Tips voor Kaapverdië: wat moet je weten over de Kaapverdische eilanden

Kaapverdië is na Siërra Leone het armste land van Afrika en dus een van de armste landen ter wereld. Het is er droog, dor, zanderig en er staat altijd, maar dan ook altijd wind. Hoewel het zeker een tropische bestemming is, zijn fruit en groente schaars en weinig divers. Dat klinkt alles behalve aantrekkelijk, maar toch is Kaapverdië een geliefde reisbestemming! De eilanden zijn in opkomst en dat is niet voor niets. De eilandengroep is namelijk niet te ver vliegen en je kunt hier altijd rekening op warm weer. Bovendien is het een gevarieerde bestemming. Je vindt er bijvoorbeeld groene eilanden, vulkanische gebergten, woestijn, maar ook prachtige stranden. Dit maakt het een ideale bestemming voor een all-inclusive vakantie, maar ook om te eilandhoppen en backpacken. Met de juiste tips voor Kaapverdië kun je een fijne rondreis uitstippelen en het beste uit je reis halen.

Tips voor Kaapverdië: Wat te doen op de Kaapverdische Eilanden?

De beste reistijd naar Kaapverdië

Kaapverdië bestaat uit negen bewoonde en een aantal onbewoonde eilanden. Hoewel alle eilanden ontzettend van elkaar verschillen, is de temperatuur overal het hele jaar door tussen de achttien en de dertig graden. Het regent gemiddeld zes tot negentien dagen per jaar en de meeste regen valt in de maanden augustus en september. Dit maakt Kaapverdië eigenlijk het gehele jaar door een goede zonbestemming. Vooral in de winter is Kaapverdië perfect. Er is dan ideaal weer om te kitesurfen of windsurfen.

Tips voor Kaapverdië

Wat te doen op de Kaapverdische Eilanden?

Een smeltkroes van culturen

Kaapverdië is een Portugese kolonie geweest en dit is overal nog goed merkbaar; de officiële taal is Portugees en 70% van de Kaapverdianen is halfbloed. Het is een smeltkroes van culturen en iedereen is ontzettend relaxt. Het motto is dan ook: “No stress”. Doe maar relaxed en dan komt alles goed! Een levenstijl die je makkelijk overneemt en hopelijk ook terug in je thuisland nog een tijdje kunt vasthouden.

Het toerisme op Kaapverdië is zich nog volop aan het ontwikkelen, anno 2013. Vooral op de eilanden Sal en Boa Vista schieten grote resorts als paddenstoelen uit de grond. Ook bars, pizzeria’s en de welbekende Chinese supermarktjes zijn volop in opkomst en hier en daar kom je gevreesde, rood-verbande toeristen op sokken in slippers en opdringerige verkopers tegen. Ontwijk dit alles en je hebt nog steeds een prachtig, authentieke, Afrikaanse vakantie.

Stranden op Kaapverdië

De Kaapverdische eilanden

Helaas zijn wij alleen maar op het eiland Sal verbleven. We hadden behoefte aan een zonvakantie en gingen echt om te relaxen. Achteraf hebben hier zoveel spijt van. Ik had zo willen eilandhoppen en hoop echt nog eens terug te keren om meer van de Kaapverdische eilanden te mogen ontdekken. Lees de tips voor Kaapverdië hieronder om te begrijpen waarom. Wil je liever weten wat op op Sal te doen is? Bekijk dan het artikel met tips voor Sal.

Boa Vista

Boa Vista is een van de beste plekken ter wereld om te kitesurfen en heeft de mooiste stranden van heel Kaapverdië. Ook komen hier zeeschildpadden voor en kun je er prachtig duiken.

Braza

Braza is het kleinste bewoonde eiland en alleen per ferry te bereiken. Hierdoor lijkt het of de tijd heeft stilgestaan en waan je jezelf in authentiek Kaapverdië. Het is een vulkanisch, bergachtig eiland met mooie stranden en prachtige wandelroutes. En het schijnt dat hier kokospalmen voorkomen, dat waar ik me zo op had verheugd!

Fogo

Het eiland Fogo met haar donkerkleurige lavarivieren bestaat als het ware uit de vulkaan de Pico de fogo die nog steeds actief is. Het schijnt een zware klim te zijn, maar hoe leuk zal het zijn om jezelf naar beneden te springen alsof je op de maan loopt?

Maio

Dit is een klein en vergeten eiland die alleen per vliegtuig vanaf Santiago te bereiken is. Als je jezelf alleen op de wereld wilt laten, dan wordt aangeraden om hiernaar toe te reizen. Het schijnt dat er helemaal niets is

Stranden op Sal in Kaapverdië

De beste stranden in Kaapverdië

Sal

Sal is droog en dor met een woestijnlandschap, het is het meest bekende en toeristische eiland. Het acht kilometer lange, parelwitte zandstrand met haar heldere blauwe water is werkelijk adembenemend mooi. En het is er rustig! Hoe dit bij het hotelgedeelte is weet ik natuurlijk niet, maar in Santa Maria zelf kun je prima een rustige plek vinden. Als je over snorkelspullen beschikt kun je met een beetje geluk ook prachtige schelpen opduiken (die je natuurlijk niet mee mag nemen).

