheel verwonderlijk, je krijgt er wel heel veel voor terug. Wat mij betreft is het de rest van het jaar in vuilniszakken doorbrengen dus meer dan waard! De menukaart is gevuld met heel veel huisgemaakte lekkernijen als gebak, koek en chocolade, maar ook hartige hapjes en heerlijk ijs. Je kunt bij Caffé Florian heerlijk ontbijten, maar ook een lichte lunch of diner nuttigen. Wil je liever genieten van een high-tea, of borrelen? Dat kan uiteraard ook! Bijvoorbeeld met een bellini of spritz. En uiteraard kun je ook gewoon, net als wij, alleen maar koffie gaan drinken. Maar zelfs dat was een unieke ervaring, want er staan niet alleen klassieke drankjes op de kaart, maar ook verschillende bijzondere specialiteiten met bijvoorbeeld likeur, crème, noten en chocolade.

Bezoekersinformatie

Piazza San Marco 57
30124 Venezia , Italië
+39 41 520 56 41

Kijk voor meer informatie op:

Caffé Florian

Facebook Comments

1 Comment

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.