Het Kaapverdiaanse eiland Sal
In mijn blog met tips voor Kaapverdië, kun je lezen over de beste reistijd, contact met de lokale bevolking en geef ik een aantal algemene tips voor de eilanden. Ook beschrijf ik er mijn eerste indrukken want vooral de eerste dagen waren af en toe redelijk heftig. Wij zaten dan ook midden in een Afrikaanse volksbuurt op het eiland Sal. In dit tweede deel geef ik een aantal tips voor dit eiland en vertel ik wat nog meer op Sal te doen is. Ook wil ik je aan het einde van dit artikel iets vragen om mee te nemen voor de lokale bevolking, als je naar de Kaapverdische eilanden gaat.
Espargos
Espargos is de hoofdstad van het eiland. Het is er stukken minder toeristisch dan Santa Maria en ook nog veel goedkoper. De stad noemt zichzelf een metropool. Eigenlijk is het meer een dorp vol sloppenwijken. Alhoewel, er is een wel een heus stadion. Het is interessant om hier een uurtje rond te slenteren en kennis te maken met de Kaapverdianen.
Slenter door de straatjes, breng een bezoek aan de plaatselijk school en neem een kijkje in de kerk. Er is verder weinig te beleven, maar je mag een bezoek aan Espargos zeker niet overslaan. Je proeft hier namelijk echt de sfeer van het dagelijks leven in Kaapverdië. Bovendien heb je vanaf de krater in het midden van de stad heb je een mooi uitzicht.
Palmeira
Dit is de haven van Sal. Het is een heel rustig vissersdorpje. En het ligt er haast verlaten bij, terwijl toch overal muziek vandaan komt. Het is leuk om bij de vissers in de haven te kijken. Als je geluk hebt mag je zelfs de vissers meehelpen hun vangst binnen te halen. Palmeira is een idyllisch plaatsje dat leuk is om een korte stop te maken. Je kunt hier ook prachtige foto`s van de Kaapverdianen en de kleurige straatjes maken. Verder is er op een paar winkeltjes na weinig te beleven.
De confrontatie met armoede
Hartverscheurend is wel de armoede en daar werden wij in Palmeira hard mee geconfronteerd. Vooral de bedelende kinderen staan op mijn netvlies gebrand. En hoewel de Kaapverdianen ontzettend creatief omgaan met het weinige wat ze hebben, kunnen wij westerlingen natuurlijk wel ons steentje bijdragen. Het is misschien een idee om iets nuttigs zoals potloden of kralen mee te nemen en uit te delen. Hier kunnen de kinderen bijvoorbeeld tekeningen of armbandjes van maken om te verkopen.
Buracona
Buracona of Olho Azul ligt midden in de woestijn Terra Boa. Onderweg is een echte fata morgana te zien. Ik dacht serieus dat ik in de maling werd genomen en dat er gewoon een meer midden in de woestijn lag, maar dat was niet zo. Heel bijzonder om in het echt te zien. Na een hobbelige rit, waar je volgens mij eigenlijk een 4 wheel-drive voor nodig hebt, kom je aan bij een grote krater. Dit is een natuurwonder waar je op bepaalde tijden het “Olho Azul” oftewel het “Blauwe Oog” kunt bekijken.
Eigenlijk is het niets meer dan een reflectie van de zon en een onderzeese tunnel. Maar het is prachtig en heel bijzonder om te zien. Ook is het een van de bekendste duikplekken van Sal. Je zwemt hier in een kathedraal van ongeveer zeven meter diep waar je een prachtig schouwspel van licht en schaduw waarneemt. En naast de krater ligt een natuurlijk bassin. Als de zee rustig is kun je hier heerlijk zwemmen. Dit is namelijk een natuurlijk zwembad van lavasteenformaties. Toen wij er waren was de zee natuurlijk alles behalve rustig, maar dit had absoluut zo zijn charme.
Pedra de Luma
Dit is waarschijnlijk de meest bekende bezienswaardigheid van Sal. Vroeger werdt er zout uit deze mijnen gewonnen en hier is het eiland ook naar vernoemd. Tegenwoordig wordt de zoutmijn niet meer gebruikt. Maar je kunt wel in de vulkanische krater zwemmen of gewoon even drijven. Het water is er bijna net zo zout als het water in de dode zee en heeft een helende werking. Tenzij je in je ogen wrijft. Want dan ben je voor een moment stekeblind en kun je helemaal nergens van genieten. Geloof me! Ik ben zo stom geweest en moest serieus uit het midden van het meer worden ‘gered’.
