De dwergstaat Malta is een van de kleinste landen ter wereld en heeft de kleinste hoofdstad van Europa. Tegelijkertijd is het ook een van de meest dichtbevolkte landen en wordt het jaarlijks door meer dan een miljoen toeristen bezocht. Het is een populaire vakantiebestemming die bekend staat om zon, zee, strand en het uitgaansleven. Het massatoerisme heeft dan ook een grote impact. Pakketreizen, grote hotelketens, souvenirwinkels, fastfood en feesten tot diep in de nacht zijn alom vertegenwoordigd. Persoonlijk vind ik dit alles behalve aantrekkelijk, maar twee van mijn vrienden verhuisden naar de archipel toe en ik ging bij hen op bezoek. En ik moet toegeven dat Malta mij ontzettend heeft weten te verrassen en ik graag nog eens terug ga. Een week bleek namelijk niet voldoende om alle mooie plekjes te ontdekken en daarbij is het een fijne bestemming om te genieten van al het goede in het leven. Malta heeft namelijk een ontzettend rijke geschiedenis en herbergt nog veel cultuur, natuur en een heerlijke cuisine. Wat mij betreft, is het dan ook een ideale bestemming om (buiten de drukke zomermaanden) te bezoeken en mag de archipel eigenlijk niet ontbreken op het lijstje van landen waar je ooit nog eens naartoe wilt. In deze minireisgids deel ik daarom graag mijn tips voor Malta en Gozo om je op weg te helpen met het plannen van je vakantie.

Het eiland Gozo in Malta
Het strand Ramla Bay in Gozo

De Maltese eilanden

Malta is in zijn geheel een prachtig en divers land met veel bezienswaardigheden en avontuurlijke activiteiten. Maar de archipel bestaat uit acht eilanden met ieder hun eigen karakter. Van deze acht eilanden zijn Comino, Gozo, Malta en Manoel Island bewoond (al wonen er op Comino maar drie mensen). Comino ligt tussen Malta en Gozo en heeft slechts een oppervlakte van 3,5 vierkante kilometer. Het eiland is voornamelijk bekend vanwege de Blue Lagoon, met haar kristalhelder water en wit zand. Maar ook Crystal Bay en Santa Marija Bay zijn een bezoek waard. Daarnaast kun je vanaf Comino naar het onbewoonde eiland Cominotto zwemmen. De eilanden Cominotto, Filfla, Fungus Rock en Sain Paul’s Island zijn onbewoond. Filfla en Fungus Rock zijn natuurreservaten en mogen niet bezocht worden. 

Malta

Het grootste en bekendste eiland is Malta. Hier wonen de meeste inwoners van de archipel en verblijven de meeste toeristen. Het eiland is als het ware gekanteld en loopt van het zuidwesten naar het noordoosten schuin af. In het zuidwesten is Malta relatief onbewoond en het landschap nog vrij ongerept. Het is er kaal en rotsachtig. Er is weinig natuurlijke begroeiing. Je vindt er beschermd erfgoed, enkele beschermde natuurgebieden voor trekvogels, steile kliffen, mysterieuze grotten en groene valleien. De kustlijn is adembenemend mooi aan deze kant van het eiland en je kunt er genieten van prachtige uitzichten. Aan de andere kant van het eiland vind je de meeste steden, dorpen en voorzieningen. Ook de zandstranden zijn aan deze kant van Malta gelegen. Het Manoel Island is aan Malta verbonden door een brug met de stad Gżira. Je vindt op dit schiereiland de historische bebouwing en Fort Manoel, vanwaar je prachtig uitzicht op de hoofdstad Valletta hebt.

