Als je aan de mooiste stranden ter wereld denkt, is het niet onwaarschijnlijk dat je jezelf een voorstelling maakt van fijn en hagelwit zand, kristalhelder water en enkele wuivende palmbomen. Toch valt er over smaak niet te twisten. Er zijn immers zoveel mooie en diverse stukjes kust, zoals van vulkanisch zand, kleurrijk kiezelstrand of krakend schelpenstrand. Een van mijn favoriete stranden ligt bijvoorbeeld gewoon in het Noord-Hollandse plaatsje Petten. Dit is wat mij betreft een prachtig stukje van de Nederlandse kust. Voor een top tien van mooiste stranden ter wereld is het echter wel nodig om uitzonderlijk te zijn. Onderstaande lijst in willekeurige volgorde staat daarom garant voor exotische vibes, tropische uitzichten en unieke strandervaringen. De uiteindelijke beslissing is natuurlijk subjectief. Het is dus slechts een kwestie van smaak en persoonlijke voorkeur welk strand dat van jouw dromen is.

De mooiste stranden ter wereld

De mooiste stranden ter wereld

Deze bijzondere stranden hebben in ieder geval met elkaar gemeen dat ze tot de mooiste ter wereld horen. Daarnaast zetten ze zich in voor een duurzame toekomst en een beter milieu! De huidige problematiek zoals bijvoorbeeld klimaatverandering en de plastic soep zorgen er namelijk voor dat met name deze prachtige stukjes aarde als eerste zullen worden aangetast of zelfs helemaal verdwijnen. Dit zijn dus niet alleen tropische bestemmingen om bij weg te dromen voor je volgende strandvakantie, maar ook zeker een voorbeeld voor de rest van de wereld! Disclaimer: enkele van deze stranden genieten wel degelijke voorkeur, zoals bijvoorbeeld het eiland Agistri in Griekenland. Dat komt omdat ik met eigen ogen heb gezien hoe de lokale bevolking zich inzet voor het eiland. Zo worden er na het hoogseizoen diverse clean-ups in de bossen en op de stranden georganiseerd. Ook kun je er bijvoorbeeld een bezoek aan het kleurrijke huisje van Thanasis brengen, die kunst van plastic afval maakt. Desalniettemin zijn het allemaal prachtige stranden die absoluut tot de mooiste ter wereld behoren!

Biosfeerreservaat Baa Atoll van UNESCO, Malediven

Biosfeerreservaat Baa Atoll van UNESCO, Malediven

Baa Atoll is het enige atol van de Malediven dat is uitgeroepen tot biosfeerreservaat van UNESCO. Het atol bestaat uit vijfenzeventig eilanden. Hiervan worden er dertien bewoond door een bevolking van ongeveer twaalfduizend mensen. De eilanden ondersteunen een van grootste groepen koraalriffen in de Indische Oceaan en fungeren als een springplank voor het transport van planktonriffen. Daarnaast is dit een belangrijke plek voor onder andere mantaroggen en walvishaaien die hier samenkomen in de Hanifaru Bay. Je kunt je dus wel voorstellen dat de kust van Baa Atoll tot de ter wereld behoort. Je vindt hier immers alles waar je maar aan kunt denken; fijne, witte zandstranden, een oase van groen en honderdvijftig tinten blauw. Mocht je graag meer kleur willen dan valt er ook onder water genoeg te beleven. Baa Atoll is namelijk ook een prachtige duikbestemming voor beginnende en gevorderde duikers, maar ook perfect om te snorkelen!

