Iedere maand reizen we in de rubriek ‘de favoriete bestemming van’ met een andere blogger mee. Eerder al maakten we onder andere kennis met het Sri Lanka van Sophie en Karpathos in Griekenland, waar Athina bezig is met het kopen van een huis. Deze maand neemt Annick, van de Engelstalige blog ‘Our World Heritage’ ons mee naar een land waar ik zelf al een tijdje naar toe wil. Niet alleen omdat daar een van mijn liefste vriendinnetjes woont, maar ook omdat het land misschien wel de meest bijzondere flora en fauna ter wereld heeft. Ofwel, zoals Annick het zegt: “de ultieme reis”. En volgens mij zijn velen dat met haar eens, want wie wilt er nou niet naar Zuid-Afrika?

Zuid-Afrika

De vrijheid van roadtrips

Toen mij gevraagd werd om te bloggen over mijn favoriete reisbestemming, moest ik toch wel even diep nadenken. We hebben de afgelopen jaren als gezin al heel wat fantastische reizen gemaakt en ook van voor die tijd heb ik al wat leuke bestemmingen op de teller staan. Uiteindelijk viel de keuze voor mij op Zuid-Afrika, omdat deze bestemming voor ons als gezin tot nu toe dé ultieme reis was. We zijn alle drie grote natuurliefhebbers en dan zit je in Zuid-Afrika helemaal goed. Bovendien maakten we er een echte roadtrip en roadtrips genieten toch wel onze voorkeur. We genieten enorm van de vrijheid om als gezin van punt naar punt te trekken. Ergens een huisje huren en vandaar uitstappen gaan doen is minder “ons ding”: we vinden dat we op die manier te veel tijd verliezen met heen en weer rijden, en trekken liever rond van plek naar plek.

Op safari in Zuid-Afrika

Op gezinsreis naar Zuid-Afrika

Op safari

Zuid-Afrika heeft een aantal onmiskenbare voordelen om als gezin naar toe te trekken. Je kan er op safari gaan, zonder dat je geconfronteerd wordt met malaria. Je moet dan enkel het Krugerpark overslaan, de enige regio waar de ziekte wel soms voorkomt. Maar niet getreurd, ook daarbuiten komt de Big 5 voor. Het is écht Afrika, maar met een westers tintje: de wegen zijn zeer goed onderhouden, je kan er makkelijk internationaal gaan eten en ze zijn goed voorzien op reizigers. Bovendien is het ook heel budgetvriendelijk, als je dat wilt tenminste. Wij konden steeds
budgetvriendelijk overnachten en sliepen in B&B’s, safaritenten of safarihutten. Uit eten gaan is echt goedkoop, en lekker.

Uitzicht in Zuid-Afrika

We zijn overdonderd door de wildlife ervaringen – de ene dag was nog spectaculairder dan de andere.

Flora en fauna

Maar wat ons het meest aantrekt aan dit land, is de ongelofelijk prachtige natuur. We hebben er op wegen gereden die zo spectaculair waren dat ze een plek verdienen in de tien mooiste wegen ter wereld. En we zijn overdonderd door de wildlife ervaringen – de ene dag was nog spectaculairder dan de andere. We zagen onder meer bavianen, struisvogels, zebra’s, leeuwen, olifanten, buffels, walvissen, een witte haai, pinguïns en de mooiste exotische vogeltjes. Voor Febe, mijn dochtertje, dus ook het ene hoogtepunt na het andere!

Wildlife in Zuid Afrika

Op safari met kinderen

Met kinderen naar Zuid Afrika

Als route kozen wij voor de streek tussen Kaapstad en Port Elizabeth. We verkenden eerst Kaapstad en de regio (het bekende pinguïnstrand Boulders Beach, Kaap de Goede Hoop, de wijnregio rond Stellenbosch) uitvoerig vooraleer we koers gezet hebben richting Hermanus, voor een zeesafari. Nadien stond het prachtige nationaal park De Hoop op onze agenda (waar je de ongelofelijke combinatie van zebra’s en walvissen kan zien) en vervolgens trokken we richting de Klein Karoo om ons onder te dompelen in de wereld van de struisvogels. Afsluiten deden we met Addo Elephant Park, een self-drive park waar je de big 5 kan spotten. We zagen ze niet alle vijf, maar eens terugkeren naar Zuid-Afrika om het lijstje verder aan te vullen staat zeker op ons programma!

Wij deden deze roadtrip in twee weken, wat ons voldoende tijd gaf om op een rustig tempo te reizen. Dit is misschien wel de belangrijkste tip als je reist met (kleine) kinderen. Onze dochter was zes toen we er waren, en op die leeftijd vond ik deze reis écht goed te doen.

In Zuid Afrika op safari

Wil je meer weten over Zuid-Afrika, neem dan zeker een kijkje op haar blog waar je een dossier over dit bijzondere land treft, of volg haar via social media om op de hoogte te blijven van alle prachtige reizen die Annick met haar gezin maakt

Facebook – Instagram

Wilde dieren spotten in Zuid Afrika

Little Let’s Get Personal Tag

De ultieme ‘local’ tip om te doen/zien/eten/proberen: Probeer zeker droëwors en biltong uit, de gedroogde vleessnacks die je bij elke slager kan vinden. Wij ontdekten die in de leuke Foodies on Foot tour van Bites & Sites in Stellenbosch, waar je op sleeptouw genomen wordt door een Zuid-Afrikaanse vrouw om de lokale lekkernijen te gaan ontdekken. Je gaat dan langs bij verschillende kleine handelaars in dit mooie stadje, en ontdekt gaandeweg de lokale specialiteiten. Een echte aanrader.

Je grootste ergernis op reis: Het onbestaande afvalbeleid in de meeste landen die we al bezocht hebben. In België zijn we wat dat betreft echt verwend: sorteren wordt ons met de paplepel ingegoten. Hoe ze in andere landen soms de planeet compleet om zeep helpen, daar kunnen we moeilijk mee leven.

Waar kun je absoluut niet zonder tijdens je vakantie: Onze fototoestellen… We leggen graag alles zoveel mogelijk vast, en maken steevast nadien een mooi fotoalbum van onze reis. Al zitten we een reis of vier achter nu ;-)

Wat staat er op je bucket list? Haha, té veel om op te noemen jammer genoeg. Je kunt onze bucketlist checken op onze blog . We proberen jaarlijks minstens één ding van deze lijst te kunnen schrappen. Deze zomer hopen we om Stockholm aan te doen in Zweden, en meteen ook een bruine beer te spotten in de Zweedse bossen. Als we veel geluk hebben misschien ook een lynx en een veelvraat? We koppelen er ook onze gedroomde kayaktocht (met tent aan boord) aan vast… Duimen dat het allemaal lukt!

Hoeveel stempels staan er in je paspoort? Aangezien die net vernieuwd is … nog geen enkel. Israel was onze laatste bestemming, en die stempelen om evidente redenen niet af in het paspoort zelf. In totaal hebben Maarten & ik al 37 landen afgevinkt. Febe wordt 8 in juli en heeft er momenteel 14 op de teller staan. Niet slecht, vinden we zelf ;-)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.