Gozo

Gozo is het op een na grootste eiland van Malta en bereikbaar met de ferry. Het eiland is alles wat ik van Malta had verwacht; een plek waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan. Het eiland heeft een prachtige, rotsachtige kustlijn met veel baaien en strandjes. Het binnenland is landelijk, heuvelachtig en bovenal heel groen. Het is een veel minder toeristisch dan het eiland Malta en de sfeer is authentiek, sereen en vriendelijk. De meeste toeristen verblijven op het eiland Malta en bezoeken Gozo in een of twee dagen. Maar als je het mij vraagt, raad ik je aan om dit precies andersom te doen! Ik vond Gozo zoveel fijner en mooier dan Malta en vind het jammer dat ik hier niet meer tijd heb kunnen doorbrengen. Mijn voornaamste reden om nog eens naar de Maltese eilanden op vakantie te gaan is dan ook absoluut om meer van Gozo te zien. 

Ramla Bay op Gozo
Uitzicht op de Ramla Bay in Gozo
Uitzicht op Ramla Bay in Gozo

Het klimaat en de beste reistijd

De Maltese eilanden hebben een typisch Mediterraans klimaat van warme, droge zomers en milde winters. Juli en augustus zijn de heetste maanden. Temperaturen liggen dan boven de 30 graden en uitschieters tot 40 graden zijn geen uitzondering. Deze periode is daarom niet echt geschikt voor excursies en dagjes uit, maar ook de stranden zijn overvol. Het is soms zelfs zo druk dat je geen plekje kunt vinden om twee handdoeken naast elkaar te leggen, zeker niet op de zandstranden. In september beginnen de temperaturen te dalen en wordt het ook wat rustiger. Het is dan nog steeds heerlijk weer en je kunt (nog tot en met oktober) in zee zwemmen. Wel is er kans op een enkele bui, maar over het algemeen is deze periode zeer geschikt om erop uit te trekken. 

Wie niet voor een strandvakantie komt, kan ook prima tussen november en april naar Malta reizen. Want vooral als je buiten het seizoen reist hebben de eilanden veel te bieden en kun je hier een fantastische vakantie hebben. November is tevens bij uitstek geschikt voor een duikvakantie, omdat de eilanden dan heerlijk rustig zijn en de temperatuur van de zee nog steeds aangenaam. De winter in Malta kan regenachtig zijn. Bovendien zijn er dagen waarop het hard waait. Maar de temperaturen zijn nog steeds aangenaam en echt koud wordt het niet. Er zijn zelfs dagen waarin je nog in een korte broek en op slippers kunt lopen. De winter is daarom heerlijk om te eilandhoppen en het echte Malta te ontdekken. Je kunt jezelf hier prima een tot twee weken vermaken. Zeker als je rustig reist en ook de tijd neemt om af en toe te relaxen, door bijvoorbeeld op een terrasje te zitten, terwijl je geniet van de warme zonnestralen op je gezicht.

Uitzicht op Gozo

Waar kun je het beste verblijven

Zoals ik hierboven al zei, zou ik er persoonlijk voor kiezen om op het eiland Gozo te verblijven in plaats van op Malta. Dit komt doordat vrijwel alle hotels in het stedelijk gebied rondom Valletta zijn gelegen. De meeste toeristen verblijven daarom in de plaatsen St. Julians en Sliema. Je vindt hier geen zandstranden, maar kiezelstranden en verder veel winkels en uitgaansgelegenheden. Dit is ideaal voor stelletjes en vriendengroepen die willen feesten, zonnen en relaxen. Daarnaast is deze regio een fijne uitvalbasis voor de rest van het eiland. Fijne eco-friendly hotels zijn bijvoorbeeld het Marina Hotel Corinthia Beach Resort Malta in St. Julians en 1926 Hotel & SPA in Sliema (affl).

Ook vind je veel accommodaties in het noorden van Malta waar de plaatsen St. Paul’s Bay, Bugibba en Qawra een grote vakantiebestemming vormen. Veel accommodaties zijn hier echter verouderd en voldoen niet aan wat je zou mogen verwachten. Dit komt doordat er veel jongeren verblijven die voornamelijk komen om te feesten. Als je hier geen moeite mee hebt en op zoekt bent naar een goedkope plaats om te verblijven, dan ben je hier aan het juiste adres. Wil je zeker zijn van een goed verblijf in deze regio? Bekijk dan eens het db San Antonio Hotel + Spa All Inclusive (affl). Dit hotel is niet per se goedkoop, maar wel duurzaam en voorzien van al het comfort dat je zou willen. 

