Vaticaanstad bezoeken met deze handige tips over bezienswaardigheden en activiteiten

Ga je binnenkort naar Rome? Dan zul je zeker weten ook Vaticaanstad bezoeken! Vaticaanstad is de kleinste onafhankelijke staat ter wereld en  slechts 0,44 vierkante kilometer groot. Het land is onstaan in 1929 als gevolg van het Verdrag van Lateranen, dat door paus Pius XI en Benito Mussolini werd ondertekend. Doordat het Vaticaan volledig wordt omgesloten door de stad Rome, loop je er zo naar toe! Er wonen trouwens maar duizend inwoners, waarvan de meeste priesters en zusters. Ook de Zwitserse garde (de bescherming van de paus) woont in het Vaticaan. Desondanks is er veel te zien en doen en kun je er prima een dagdeel (of langer) verblijven. Als toerist kun je echter maar enkele gebouwen bezichtigen. Voor een aantal hiervan moet je entreegeld betalen, maar Vaticaanstad zelf is gratis om te bezoeken.

Trek de tijd uit voor een bezoek aan de prachtige staat Vaticaanstad

Het Sint-Pietersplein

Bovendien heb je vanaf het Sint Pietersplein (Piazza San Pietro) een ontzettend mooi uitzicht op de Sint-Pietersbasiliek en valt er ook genoeg te ontdekken. Het plein wordt namelijk omringd door tweehonderdvierentachtig Dorische zuilen en achtentachtig pilaren die opgesteld zijn in vier rijen en er staan maar liefst honderdveertig beelden van heiligen. Midden op het plein staat een Egyptische obelisk met aan weerszijden twee identieke fonteinen. Vergeet echt niet om aandacht aan dit imposante plein te besteden. Het is echt mooi, vooral als je de details aanschouwt. Bovendien voel je jezelf ongelofelijk nietig en klein, als je midden op het plein staat.

Bezoek aan de prachtige staat Vaticaanstad

De prachtige staat Vaticaanstad

Vaticaanstad in Rome bezoeken

De Sint-Pietersbasiliek

Deze basiliek (Basilica di San Pietro) behoort tot de mooiste ter wereld, als het dat al niet is. Het is een belangrijk bedevaartsoord voor katholieken en de eerste van zeven pelgrimskerken van Rome. De basiliek werd gebouwd tussen 1506 en 1626, maar ooit stond hier het circus van Nero, waar volgens de overlevering de apostel en eerste paus gekruisigd en begraven werd. De toegang tot de Sint-Pietersbasiliek is gratis, tenzij je de koepel wilt bezoeken. Wel staat er constant een lange rij mensen, vaak over meer dan de helft van het plein, om naar binnen te kunnen. Zelf heb ik ongeveer een half uurtje moeten wachten. Het gaat dus veel vlotter dan je op het eerste gezicht zult denken. Laat je daarom niets aanpraten door de verkopers! Wil je liever niet wachten? Dan kun je ook alvast online tickets bestellen om de Sixtijnse Kapel te bezoeken, zodat je wachttijden kunt vermijden. Kijk bijvoorbeeld eens op de officiële website van Vaticaanstad.

De koepel van de Sint-Pietersbasiliek

Maar je aan de rechterkant van de Sint-Pietersbasiliek kun je ook kaartjes voor de koepel kopen. De rij hier duurde voor mij een kleine twintig minuten. Eenmaal bij de kassa kun je ervoor kiezen om met de lift of met de trap naar boven te gaan. Met de lift is iets duurder. Dit scheelt je echt niet alleen aanzienlijk in tijd, maar ook ruim tweehonderd treden. De trap is namelijk vijfhonderdvijfenvijftig treden en als je met de lift gaat hoef je er ‘slechts’ driehonderdtwintig te beklimmen. Tijdens mijn bezoek aan de koepel was er beneden een koor aan het zingen. Dit is heel moeilijk te beschrijven want er zijn geen woorden genoeg om te vertellen hoe mooi dit was. Als ik eraan terugdenk, krijg ik nog steeds kippenvel!

Tip: zorg ervoor dat je contant geld bij je hebt want je kunt niet pinnen (wel is het mogelijk om tegen extra kosten geld op te nemen bij de souvenirswinkel).