Santiago

Dit vulkanische eiland is het grootste en belangrijkste eiland en ook het meest Afrikaans met bergen, groene valleien en bananenplantages. De meeste Kaapverdianen wonen op dit eiland, evenals aapjes!

Santo Antão

Dit schijnt het mooiste eiland van Kaapverdië te zijn, door haar groene bergen en diepe valleien. Op Santo Antão valt de meeste neerslag en het is dan ook het groenste eiland van Kaapverdie. En ze verbouwen er mango`s!

São Nicolau

Een zeer afwisselend landschap van vulkanische maanlandschappen tot groene bergen. Het schijnt dat dit het meest authentieke eiland van Kaapverdië is en dat hier de vriendelijkste mensen wonen.

São Vicente

Op het eiland São Vicente moet je carnaval vieren, het schijnt niet onder te doen voor het carnaval in Brazilië. De culturele hoofdstad Mindelo is tevens de belangrijkste haven van de Kaapverdische eilanden.

Tips voor Santa Maria in Kaapverdië

Santa Maria op Kaapverdië

Accommodatie op de Kaapverdische eilanden

Wij hebben een appartement gehuurd via Mediavacanze, midden in een woonwijk aan de rand van de stad Santa Maria. De site is in het Italiaans en er moet vast een manier zijn om hem in het Engels of Nederlands weer te geven, maar ik heb geen idee waar! Voor Afrikaanse begrippen was het een prima, misschien zelfs luxe appartement. Helaas beseften wij dit pas na een paar dagen en liepen we de eerste dagen alleen maar te klagen omdat we alleen koud water hadden, overal zand en stof lag, de meubels letterlijk plakten van de viezigheid en we ook nog eens geen waterkoker en blikopener hadden!

Als je wat meer luxe en hygiëne wilt, raadt ik je met druk op het hart aan om een hotel te boeken (affl). Maar wil je graag in andere cultuur worden ondergedompeld en heb je geen moeite hebt met primititeit, dan zou ik gewoon lekker back to basic gaan en zelf een appartementje huren. Na een paar dagen waren wij er wel aan gewend en pasten we ons gewoon aan. Lekker boeiend als je, je vieze, bezweette kleding alleen in koud water kunt ‘wassen’ en je een blikje tonijn met een mes moet openslaan. Water koken kan ook in een pan en vijf minuten per dag douchen is eigenlijk meer dan voldoende! Zolang er geen ongedierte en/of schimmel is, moet je jezelf soms gewoon even aanpassen!

Lokale bevolking op de Kaapverdische Eilanden

Lokale bevolking van de Kaapverdische Eilanden

Contact met de lokale bevolking

Want hotels en toeristische horecagelegenheden mogen dan wel naar onze maatstaven zijn, daarbuiten is het dat niet! Wij zijn bijvoorbeeld uitgenodigd door de lokale bevolking bij hun thuis en hoewel dit een onvergetelijke ervaring was, was het ook echt even slikken. De omstandigheden van deze mensen zijn gewoon ontzettend primitief en hygiene die wij gewend zijn is ver te zoeken. Als je hier niet op voorbereid bent, dan kan het nog weleens een ongemakkelijke ervaring worden! Houd dit dus alsjeblieft in je achterhoofd.

Houd ook een beetje rekening met de mensen om je heen. Ik weet van medewerkers uit grote hotelketens dat zij overgebleven voedsel (bijvoorbeeld dat toeristen terug naar de keuken sturen) moeten weggooien. En dat terwijl ze thuis drie kinderen hebben zitten zonder eten! De eilanden zijn prachtig en er komt steeds meer luxe. Uiteraard zorgt dit voor inkomsten, maar vergeet niet dat het ook ten nadele van de lokale bevolking is. Immers zijn het de grote bazen die hun zakken vullen! Probeer dus zoveel mogelijk te consumeren bij de lokale bevolking, zoals boodschappen, winkelen en excursies.

De haven van Santa Maria op Sal

Santa Maria op Sal

Het gezelligste, kleurrijkste en toeristische plaatsje op Sal is Santa Maria. Er is een heel gedeelte waar volop hotels staan en worden bijgebouwd, maar wij hebben dit bewust vermeden, dus ik weet niet hoe dit gedeelte is. In Santa Maria staan de meest schattige huisjes in de mooiste pastelkleurtjes. Het is echt een gezellig stadje vol met restaurantjes, barretjes en souvenirwinkeltjes.