Gezinnen met kinderen en cultuursnuivers

Gezinnen met kinderen kiezen vaak voor de badplaats Mellieha, waar het een stuk rustiger is en je ook een zandstrand hebt. Kijk bijvoorbeeld eens naar Radisson Blu Resort & Spa (affl), dat trouwens ook een vestiging in St. Julians heeft. Ben je meer op zoek naar cultuur en hoef je niet per se te zonnebaden, dan kun je kiezen voor een verblijf in de hoofdstad Valletta of de oude hoofdstad Mdina. Een bijzondere accommodatie is bijvoorbeeld het Grand Hotel Excelsior (affl) in Valletta. Dit vijfsterrenhotel heeft een eigen strand, biedt prachtig uitzicht en ligt tegelijkertijd op loopafstand van de belangrijkste bezienswaardigheden. 

Verblijf op het eiland Gozo

Het aanbod van accommodaties op Gozo is anders. Dit komt doordat het karakter van dit eiland totaal verschillend is en er dus ook een ander publiek komt. Over het algemeen zijn de accommodaties kleinschaliger, vriendelijker en bovenal rustiger. Helemaal geweldig is een verblijf in een zogenaamd ‘farmhouse’. Dit zijn (meestal vrijstaande) karakteristieke en authentieke boerderijen op het platteland. Hierdoor kun je genieten van een traditioneel verblijf, terwijl je vaak voorzien bent van alle luxe (zoals een eigen privé zwembad) en faciliteiten die je nodig zou kunnen hebben. In totaal zijn er zeven villa’s eco-friendly gecertificeerd, waaronder Djar Ta Menzja 1 en The Olives (affl).

De Dingli Cliffs in Malta
Dingli Cliffs in Malta
Dingli Cliffs in Malta

Alleen reizen en veiligheid op Malta

De veiligheid in Malta is vergelijkbaar met Nederland en het ministerie van buitenlandse zaken geeft een positief reisadvies af. Dit betekent dat Malta een veilig land is om te reizen en geen bijzondere veiligheidsrisico’s heeft. Wel is het aan te raden om zorgvuldig om te gaan met uw persoonlijke eigendommen. Vooral in de hoofdstad Valletta en het uitgaansgebied ‘Paceville’ in de stad St. Julian’s kunnen namelijk (overwegend in het hoogseizoen) nog wel eens zakkenrollers actief zijn. Ook in de bussen met nummers 12 en 13 is het aan te raden om extra oplettend te zijn. Let er daarnaast op dat er geen drugs of andere verdovende middelen in je drankje worden gedaan tijdens het uitgaan. 

Alleen reizen in Malta

Het veiligste Europese land voor alleenreizende vrouwen

Verder heeft Malta lage criminaliteitscijfers. Volgens onderzoek door New World Wealth (een internationaal marktonderzoeksbureau gevestigd in Johannesburg) is Malta zelfs het veiligste Europese land voor alleenreizende vrouwen. Ik kan dit absoluut beamen, want hoewel ik bij vrienden verbleef, ben ik bijna constant alleen op stap geweest en geen enkele keer lastig gevallen. Ik heb de Maltese bevolking als gastvrij, vriendelijk en behulpzaam ervaren. Het is zelfs drie keer gebeurd dat ik bij de lokale bevolking in de auto ben gestapt en niet alleen werd afgezet op de plek waar ik naartoe wilde, maar ook getrakteerd werd op andere highlights in de buurt. 