Neem voldoende water mee
Zodra je uit de zoutmijn stapt en droog bent voelt je hele lichaam zout. Gelukkig zijn er douches om jezelf af te spoelen. Grapje! Het water van de douches was gewoon op en we konden onszelf helemaal niet afspoelen. Het schijnt dat dit vaker voorkomt dus het is misschien verstandig om een grote fles water mee te nemen waarmee je jezelf kunt afspoelen. Gewoon, voor de zekerheid. En natuurlijk ook om te drinken. Het is belangrijk om voldoende gehydrateerd te bleven, zeker met zulke hoge temperaturen. Bovendien is niet overal water verkrijgbaar, dus het is sowieso handig om ten alle tijde een fles bij je te hebben.
Excursies boeken op Sal
Er zijn best een aantal excursiebureaus te vinden in Santa Maria, maar ik kan je van harte aanbevelen om voor de helft minder een excursie bij een Kaapverdiaan op het strand te boeken. Hierdoor steun je namelijk grotendeels de lokale bevolking en je eigen portemonnee, in plaats van grote, westerse reisorganisaties. Op het strand lopen verschillende verkopers rond, die je waarschijnlijk wel zullen aanspreken. Wij hebben een excursie bij Umberto geboekt en echt een ontzettend leuke dag gehad. Je kunt onder andere een eiland tour boeken, op schildpaddenexcursie gaan, walvissen en dolfijnen spotten, of mijn favoriet: de shark tour!
Dit laatst genoemde vond ik echt het leukste om te doen trouwens. Vlakbij de kust zwemmen citroenhaaien en na een wandeling door de zee sta je oog in oog met deze monsters. Ik ging op m`n slippers de zee in en dat was een hel! Ik ben meer bezig geweest met het achtervolgen van mijn slippers, proberen op de staan, en het maken van mij slippers dan dat ik daadwerkelijk van de excursie kon genieten. Maar toen ik uiteindelijk vol blauwe plekken en bloedende gaten in mijn benen naast de haaien stond, was ik het gelukkigste meisje van de wereld! Ik geloof dat de excursie zo’n tien of vijftien euro kost. Het is absoluut aan te raden en helemaal niet eng.
Bezoek aan de plaatselijke school
Tijdens ons verblijf op Sal hebben we ook enkele scholen bezocht. Het is natuurlijk geweldig dat deze scholen er zijn, maar ze kunnen echt nog veel hulp gebruiken. Mijn vraag is dan ook, mocht je ooit naar Kaapverdië gaan of je misschien materialen als potloden, gummen, gekleurd papier, kralen, puntenslijpers, een prullenbak(!) of bijvoorbeeld plakplaatjes en glitters mee wilt nemen.
Het kost ons geen drol, het neemt weinig ruimte in beslag en je zult er heel veel kinderen blij mee maken! Je hoeft trouwens niet bang te zijn om een school binnen te stappen. Waarschijnlijk zul je juist heel hartelijk worden ontvangen. Denk er alleen wel rekening mee dan deze kinderen op school zitten om te leren en dus gewoon les hebben, voordat je zomaar een klaslokaal binnenstormt. Hetzelfde geldt voor je kleding; in bikini of zwembroek een school binnenstappen is niet heel netjes!
Armoede in Kaapverdië
Ik heb echt een geweldige vakantie gehad op Sal en natuurlijk ontzettend spijt dat ik de andere eilanden niet heb bezocht. Wij gingen in eerste instantie vooral heen voor zon, zee en strand, maar achteraf had ik liever gewoon rondgereisd. In het begin hadden we een aantal opstartproblemen en er zijn ook echt een paar avonden geweest dat ik in bed heb liggen huilen. We waren natuurlijk 24/7 in een van de armste landen van Afrika en we hadden ons hier niet goed op voorbereid. Je moet hier wel tegen kunnen en rekening mee houden. Of gewoon je oogkleppen opdoen en niet verder kijken dan je neus lang is, dan merk je er volgens mij niets van. Er worden steeds meer hotels en resorts gebouwd en het toerisme is echt in opkomst. Het is dus niet moeilijk om alleen maar te genieten van pracht en praal.
En als ik heel eerlijk ben raadt ik je ook absoluut aan om in een goede accommodatie te verblijven. Een Turkse oogarts die regelmatig naar Afrika reist om vrijwilligerswerk te doen legde dit heel mooi uit. Hij zei: “wij komen nu eenmaal uit rijke delen in de wereld en zijn deze armoede niet gewend. Het is heel mooi als je wilt helpen, maar je moet niet vergeten om voor jezelf te zorgen ander ga je eraan onderdoor”. Als je op reis dus constant wordt geconfronteerd met armoede is het eigenlijk een soort noodzaak om jezelf daar ‘s avonds van af te sluiten. Geniet dus van die schone hotelkamer met warm water. Neem een massage en ga uitgebreid uit eten. Maar vergeet niet dat er achter een all-inclusieve vakantie nog een duistere waarheid schuilt. Lees er meer over op de website van OneWorld.
Pingback: Tips voor Kaapverdië: wat moet je weten over de Kaapverdische eilanden