Genieten in Parco Villa Gregoriana in Tivoli nabij Rome

Het stadje Tivoli

Het oude, pittoreske stadje Tivoli is gelegen op ongeveer veertig minuten rijden vanaf Rome, in de heuvels en omringd door de natuur. Deze stad is al eeuwenlang een geliefd vakantieoord waar toeristen de drukte en warmte van Rome komen ontvluchten. Het heeft namelijk de ideale ligging voor een mild klimaat. Ook de Romeinse keizers wisten dit. Daarom vind je hier enkele villa’s die nog steeds te bewonderen zijn, bijvoorbeeld de prachtige Villa d’Este en Villa Adriana. Maar ook het bosrijke park Villa Gregoriana, dat vernoemd is naar Paus Greogrius XVI, vind je hier.  

Het park Villa Gregoriana is niet heel bekend, maar zeker een bezoek waard als je de omgeving van Rome aan het bekennen bent. Het is een fijne verademing om hier een warme zomermiddag te spenderen. Voor een bezoek aan Tivoli kun je daarom prima een dag inplannen. Behalve prachtige villa’s zijn er namelijk ook onder andere kerken, parken en tuinen te bezoeken. Bovendien heeft het Tivoli een gezellig centrum waar je heerlijk kunt slenteren door de smalle straatjes. Eet er een ijsje, of probeer het klassieke gerecht ‘cacio e pepe’ uit de Romeinse tijd, dat van oorsprong uit dit eeuwenoude stadje komt.

Tip: lees ook welke bezienswaardigheden je in een dag in Rome  kunt bezoeken.

Parco Villa Gregoriana in Tivoli nabij Rome

Parco Villa Gregoriana in Tivoli

Fijn wandelen in Villa Gregoriana

Het is fijn om door het groene Villa Gregoriana park te wandelen, zeker op een warme zomermiddag. Het klimaat is heerlijk en de bomen bieden schaduw. Houd er wel rekening mee dat het hier stikt van de muggen, neem dus zeker een anti-muggen middel mee. Ook is het verstandig om goede schoenen aan te trekken, het liefst met een rubberen zool. Het park lijkt namelijk meer op een bos. De ondergrond is puur natuur en regelmatig modderig. Af en toe zijn er stukjes trap, maar het is voornamelijk gewoon klimmen. Eerst naar beneden, alwaar je een prachtig uitzicht op de grote waterval hebt, en daarna weer helemaal omhoog. Het is dan ook aan te raden om minimaal twee uur voor je bezoek uit te trekken. Wij deden bijvoorbeeld anderhalf uur over de blauwe route (hoofdroute).

Het park Villa Gregoriana in Tivoli

Prachtige natuur en adembenemende uitzichten

Onderweg kun je regelmatig genieten van een prachtig uitzicht over de vallei of de heuvels en genieten van een mooie waterpartij. Ook zijn er grotten en kloven. De natuur is prachtig en je komt hier even helemaal tot rust. Door de jaren heen was het park een toevluchtsoord voor verschillende reizigers, dichters, kunstenaars, koninklijken en keizers. Het is haast onvoorstelbaar om je voor te stellen wat zich hier vroeger allemaal heeft afgespeeld. Wat waren de Romeinen toch een bijzonder volk! Je komt al wandelend langs diverse overblijfselen uit de Romeinse tijd en ook kun je Villa Manlio Vopisco bezoeken. Helaas is er echter niet veel meer van de villa over en is het moeilijk voor te stellen hoe het er ooit uit heeft gezien.

Waterval in het park Villa Gregoriana in Tivoli

Watervallen in het park Villa Gregoriana in Tivoli

Uitzicht in het park Villa Gregoriana in Tivoli

Meer van het park Villa Gregoriana in Tivoli

Watervallen in park Villa Gregoriana

Het oude stadscentrum van Tivoli werd in 1826 getroffen door een overstroming van de rivier de Aniene. Dit was niet de eerste keer en Paus Gregorius XVI gaf in 1830 opdracht tot het omleggen van de rivier via twee tunnels door de berg om nog meer overstromingen te voorkomen. Door de bouw van deze tunnel ontstond er een grote waterval van meer dan honderd meter hoog, welke tot op de dag van vandaag nog steeds te bewonderen is. De indrukwekkende waterval staat bekend onder de naam Cascata Grande ofwel ‘grote waterval’. Het snelstromende water komt uit de in de Valle dell’inferno (de vallei van de hel). Behalve de Cascata Grande, vind je in het park ook nog talloze kleinere watervallen en waterpartijen die je kunt bezichtigen.

Wandelen in het park Villa Gregoriana in Tivoli

Verschillende bezienswaardigheden

Bij de ingang van park Villa Gregoriana krijg je een plattegrond waarop de verschillende bezienswaardigheden en diverse routes worden aangegeven. Tevens staat alles in het park goed aangegeven door duidelijke bordjes die naar de watervallen, ruïnes en grotten verwijzen. Neem vooral een flesje water mee tijdens je bezoek aan het park. Wij waren dit vergeten en er staan in het hele park volgens mij maar twee fonteintjes waar je uit kunt drinken. Geloof me: het is een pittige wandeling, dus water is zeker een welkome verfrissing. Als je slecht ter been bent is het trouwens af te raden om het park te bezoeken. Je moet namelijk regelmatig flink klimmen. Ook enige conditie is daarom verreisd want het is af en toe echt best wel zwaar.

Grotten in Villa Gregoriana in Tivoli

Parco Villa Gregoriana in Tivoli

Geniet in het park Villa Gregoriana in Tivoli

Een ijsje bij gelateria Mariannina

Na afloop hadden we daarom wel een ijsje verdiend! Tip: als je eenmaal bij het centrum aangekomen bent, loop dan niet de eerste beste ijssalon binnen, maar loop nog een straatje door. Aan de rechterkant zit Gelateria Mariannina gevestigd. Ze hebben hier echt super lekker ijs! Het is een heel kleine ijssalon, maar zeker de moeite waard. Naast de klassieke en bekende smaken bieden ze ook bijvoorbeeld nutella, kinder, oreo en smarties aan. En een leuke bijeenkomst is dat het er helemaal niet duur is, maar je wel echt een heel groot ijsje krijgt!

Bezoekersinformatie

Het park is gelegen op ongeveer een half uur rijden vanaf Rome. Neem de trein of auto naar Tivoli. Reguliere entree kost acht euro. De openingstijden van Villa Gregoriana verschillen per maand, maar kun je vinden op deze website.

Largo Sant’Angelo, 1, 00019 Tivoli RM, Italië
Telefoonnummer: +39 0774 332650

Klik hier voor een routebeschrijving met Google Maps.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.