Natuurlijk altijd belangrijk om op te letten en je gezonde verstand te gebruiken. Ga dus niet zomaar met iemand mee! Handig om te weten is dat de tweede officiële taal Engels is. De taal is dus absoluut geen probleem en het is gemakkelijk om contact te maken. Eenzaam zul je dan ook absoluut niet zijn tijdens een reis naar Malta. Wel is het misschien handig om rekening mee te houden dat (vooral op Gozo) er echt een ‘laid back’ eilandsfeer hangt. Alles gaat een stuk langzamer dan wij gewend zijn, dus calculeer overal voldoende tijd voor in en erger je vooral niet als dingen zijn minder georganiseerd verlopen dan je zou willen.

Uitzichten op Malta
Uitzicht vanaf de Dingli Cliffs in Malta
Reisadvies voor Malta

Vervoer op Malta en Gozo

Op de eilanden rijden bussen, maar deze zijn alles behalve comfortabel en snel. Persoonlijk vond ik het echt verschrikkelijk om met het openbaar vervoer op Malta te reizen. Wel moet ik eerlijk zeggen dat het netwerk uitgebreid en goedkoop is. Je kunt bijvoorbeeld direct bij de buschauffeur een kaartje kopen. In het laagseizoen betaal je 1,50 euro voor twee uur reizen (je kunt dan ook overstappen) en in het hoogseizoen betaal je twee euro. De nachtbus kost drie euro. Daarnaast zijn er ook verschillende ‘tallinja card‘ verkrijgbaar, voor een of meerdere dagen. Hierdoor ben je nog voordeliger uit. Er zijn verschillende verkooppunten waar je de kaart eventueel ook kunt opladen mocht dat nodig zijn.

Het netwerk op Malta is uitgebreid. Vanuit de hoofdstad Valletta rijden bussen naar alle plaatsen op het eiland. Maar tussen de dorpen en steden onderling zijn de verbinding minder goed waardoor je in de praktijk vaak eerst terug naar Valletta moet om over te stappen. Bovendien duurt iedere rit vrij lang, omdat er veel haltes zijn en overal mensen in en uit stappen. Daarnaast zitten de bussen vaak overvol (zelfs buiten het seizoen om, ik kan en wil me niet eens voorstellen hoe het in de zomer is) en kun je soms niet eens opstappen. Ik raad je daarom van harte aan om een auto te huren. Dit is misschien iets duurder, maar wel het handigste vervoermiddel om zowel Malta als Gozo mee te verkennen (de auto kan gemakkelijk mee met de ferry).

Vervoer op Malta en Gozo

Huur een auto op Malta en Gozo

Met een auto heb je veel meer vrijheid en bespaar je ontzettend veel tijd. Bovendien kun je zo ook op de onbekende en minder toeristische plekken komen. De eilanden zijn klein dus het lijkt misschien overbodig, maar geloof me als ik zeg dat je er geen spijt van zult krijgen! Wil je een auto op Malta huren? Doe dit dan vooraf en niet ter plaatse. Dan betaal je vaak namelijk veel meer en het is ook nog eens zonde van je tijd om dit allemaal op het laatste moment te moeten regelen. En niet geheel onbelangrijk om te weten is dat er op de eilanden links wordt gereden. Daarnaast hebben veel Maltezen hun rijstijl van de Italianen gekregen. Dit is niets om je zorgen over te maken want het went binnen een dagje, maar wel fijn om op voorbereid te zijn.

Het traditionele bier Cisk van Malta

Gastronomie in Malta

Een van mijn vrienden heeft toen hij bij ons op bezoek was ontzettend geklaagd over het eten op Malta. Echt, het hield maar niet op. Ik had me dus voorbereid op het ergste, maar kan je geruststellen. Sterker nog: je kunt heerlijk eten op de Maltese eilanden! De Maltese keuken is eenvoudig van aard en bestaat uit pure ingrediënten die vol zijn van smaak er kleur, met invloeden vanuit Sicilië en Noord-Afrika. Vrijwel overal zijn eetgelegenheden te vinden, maar het liefst ga je opzoek naar restaurants die traditionele en authentieke gerechten serveren.