Er zijn veel kleine supermarktjes waar de standaard levensbehoeften worden verkocht en tegen de rand van het centrum is ook een grote supermarkt te vinden met voornamelijk veel Italiaanse producten. Santa Maria is van oorsprong een klein vissersdorpje. Neem in de ochtend absoluut een kijkje op de pier want iedere ochtend halen de vissers hier hun vangst binnen.

Watersporten op de Kaapverdische Eilanden

Watersporten op Sal

In Santa Maria zitten diverse watersportscholen waar je onder andere duik-, kitesurf-, windsurf-, en snorkellessen kunt volgen. Wij hebben zelf een kitesurf les gevolgd en dit bij de eerste beste school geboekt die we zagen. Het was zwaar, maar supergaaf en absoluut aan te raden! Wat het precies kost kan ik me helaas niet herinneren, maar het is in ieder geval niet heel goedkoop! Er zijn echt talloze scholen te vinden op het eiland, dus kies er gewoon eentje die goed bij je past.

Winkelen in Kaapverdië

Let op wat je koopt, want veel aangeboden producten zijn ten strengste verboden om in en uit te voeren. Je kunt hier serieus mee in de problemen raken bij de douane!

Winkelen op de Kaapverdische Eilanden

Vissen in Kaapverdië

Is Kaapverdië gevaarlijk?

Hier kan ik heel kort op antwoorden: nee! Het is er relatief veilig en je kunt hier als vrouw alleen prima rondreizen. Je wordt niet lastig gevallen en er vind weinig tot geen criminaliteit plaats. Hier en daar kan er misschien een zakkenroller rondlopen, maar die vind je overal. Over het algemeen is de bevolking ontzettend eerlijk en vooral heel vriendelijk en behulpzaam. Hoewel de verkopers in eerste instantie wat opdringerig lijken, zijn ze ontzettend aardig en gastvrij en zijn ze al blij als je een praatje met ze maakt. Op internet zijn echt horrorverhalen te vinden over de verkopers, maar wij hebben hier absoluut andere ervaringen mee.

Kaapverdianen zijn echt heel vriendelijk en behulpzaam en zo wantrouwend als wij zijn dachten we de eerste dagen bij elke vorm van hulp alleen maar: “ Ojee, wat moet die gozer van ons? Straks belt hij zijn vrienden, slepen ze ons de bosjes in, worden we verkracht en voor dood achter gelaten”, terwijl dan het enige wat ‘die gozer’ wilde was ons naar de supermarkt brengen waar we überhaupt zelf naar hadden gevraagd. Let er goed op wat je koopt, want veel van de aangeboden producten, zoals schelpen en koraal, zijn verboden om mee te nemen. Kijk op de website van de douane wat wel en niet mee mag.

Uitgaan in Santa Maria op Sal

In de avonden is er genoeg vertier te vinden. Als je nog nooit in Afrika bent geweest of bij aankomst last van een cultuurshock hebt raad ik je aan om naar de reggae bar in het centrum te gaan. Je kunt deze bar werkelijk niet missen, want de muziek leidt je er vanzelf heen. Wij kwamen per toeval, na een dag of twee drie, in deze bar terecht, maar hierna waren wij over al onze aanstellerij heen en klaar voor het echte, primitieve, onhygiënische en Afrikaanse leven. Er was alleen maar reggae, wiet, zweet.. En nog meer zweet en nog meer wiet.. Halverwege de avond waren we plotseling zelf in Kaapverdianen veranderd. Weg met onze zijden jurken, make-up, sieraden, haar-accessoires en deodorant. Lang leve het leven!

Feest op Santa Maria in Sal

Tips voor Sal in Kaapverdië

Cabo Verde baby, no stress!

Voordat je naar Kaapverdië reist is het slim om jezelf te laten inenten voor Hepatitis A en DTP. Daarnaast wordt soms ook een vaccinatie voor Gele Koorts aanbevolen. En op bepaalde eilanden komt ook malaria voor. Maak dus een afspraak bij de GGD of huisarts en laat je van te voren goed inlichten.

Ook kan het handig zijn om alvast een visum aan te vragen voordat je vertrekt. Dit kan bij het Kaapverdiaanse consulaat in Rotterdam. Het hoeft niet persè want je kunt ook je visum bij aankomst in Kaapverdië kopen. Echter kan er een lange wachtrij zijn en bestaat de kans dat je visum wordt afgewezen. De kans is natuurlijk maar minimaal, maar je weet het nooit.

Ben jij al eens naar een van de Kaapverdische eilanden geweest? Zo ja, wat is jouw favoriete eiland en wat zijn jouw tips voor Kaapverdië?

One thought on “Tips voor Kaapverdië: wat moet je weten over de Kaapverdische eilanden

  1. Pingback: Tips voor Sal: het grootste en bekendste eiland van Kaapverdië

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.