Venetië wordt jaarlijks door miljoenen toeristen bezocht, maar toch is het mogelijk om de stad te verkennen op een duurzame manier

De magische stad Venetië verkennen

Venetië is een stad die je eens in je leven moet bezoeken. De stad is gebouwd op maar liefst honderdtwintig eilandjes, welke met elkaar worden verbonden door meer dan vierhonderd bruggen. Het karakter van de stad is uniek en Venetië wordt gezien als de stad van de romantiek en liefde. Het is dan ook een magische stad, waar je jezelf vrijwel alleen per voet of per boot kunt verplaatsen. Bovendien is er in Venetië veel te verkennen, zowel op historisch als cultureel gebied. Het is een groot openlucht museum. Ook verschillende oude ambachten worden al eeuwen in en rondom Venetië bedreven. Zo worden de gondels met de hand bewerkt, maar worden er ook de mooiste leer-, textiel-, en glasproducten op traditionele wijze gemaakt. 

 Venetië verkennen op een duurzame manier

 Venetië verkennen op een minder toeristische manier

Impact van het massatoerisme

Het is een van de belangrijkste en populairste steden in Italië. De stad wordt jaarlijks door miljoenen toeristen bezocht. Dat is niet altijd even prettig en heeft ook een keerzijde. Want hoewel je waarschijnlijk een sprookjesachtig beeld van de stad hebt, is de werkelijkheid iets minder mooi. Al is de stad zelf prachtig, door het toerisme is hier haast niets van te zien. Het massatoerisme heeft namelijk een flinke impact. Dit brengt immers onder andere vandalisme, misdaad, asociaal gedrag en illegale handel met zich mee. Bovendien nemen hotels, restaurants en toeristenwinkeltjes de stad over. En hierdoor is het culturele erfgoed aan het verdwijnen. Bovendien is het er haast overal ontzettend druk en maakt dit het moeilijk om Venetië op een prettige manier te verkennen.

Tip: Heb je een reisje gepland staan met het gezin? Lees dan ook over deze leuke dingen die je kunt doen met kinderen in Venetië op de website ‘Van hier tot Timboektoe’.

Varen in Venetië

Tips voor je bezoek aan Venetië

Venetië verkennen per boot

Aan boord bij de lokale bevolking

Ik bezocht Venetië in september en dacht dat het toeristenseizoen nu wel tegen het einde zou lopen. Niets was minder waar en de eerste twee dagen vroeg ik me echt even af wat ik hier deed. Het kwam regelmatig voor dat we in een drukke mensenmassa door de straatjes sjokten. Af en toe leek het zelfs wel alsof we in een lange rij stonden te wachten! Vreselijk vond ik het. En na twee dagen riep ik dan ook hard dat ik spijt had hier te zijn gekomen. Gelukkig werden we door een lokale bewoner meegenomen op zijn boot. Dit is hartstikke verboden, maar Italiaans spreken heeft zo een aantal voordelen (en vrouw zijn natuurlijk ook).

Bovendien liep ik op blote voeten met mijn schoenen in de hand. Ik had namelijk zo`n pijn van het slenteren en kon haast niet meer verder lopen! De aardig man was zo vriendelijk om ons aan boord te nemen en een tour door de kanalen te geven, alvorens ons bij het hotel af te zetten. Hij ontweek de mensenmassa en liet ons enkele prachtige plekjes zien. Onderweg kwamen we maar twee keer een andere boot tegen en waande ik me heel even in het idyllische beeld dat de meeste van ons hebben. Het was een mooie en bijzondere ervaring, maar bovenal zeer romantisch. Op mijn derde en laatste dag in Venetië werd ik dan ook alsnog hopeloos verliefd. 