Typische, Maltese gerechten die je kunt proberen zijn bebbux (slakken), timpana (macaroni met vleessaus in bladerdeeg), stuffat tal qarnit (stoofpot met octopus), ravjul (raviolli met geitenkaas uit Gozo), ross fil-forn (rijstgerecht met vleessaus) en ritturi tal-moħħ (gefrituurde kalfs- of lamshersenen). Soepen om aan te raden zijn aljotta (vissoep met citroen en kruiden), minestra (groentesoep) en soppa tal-armla (weduwe soep met kaas). Daarnaast zijn de Maltese eilanden bij uitstek geschikt om vis te eten. Probeer vooral eens torta tal-lampuki (vistaart met tomatensaus) of bakkaljaw (gedroogde en gezouten kabeljauw) als dit op de kaart staat. 

Typisch brood in Malta
Pastizzi in Malta
Zoetigheden in Malta

Traditionele restaurants

Het nationale gerecht van Malta is Fenek, oftewel konijn. Zelf heb ik dit alleen uit beleefdheid geprobeerd en was ik er niet bepaald fan van. Maar mocht jij wel voor een konijnenstoofpotje openstaan, dan kan ik je aanraden om naar Ta’ Rita Lapsi View te gaan. Dit restaurant werd in 1930 geopend voor Britse Mariniers als bar en plaats om vers (letterlijk, net geschoten) konijnenvlees te eten. Tot op de dag van vandaag is dit dé plek om dit traditionele gerecht te nuttigen. Behalve konijn staan er ook veel andere gerechten op de kaart, maar voor mensen die vegetarisch eten is er vrijwel geen keuze.

Een ander restaurant dat ik je echt kan aanraden is Briju. Dit restaurant is vrij nieuw en hanteert het concept van ‘farm to fork’. Alle ingrediënten zijn vers, lokaal en seizoensgebonden. Rafel, de eigenaar, heeft daarnaast duurzaamheid hoog in het vaandel staan en support ook echt de lokale bevolking door inkopen bij hen te doen. Verblijf je op Gozo dan kan ik je aanraden om naar Ta’Philip te gaan. Hier kun je heerlijke, traditionele gerechten eten voorzien van een goede, bijpassende wijn. Let wel op met wat je besteld want de porties zijn groot!

Ta’ Rita Lapsi View
Adres: Triq ix- Xaghra ta’ Lapsi,, Ghar Lapsi, Malta
Telefoon: +356 2164 0608

Briju
Adres: Triq l-Imsida, Il-Gżira, Malta
Telefoon: +356 2134 1050

Ta’Philip
Adres: Triq Sant’ Antnin, Ghajnsielem, Mgarr, Malta
Telefoon: +356 2156 1965

Eten op Malta

Desserts, toetjes, koekjes en alles meer zoet!

En ook als zoetekauw kun je goed terecht op de Maltese eilanden. Er wordt niet zoveel gebruik gemaakt van chocolade, maar wel veel ricotta, gedroogd fruit, honing, noten, anijs en sesamzaad terug. Op Malta dus geen suikerbommen, maar dessert zoals je horen te zijn! Pudina tal-hobz (puddingbrood) was absoluut mijn favoriet. Al weet ik nog steeds niet of dit onder zoetigheden of gewoon een complete maaltijd moet scharen. Daarnaast kon ik het niet laten om een groot stuk Ħelwa tat-Tork (halve) mee naar huis te nemen want Malta produceert echt heel goede! Maar ook imqaret (dadelcake), kannoli (cannoli), sfineg ta’ San Guzepp (gevulde deegballetjes) en sinizza (swiss roll) mag je niet overslaan. Vergeet daarnaast niet een bezoekje een van de vele banketbakkers te brengen. Je kunt hier terecht voor heerlijk gebak en nog lekkerdere koekjes!