Een bezoek aan Vaticaanstad

Vaticaanstad bezoeken met deze handige tips

Een bezoek aan Vaticaanstad

Uitzicht over Vaticaanstad en Rome

Vervolgens kun je nog een heel stuk naar boven klimmen. Ik raad dit echter absoluut niet aan voor hartpatiënten, mensen die slecht ter been zijn en mensen die last hebben claustrofobie. De klim zelf is pittig, maar te doen. Het is er echt smal, nauw en krap. Ik had ontzettend moeite met ademhalen en kreeg halverwege een serieuze paniekaanval. Daardoor heb ik geen idee meer hoe ik boven ben gekomen en hoe lang dit duurde. Ik vond het echt vreselijk! Eenmaal boven wordt je echter op een waanzinnig mooi en panoramisch uitzicht getrakteerd en ben je alle negatieve emoties al weer snel vergeten! Je kunt rondom de hele koepel lopen om over Vaticaanstad en Rome heen te kijken en in tegenstelling tot beneden op het plein, voel je jezelf hier grandioos groot! Als je eenmaal bent uitgekeken (en op adem bent gekomen) begint de klim naar beneden. Persoonlijk vind ik dit altijd heftiger dan naar boven, dus de frisse lucht was meer dan welkom! Je komt namelijk eerst op het dak van de kerk, waar ook enkele souvenirswinkels gevestigd zijn. Je kunt hier tevens naar het toilet en drinken uit een fonteintje. Daarna kun je verder met de lift of naar beneden met de trap. Houd er rekening mee dat er bij de lift vaak een lange wachtrij staat. Je kunt dus net zo goed lopend gaan want dit is volgens mij even snel.

Vaticaanstad bezoeken met deze handige tips over bezienswaardigheden en activiteiten

Vaticaanstad bezoeken met deze handige tips

Tips voor je bezoek aan Vaticaanstad

Bezoek aan de Sint-Pietersbasiliek

Eenmaal beneden aangekomen sta je ineens midden in de Sint-Pietersbasiliek. Je ziet hier een en al pracht en praal. Het is echt schitterend mooi! Rome is een groot openluchtmuseum en af en toe weet je echt niet waar je moet kijken, maar dit is toch wel de kers op de slagroomtaart. Je kunt zeker wel enkele uren voor je bezoek aan de Sint-Pietersbasiliek uittrekken want er is veel te zien. De tijd vliegt echt voorbij! Er wordt trouwens ook wel gezegd dat dit de mooiste kerk ter wereld is en ik kan niet anders dan dit beamen. Bezoek de kerk daarom echt want het is de moeite meer dan waard! En als je eenmaal binnen bent, daal dan ook af naar de Grotte Vaticane (Sagre Grotte Vaticane). Dit zijn uitgestrekte kamers onder de vloer van de Sint-Pietersbasiliek waar de graven van de pausen en keizers zich bevinden.

Tips om Vaticaanstad te bezoeken

De Sixtijnse Kapel

Als je eenmaal uitgekekeken bent en richting de uitgang van de Sint-Pietersbasiliek loopt, kom je aan de linkerkant langs de Sixtijnse Kapel (Cappella Sistina). Dit is de bekendste kapel van het Apostilisch Paleis ( de residentie van de Paus) en een van de bekendste ruimten ter wereld op het gebied van kunst, mede vanwege de fresco’s van Michelangelo. Hij schilderde hier onder andere De Schepping en Het Laatste Oordeel. De Sixtijnse Kapel is trouwens ook de ruimte waar de kardinalen bijeenkomen om een nieuwe paus te kiezen. De Sixtijnse kapel doet ook dienst als Pauselijke Hofkapel en heeft een eigen koor. Je kunt de Sixtijnse Kapel bezoeken als onderdeel van een bezoek aan de Vaticaanse Musea. Een toegangskaartje kost vijftien euro per persoon en is voor beide attracties geldig. Let wel op: de openingstijden van de Sixtijnse Kapel en de Vaticaanse Musea verschillen van elkaar. Kijk op de website van de Vaticaanse Musea voor de actuele tijden. Ook is het belangrijk om te weten dat je tijdens je bezoek stil moet zijn, door moet lopen en geen foto’s of filmpjes mag maken.