Gondels in Venetië

Drukke gondels in Venetië

Met de gondel varen in Venetië

Duurzaam vervoer in Venetië

Nu begrijp ik dat het niet iedereen zal lukken om bij de lokale bevolking aan boord te springen. Maar liever stap je ook niet in een watertaxi, de Hop-on Hop-off boot of zelfs maar in de vaporetto (tenzij je een van de andere eilanden wilt bezoeken). Je reist dan misschien wel snel en makkelijk door de stad, maar invloed van vervuiling in het water is groot. De gondel is, na lopen, de meest duurzame manier van vervoer in Venetië. Echter, is dit ook de duurste optie en de grootste toeristische attractie die de stad te bieden heeft. Ik kan me dus voorstellen dat je een ritje met de gondel liever overslaat. Als je wel met de gondel wilt, stap dan zo ver mogelijk van het San Marco plein op. 

De traghetti zijn een fijn alternatief. Deze boten worden gemaakt van oude gondels en steken op verschillende plaatsen de ‘Canal Grande’ over.  De stoelen zijn hieruit gehaald en de lokale bevolking blijft tijdens de oversteek staan. Maar ga gerust zitten als je dit niet prettig vind. De tochtjes duren maar een puur minuten, maar geven je toch de ervaring van een gondel. Een andere duurzame optie om de wateren van Venetië te verkennen is per kajak, kano of sup board.  Hoewel het voor toeristen op de meeste tijden verboden is om met eigen vervoer te varen kun je wel een georganiseerde tour boeken. Bijvoorbeeld via Venice Kayak of SUP in Venice. Boek van te voren, want ook deze boten mogen alleen op bepaalde tijden varen waardoor het aanbod niet heel groot is. 

Beste reistijd voor Venetië

Reis buiten het hoogseizoen

Ontsnappen aan toeristen lukt je sowieso niet. Maar in de zomer is het echt druk in Venetië. Als je dus niet onder de voeten wilt worden gelopen vermijdt je daarom dit seizoen. April en mei zijn fijne maanden om Venetië te verkennen. Dan is het nog niet te druk en is het ook lekker weer. Ook de maanden oktober en november zijn prettig. Het toeristenseizoen is dan op z’n eind en het is nog niet heel koud. Maar als je de stad voor jezelf wilt hebben, dan kun je Venetië het best in de winter verkennen. Volgens de lokale bewoners is de sfeer dan echt magisch. Maar het is dan wel koud. Venetië ligt immers in Noord-Italië en heeft een vergelijkbaar klimaat met Nederland. Kleed je dus goed aan! En vergeet niet dat het in februari carnaval is en dus nog drukker als in de zomer! 

Tip: ga ‘s nachts de straat op. Venetië is dan echt prachtig. Er is dan haast niemand meer en er heerst zo’n bijzondere sfeer. Het is mysterieus en betoverend. De stad is verlicht en af en toe zie je nog een gondel voorbij varen. Het is een heel ander gezicht dan overdag. Maar dit is echt het Venetië waar je voor komt. Mijn mooiste herinneringen heb ik dan ook aan de nachten. 

Rustigere wijken in Venetië ontdekken

Rustigere wijken in Venetië

Tips om Venetië te ontdekken

Rustigere wijken in Venetië

Er zijn zes wijken om te verkennen in Venetië: Cannaregio, Castello, Dorsoduro, Santa Croce, San Marco en San Polo. De laatste twee zijn de bekenste en drukste wijken van de stad. Hier vind je de meest bekende bezienswaardigheden. De andere vier wijken zijn iets onbekender, maar daarom niet minder leuk om te bezoeken. Dit is namelijk juist waar je nog de authentieke sfeer van Venetië kunt voelen, in contact kunt komen met de lokale bevolking en lekker kunt eten. Wijk van de gebaande paden af slenter door de straatjes van de minder toeristische buurten. Zo ontdek je allerlei geheime en bijzondere plekjes!

Cannaregio

De wijk Cannaregio staat bekend om het 16e-eeuwse joodse getto. Tot op de dag van vandaag zijn er nog typisch joodse winkels en restaurantjes met koosjer eten te vinden. Een groot deel van de toeristen neemt niet de moeite om deze wijk te ontdekken en hierdoor is het er nog relatief rustig. Hoe verder je de wijk inloopt en afwijkt van de drukke hoofdroute, hoe authentieker de sfeer wordt. Leuk weetje: het oudste casino ter wereld vind je in deze wijk.