Lokale drankjes op Malta

Het nationale drankje dat je in Malta geprobeerd moet hebben in Kinnie. Dit is een frisdrank speciaal voor volwassenen, die wordt gemaakt van zure sinaasappelen en kruiden. Ik vond het niet lekker en trok er een heel vies gezicht bij, maar mijn gids zei dat iedereen dat doet voor de eerste keer. Blijkbaar moet je er even aan wennen en kun je daarna niet meer zonder dit drankje door het leven. Eerlijk gezegd betwijfel ik dit, maar laat het me vooral weten als jij er wel van kon genieten! Wat ik wel heel lekker vond is het lokale bier Cisk. Dit pilsje is heerlijk licht, bruisend en perfect voor zwoele zomeravonden. Malta serveert ook heerlijke koffie en wijn. Probeer vooral de Ġellewza (rode) of Għirgentina (witte) wijnen die gecultiveerd worden op Malta zelf.

Għar Lapsi in Malta

Prijzen op de Maltese eilanden

Malta is geen budgetbestemming, maar de prijzen liggen wel iets lager dan in Nederland. Zo heb ik bijvoorbeeld een keer geluncht met een broodje en koffie voor vijf euro, maar ook een keer met een wijntje, salade en risotto voor dertig euro. Je kunt het dus echt zo goedkoop houden of duur maken als je zelf wilt! Ditzelfde geldt natuurlijk voor de accommodatie waar je verblijft. Boek je via Airbnb (affl) kun je al voor honderdvijftig euro per week een appartement vinden, maar verblijf je in een vier of vijf sterren hotel betaal je al snel zeshonderd euro per week. Het openbaar vervoer is spotgoedkoop, excursies daarentegen zijn vaak vrij prijzig. Vooral de entreegelden voor kerken en musea zijn aan de hoge kant. Je betaalt namelijk al snel tussen de vijf en tien euro per persoon. Over het algemeen is een budget van zestig à zeventig euro per persoon per dag reëel om relaxed van je vakantie te genieten.

Tip: zorg dat je altijd contact geld bij je hebt voor de bus en kleine zaken zoals een flesje water, snelle hap en boottochtjes.

Nog meer tips voor je reis naar Malta en Gozo

De Maltese eilanden hebben ontzettend veel te bieden en voor ieder wat wils. Je kunt er genieten van zon, zee en strand, maar ook voor kiezen om op avontuur te gaan door bijvoorbeeld te gaan abseilen en klimmen. Daarnaast zijn de eilanden geweldig om bijvoorbeeld te hiken, kajakken of andere avonturen in de natuur. En wist je dat Malta een geweldige duikbestemming is? Er zijn bijna honderd verschillend duikplekken en het zicht is echt fantastisch! Dat is natuurlijk niet zo heel gek want het zeewater rondom Malta heeft alle tinten blauw en is super helder. Maar ook op het gebied van cultuur, architectuur en geschiedenis valt er veel te ontdekken.

De eilanden zijn daarom echt niet alleen geschikt voor studenten en feestvierende toeristen, maar ook ideaal als je op zoek bent naar bijvoorbeeld rust en ontspanning. Daarnaast is Malta ontzettend fotogeniek en heb je regelmatig het idee jezelf in een levend schilderij te bevinden. Niet voor niets is de archipel daarom het decor van vele films (onder andere Assassin’s Creed, By the Sea, Popeye en The Da Vince Code) geweest.

Ben je benieuwd naar wat je niet mag missen tijdens je vakantie naar deze archipel? Lees dan dit blog over bezienswaardigheden, activiteiten en hoogtepunten in Malta

 

5 thoughts on “Mini reisgids en tips voor de eilanden Malta en Gozo

  1. Pingback: Doen op Malta: bezienswaardigheden, activiteiten en hoogtepunten

  2. Pingback: Tips om duurzaam te reizen: beperk de negatieve gevolgen van toerisme

  3. Pingback: Duiken in Malta: alles wat je moet weten en de mooiste duikplekken

  4. Pingback: Een bezoek aan de plaatsen Mdina en Rabat in Malta

  5. Pingback: Mooiste stranden | Top 10 mooiste stranden ter wereld

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.