Uitzicht over Rome

Uitzicht vanaf Vatiaanstad

De Vaticaanse Musea

Helaas had ik niet meer voldoende tijd om ook de Vaticaanse Musea (Musei Vaticani) te bezoeken. Maar dit is des te meer reden om nog eens naar Rome te gaan. De Vaticaanse Musea bestaan uit meerdere musea en op een dag kun je maar een fractie zien. Er is een enorme collectie kunst met werken van bijvoorbeeld Ignazio Danti, Leonardo DaVinci en Rafael. Het is dus aan te raden om je hier van te voren goed in te verdiepen en eventueel al een route samen te uit te stippelen. Bovendien is het aan te raden om alvast je tickets online te kopen om zo wat tijd te besparen. Er staat namelijk meestal ook een behoorlijke wachtrij voor de musea.  Tip: de Vaticaanse Musea zijn iedere laatste zondagochtend van de maand gratis te bezoeken.

Breng een bezoek aan de staat Vaticaanstad

De Pauselijke Audiëntie

Ook kun je op zondag het angelusgebed aanwezig zijn. De paus bidt dan in het openbaar, vanuit het venster van zijn werkkamer. Dit gebed duurt ongeveer tien minuten tot een kwartiertje een ticket hiervoor is niet nodig. Houd er wel rekening mee dat het druk kan zijn en je, voordat je het Sint-Pietersplein kunt betreden, eerst langs de beveiliging moet. Kom dus op tijd!  Op woensdag vindt er in intiemere kring (slechte enkele duizenden mensen) de publieke audiëntie plaats. Je kunt hiervoor via de website van het Vaticaan een formulier downloaden waarmee je per fax of per post toegangskaarten kunt aanvragen. Dit is geheel kosteloos, maar vanwege grote belangstelling is het wel een goed idee om dit ruim van te voren te doen. De toegangskaarten moeten namelijk per post vanuit het Vaticaan bij jouw thuis worden bezorgd.

Informatie voor je bezoek aan Vaticaanstad

Informatie en tips om Vaticaanstad te bezoeken

De Vaticaanse Tuinen

Daarnaast kun je ook nog de Vaticaanse tuinen, die achter de musea liggen, bezoeken. Deze schijnen ontzettend mooi te zijn en beslaan bovendien het grootste oppervlakte van Vaticaanstad. Er is veel groen, maar er zijn ook enkele gebouden en er is zelfs een grot gewijd aan Onze Lieve Vrouw van Lourdes. Je kunt er fonteinen, beeldhouwwerken en bijzondere flora en fauna bewonderen. De Vaticaanse tuinen kun je overigens alleen onder begeleiding bezoeken. Er worden tours door Vaticaanstad zelf georganiseerd en je moet van te voren reserveren. In een minibusje met open dak ontdek je in ongeveer drie kwartier de prachtige omgeving waar veel pausen hun werk hebben geschreven. Dit kaartje is trouwens ook geldig voor de Vaticaanse Musea en de Sixtijnse Kapel.

Vaticaanstad bezoeken met deze tips en informatie

Hoe kom je in Vaticaanstad?

Lopend! Vanuit Rome is het prima te doen om een wandeling te maken naar Vaticaanstad. Dit duurt ongeveer een half uurtje, afhankelijk vanaf waar je vertrekt. Onderweg kom je zeer waarschijnlijk ook langs de Engelenburcht en voor je het weet sta je midden op het Sint-Pietersplein. Wil je liever met de metro? Neem dan metrolijn A en stap uit bij de halte Ottaviano. Vanaf hier is het nog maar een klein stukje lopen. Een andere manier is is de hop on hop off bus. Stap uit bij de halte Vaticano, vlak bij de Engelenburcht.

De beste tijden om Vaticaanstad te bezoeken

Volgens mij is het altijd druk in Vaticaanstad. Sowieso raad ik je aan om buiten het hoogseizoen te reizen. Dan ontloop je namelijk niet alleen enigzins de drukte, maar ook de warmte. De beste reistijd is van november t/m februari, met uitzondering van feestdagen. Op woensdag en zondat is het meestal heel druk omdat de paus dan een audiëntie houdt. Ook zaterdag is meestal druk. Maandag, dinsdag en donderdag zijn daarom de beste dagen. Ook raad ik je aan om s’ ochtends vroeg de Sint-Pietersbasiliek te bezoeken en s’middags richting de Vaticaanse Musea te gaan. De meeste mensen doen dit namelijk precies andersom en op deze manier ontwijk je dus enigszins de mensenmassa.