Castello

Castello is niet heel bekend, maar desondanks wel de grootste wijk van Venetië. Het is een woonwijk, gelegen in het zuidwesten aan de wijk San Marco. De was wappert buiten en terwijl je tussen de charmante en kronkelende straatjes slentert krijg je een goede indruk van het Venetiaanse leven. Er zijn hier een aantal bezienswaardigheden te zien, zoals kerken, monumenten en musea. Maar het fijnst is om van plein naar plein te slenteren en te genieten van het gewone, alledaagse leven. 

Dorsoduro

De wijk Dorsoduro is niet perse rustig, het is immers de universiteitsbuurt van de stad. Hierdoor hangt er een gezellige en levendige sfeer. Vooral in de avond is het er leuk. Er zijn hier namelijk veel eenvoudige eetgelegenheden en aangename barretjes. De prijzen zijn hier een stuk vriendelijker dan rondom het San Marco plein en je kunt hier echt lekker eten. Maar ook overdag is er voldoende vertier. Er zijn talloze winkeltjes waar je heerlijk kunt rondstruinen. En ook vind je in deze wijk voldoende cultuur en kunst. Bezoek bijvoorbeeld de Gallerie dell’Accademia of het Peggy Guggenheim Museum. 

Santa Croce

Ook de wijk Santa Croce is minder toeristisch en leuk om te bezoeken. De meeste toeristen komen hier aan als ze Venetië bezoeken omdat ook het busstation en de grote parkeergarage hier zijn gelegen. Het is een echte woonwijk en het authentieke karakter is grotendeels behouden. Lokale bewoners ontmoeten elkaar hier en er spelen nog kinderen op straat. Het is hier fijn slenteren door de smalle straatjes en nauwe steegjes. En de perfecte manier om authentiek Venetië te verkennen.

Varen in de lagune van Venetië

Bezoek de lagune van Venetië

Bezoek ook andere eilanden

Wil je de drukte van de stad echt ontvluchten, bezoek dan ook de andere eilanden in de lagune van Venetië. Koop een dagkaart voor de vaporetto en ga een dagje eilandhoppen. In de lagune liggen meer dan honderdtwintig eilanden, waarvan Burano, Murano en Torcello de meest bekende zijn. Maar ook Giudecca, Lido, San Giorgio en San Michele zijn gemakkelijk te bezoeken. In een aankomend blog lees je hier meer over. 

Duurzaamheid in Venetië

Parken, tuinen en groen

Venetië lijkt op het eerste gezicht geen groene stad. Je ziet geen parken en amper bomen. Ook kom je geen grasvelden, tuinen of speelplaatsen tegen. Toch valt er redelijk wat groen te ontdekken, al moet je hier soms wat moeite voor doen. De meeste tuinen in Venetië zijn namelijk gelegen achter stenen muren en zo op het eerste oog verborgen voor publiek. De bekendste tuinen zijn de Giardini Pubblici, in de wijk Dorsoduru. Dit stadspark werd door Napoleon aangelegd. Je kunt hier heerlijk wandelen, picknicken of sporten. In dezelfde wijk vindt je ook de Giardino Ca’ Dolfin, Giardini di Ca’ Rezzonico en Giardini San Sebastiano. En als je het Guggenheim Museum bezoekt, mag je ook de tuin, van waaruit je panoramisch uitzicht op het ‘Canal Grande’ hebt, bezichtigen. Ook redelijk bekend zijn de Giardini Papadopoli, gelegen aan de westkant van de stad in de wijk Santa Croce. Het is een klein park vol schaduwbomen en perfect voor een time-out van de drukte. Je vindt in deze wijk ook het Palazzo Soranzo Cappello dat een van de mooiste tuinen van Venetië herbergt. 

