Cacio e Pepe: een klassiek Romeins gerecht bij La Taverna in Tivoli

Gelegen op ongeveer veertig minuten rijden vanaf Rome, in de heuvels en omringd door de natuur, tref je het oude, pittoreske stadje Tivoli. Doordat het stadje op een heuvel is gebouwd, heeft de ideale ligging voor een mild klimaat. Al eeuwenlang is de stad, vooral zomers, een geliefd vakantieoord waar toeristen graag de drukte en warmte van Rome komen ontvluchten. Verschillende Romeinse keizers hadden er hier al villa’s, waarvan een aantal nog steeds te bewonderen zijn. Zoals bijvoorbeeld de prachtige Villa d’Este en Villa Adriana. Voor een bezoek aan Tivoli kun je gerust een hele dag inplannen. Want naast prachtige villa’s, zijn er ook aantal tuinen, kerken, parken en andere bezienswaardigheden te bezoeken in en rondom het gezellige centrum.

Nadat wij de hele ochtend hadden geslenterd en moe waren van alle bezienswaardigheden die we hadden bezocht, besloten we om s`middags het ‘Parco Villa Gregoriana’ te bezoeken. Dit is tegenwoordig een prachtig park iets buiten het centrum van Tivoli, maar was ooit de tuin van Paus Gregorius. Maar omdat het inmiddels ook al wat later op de middag was en we best wel trek hadden gekregen, besloten we om eerst te gaan lunchen.

La Taverna was het eerste restaurant dat we tegenkwamen. Het leek niet zo bijzonder van buiten, maar we hadden trek en stapten toch naar binnen. In Italië kun je vrijwel overal lekker eten, dus eigenlijk maakt het niet zoveel uit waar je gaat zitten. Van binnen is La Taverna echter best een beetje aan de chique kant. Er wordt tevens geacht om je aan de etiquette te houden tijdens het tafelen. Gelukkig is de sfeer verder informeel en zeker goed in dit super kleine restaurantje dat maar zeven tafeltjes heeft staan. Het zat er trouwens niet vol toen wij er waren en ik vraag me überhaupt af of dat kan zonder dat je bij je buurman of buurvrouw op schoot komt te zitten, haha.

Niet geheel onbelangrijk kun je bij dit gezellig restaurant ook heerlijk genieten van typische Italiaanse gerechten voor een goede prijs. Voor slechts twaalf euro per persoon krijg je een lunch geserveerd, bestaande uit een antipasta, een primo, wijn of bier, water en koffie. Tot onze vreugde zagen we dat La Taverna ook spaghetti Cacio e Pepe op de kaart als keuze uit de primi heeft staan. We hadden gehoord dat we dit klassieke Romeinse gerecht echt eens moesten proberen als we in Rome zouden zijn en sloegen deze kans dus zeker niet over. Het is namelijk een van de simpelste, maar lekkerste gerechten ter wereld. En het perfecte voorbeeld van de Italiaanse keuken waarin alles draait om pure smaken met weinig ingrediënten. Cacio e Pepe bestaat slechts uit drie ingrediënten: pasta, meestal tonnarelli of een andere soort spaghetti, pecorino en fijngemalen, zwarte peper. Okay, en water en zout..

Cacio is de naam in dialect van een schapenkaas die uit de buurt van Rome komt en tegenwoordig Pecorino Romano wordt genoemd. Pepe betekent peper. Door geraspte pecorino en fijngemalen, zwarte peper met het kookvocht van de pasta te mengen ontstaat er een heerlijk, smeuïge saus. Totaal niet vet of zwaar, maar echt perfect voor een lichte lunch. Een aantal jaar heb ik in Italië gewoond, maar nog nooit had ik van pasta ‘Cacio e Pepe’ gehoord. Toen mijn grote spijt, want nu ik het gegeten heb wil ik niets anders meer. Cacio e Pepe is zo ontzettend lekker! Ik vind het zo lekker dat ik het de rest van de week zelfs nog een aantal keer heb gegeten in andere restaurants. En hoewel het iedere keer lekker was, vond ik de Cacio e Pepe bij La Taverna absoluut het best. Het is dan ook absoluut een aanrader om in dit kleine, gezellige restaurantje te gaan eten. Behalve de keuze uit een ‘fixed menu’ is er ook een gewone menukaart aanwezig met heerlijke Italiaanse gerechten. Maar ook als je niet naar La Taverna kunt, beveel ik je deze lekkere pasta van harte aan.

Bezoekersinformatie

Via della Sibilla 3
00019, Tivoli, Italië
+39 0774 031765

Kijk voor meer informatie op:

La Taverna

Facebook Comments

2 Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.