Kledingvoorschriften voor Vaticaanstad

Het lijkt vanzelfsprekend, maar ik zeg het toch maar even: de schouders en de knieën moeten bijna overal in Vaticaanstad bedekt zijn. Als je niet decent bent gekleed kun je worden geweigerd. Neem voor de zekerheid dus een vestje mee voor je bezoek. Mocht je dit vergeten dan kun je in het souvenirswinkeltje eventueel een sjaal kopen. Trek comfortabele schoenen aan want je loopt (en klimt) best veel tijdens je bezoek aan Vaticaanstad.

Wat meenemen naar Vaticaanstad?

Houd er rekening mee dat je geen grote rugzak, lange paraplu, videocamera of scherpe voorwerpen mee mag nemen. Op deze website met nuttige informatie kun je daar meer over lezen. Mocht het nodig zijn, kun je ook je bagage opslaan in het Vaticaan. Wat je zeker mee moet nemen zijn een flesje water voor tijdens het wachten, een goed plan voor de bezienswaardigheden, eventueel een reisgids en je paspoort.  Je paspoort heb je niet nodig om de grens over te steken, maar wel om te laten zien dat kinderen recht hebben op gratis entree. Ook kun je op vertoon van je paspoort de begraafplaats der Duitsers en Vlamingen bij Santo Campo bezoeken.

Weetjes en tips over Vaticaanstad

In Vaticaanstad is de officiële taal het Latijn, maar er wordt overal gewoon Italiaans gesproken. Ook met Engels kun je er uiteraard terecht. Je kunt er met de euro betalen. Wist je dat er zelfs Vaticaanse euromunten in omloop zijn? De kans dat je ze tegenkomt is klein, omdat de meeste in albums van verzamelaars terecht komen. Je kunt trouwens ook gewoon pinnen in Vaticaanstad. Bovendien heeft de staat eigen postzegels en het is leuk om een ansichtkaart of brief via Posta Vaticane te sturen. Je vind overal gele brievenbussen als je een beetje goed oplet, maar je kunt ook naar het postkantoor op het Sint-Pietersplein of in de Vaticaanse Musea. Let op: deze postzegels zijn buiten Vaticaantad niet geldig. Je moet je post dus echt binnen de muren van het Vaticaan versturen!

Mocht je opzoek naar medicijnen zijn? Breng dan een bezoek aan Farmacia Vaticana (de Vaticaanse apotheek). Dit is een van de drukste apotheken ter wereld, met gemiddeld tweeduizend klanten per dag. Veel Romeinen komen naar deze apotheek omdat er medicijnen verkocht worden die elders moeilijk te vinden of helemaal niet verkrijgbaar zijn. Wist je trouwens dat het Vaticaan de crimineelste staat ter wereld is? Dat komt omdat vijf kleine misdaden, zoals zakkenrollen, resulteren in hoge misdaadcijfers doordat er maar weinig inwoners zijn. Dat betekent dus niet dat Vaticaanstad een gevaarlijke staat is waar schietpartijen naast de kerk plaatvinden, maar wel dat je goed op je bezittingen moet passen!

Bezoek aan het Vaticaan voorbereiden

Hopelijk lukt het je met bovenstaande tips om je bezoek aan het Vaticaan goed voor te bereiden. Hier vind je een plattegrond van Vaticaanstad. Het is aan te raden om je van te voren echt goed in deze kleine staat te verdiepen omdat het allemaal nogal overweldigend kan zijn. Vooral de drukte kan afschrikken, maar laat je hierdoor echt nergens van weerhouden. Over het algemeen valt het allemaal mee en ziet het er erger uit dan het daadwerkelijk is. Vergeet ook niet voldoende batterijen voor je camera mee te nemen! Halverwege mijn bezoek aan Vaticaanstad waren mijn batterijen leeg en dit was echt balen. Mocht je meer willen lezen over een stedentrip naar Rome? Bekijk dan ook dit artikel over Rome in een dag en dit artikel met tips voor het plannen van een stedentrip naar Rome. Laat je me weten over jouw bezoek aan het Vaticaan? Ik ben benieuwd naar je ervaringen!

3 thoughts on “Vaticaanstad bezoeken met deze handige tips over bezienswaardigheden en activiteiten

  1. Pingback: Rome in een dag: nog meer handige tips

  2. Pingback: Nog meer handige informatie en tips voor Rome bezoeken in een dag

  3. Pingback: Rome in een dag: wat te doen en zien tijdens je bezoek

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.