In de wijk Castello kun je het klooster San Francesco della Vigna bezoeken. Als je geluk hebt en aan een van de monniken vraagt of je een kijkje mag nemen, heb je kans op een rondleiding door de prachtige tuin. Je kunt hier ook naar het openbare park Giardino della Marinaressa. Dit is een heel klein park dat bomvol staat met bijzondere kunst. Of ga naar het Parco delle Rimembranze en slenter tussen de lokale bevolking langs de waterkant. De wijk Cannaregio herbergt een aantal van de mooiste, geheime tuinen van Venetië. Breng een bezoek aan Giardino Mistico dei Carmelitani Scalzi, waar verschillende soorten groentes en kruiden worden verbouwd. Giardini Groggia is geliefd bij de lokale bevolking en dan met name bij de kinderen. Het is leuk om hier even een kijkje te nemen en cultuur te snuiven. Sla ook Cortili e Giardini San Giobbe, Giardino di Ca’ Morosini del Giardin en Giardini Savorgnan niet over.

Rustig in Venetië

Druk in Venetië

Toeristen vermijden in Venetië

Eten, drinken in Venetië

Eten, drinken en overnachten kunnen heel duur zijn in Venetië. Bovendien stikt het er van de toeristische menu’s, vooral rondom San Marco. Liever ga je hier dus niet zitten, maar vertrek je naar een van de andere wijken. Hier betaal je niet de hoofdprijs en kun je genieten van lokale specialiteiten en seizoensgebonden gerechten met producten uit de regio Veneto. Wil je typisch Venetiaans eten, probeer dan de cicchetti. Dit zijn kleine snacks of bijgerechten en worden meestal geserveerd in traditionele ‘bàcari’ en onder het genot van een goed glas wijn. Leuk is het om een tour te volgen met Bacaro Tour Venezia. Op deze website vind je trouwens ook een map met de beste bàcari in Venetië zodat je zelf op ontdekking kunt gaan.

Bij Caffé Florian kun je de allerlekkerste koffie drinken. Dit is namelijk het allereerste koffiehuis ter wereld en gelegen aan het San Marco plein. Het werd door de jaren heen bezocht door beroemdheden als D’annunzio, Goldoni en Casanova, maar ook door Lord Byron en Charles Dickens. Je kunt je dus wel voorstellen dat de rekening hoog uitvalt. Toch is het een onvergetelijke en vooral bijzondere ervaring. Tip: je kunt het leidingwater in Venetië prima drinken. Neem dus een herbruikbare fles mee die je op verschillende plekken in de stad kunt vullen. Dit scheelt niet alleen in je portomonnee, maar helpt ook plastic afval tegen te gaan. En probeer ook eens het lokale bier van de stad: Birra Venezia. 

Overnachten in Venetië

Er zijn weinig keuzes om duurzaam te overnachten in Venetië zelf. Fijne hotels zijn Ca’ della Corte (affl) of Corte di Gabriela (affl). Als je echt een eco-friendly hotel wilt, kun je terecht bij Villa Casanova. Deze villa is gelegen op het eiland Lido en gerenoveerd volgens het Feng Shui-principe, gecombineerd met technieken uit de bio-architectuur. Verblijf je liever buiten de stad, dan kan ik je Eco Venice (affl) in Mestre of  het Villa Pace Park Hotel Bolognese (affl) in Preganziol aanraden. Dit laatste hotel is werkelijk een oase van rust en ligt midden van een parkachtige omgeving. Het ligt op ongeveer twintig minuten rijden vanaf Venetië en tevens dicht bij het vliegveld. 

Voor nog meer tips om Venetië te verkennen kijk je op de officiële website van Venezia Unica. Ben jij al eens in Venetië geweest? Laat me het me weten in de comments! 

 

 

 

1 thoughts on “Venetië verkennen op een duurzame en minder toeristische manier

  1. Pingback: Bezoek de eilanden van Venetië en ontvlucht de drukte

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.