Whitehaven beach op de Whitsundayeilanden in Australië

Whitehaven beach op de Whitsundayeilanden, Australië 

Whitehaven beach op de Whitsundayeilanden, Australië

De Whitsundayeilanden is een archipel van vierenzeventig paradijselijke eilanden in Australië, en misschien zelfs meer dan dat. Zowel boven als onder water kun je hier genoeg beleven. Zo zijn de kleurrijke koraalriffen van het Great Barrier Reef (het grootste koraalrif ter wereld dat zelfs vanaf de maan kan worden gezien) perfect om te duiken of snorkelen. De stranden zijn spierwit, het water is kraakhelder en de bossen zijn rustgevend groen. Op Whitsunday Island (het grootste eiland van de archipel) vind je bovendien een van de mooiste stranden ter wereld. Althans zo wordt het jaarlijks door diverse organisaties uitgeroepen. Whitehaven Beach, zoals het strand heet, is zeven kilometer lang, hagelwit en bestaat uit poederzacht wit zand. Het is benoemd tot nationaal park en daarmee beschermd gebied. Er zijn zelfs awards gewonnen voor duurzaamheid en de manier waarop met het milieu wordt omgegaan. Zo mogen bijvoorbeeld maar enkele bootjes tegelijkertijd aanmeren. Ook mag je niets achterlaten, of van het eiland meenemen. Het eiland wordt trouwens gebruikt door zeeschildpadden om eieren te leggen.

Ras Al Jinz Schildpaddenreservaat in Oman

Het beschermde Schildpaddenreservaat Ras Al Jinz, Oman

Het Schildpaddenreservaat Ras Al Jinz, Oman

Beschermd Schildpaddenreservaat Ras Al Jinz, Oman

Zoals ik hierboven al even benoemde valt over smaak niet te twisten. Het is dan ook discutabel of Ras Al Jinz Turtle Reserve echt in een artikel over de mooiste stranden ter wereld behoort. Toch hoort deze bestemming wat mij betreft absoluut in de top tien. Het strand is namelijk heel mooi en bijzonder, ondanks dat het geen typisch tropische bestemming is. Wel is het een van de belangrijkste broedplaatsen en geboorteplaats ter wereld van miljoenen zeeschildpadden. Meer dan twintigduizend vrouwtjes keren hier jaarlijks terug om eitjes te leggen. De kans dat je op dit strand in aanraking komt met deze zeldzame diersoort is daarom vrijwel honderd procent! Je kunt bijvoorbeeld op excursie onder begeleiding van een deskundige gids. Er is een avondtour (21.00 uur) of ochtendtour (05.00 uur). Als je wilt kun je er trouwens heel fijn overnachten aan het strand in een ecotent, maar ook zonder verblijf is een bezoek aan dit strand een indrukwekkende ervaring die je de rest van je leven bij zal blijven. 

Drake Bay op het schiereiland Osa Peninsula, Costa Rica

Osa Peninsula is een schiereiland in Costa Rica. Het is een van de meest afgelegen bestemmingen en off-the-grid vakantiebestemmingen ter wereld. Op het eiland vind je een zeldzame ecologische diversiteit en veel bedreigde diersoorten zoals de tapir. Daarnaast heeft het schiereiland kilometerslange prachtige kust en enkele nog mooiere stranden. Het is moeilijk om een van deze stranden in een top tien te zetten, maar Drake Bay is wel heel bijzonder. Deze baai was tot voor kort slechts bereikbaar via de zee en mede daardoor is het nu één van de laatst overgebleven laagland-tropisch regenwoudgebieden aan de kust. Het is puur en ongerept en hoewel het steeds meer toeristisch wordt, ben je er het grootste gedeelte van de dag helemaal alleen. Eigenlijk geldt dit voor alle stranden op het schiereiland. Je zou dus eigenlijk de tijd moeten nemen om ze allemaal te ontdekken en zelf je favoriet te kiezen. Osa Peninsula is namelijk werkelijk een verrassend geweldige bestemming voor strandliefhebbers! 

Het privé eiland Aponisos in Agristri, Griekenland

Het privé eiland Aponisos in Agristri, Griekenland

Tropische parels zijn ook gewoon in Europa te vinden. Het eiland Agistri in Griekenland bijvoorbeeld is een waar paradijs om in alle rust te genieten van de natuur. Dat komt omdat het eiland is bedekt met een deken van groene dennenbomen en omringd door azuurblauw water. Bovendien is het eiland klein, onontdekt en ongerept. Er zijn slechts twee zandstranden en de rest van de kustlijn bestaat voornamelijk uit verborgen en soms zelfs verlaten baaien. Een van de mooiste kiezelstranden op het eiland is Dragonera, alwaar je het gevoel hebt ergens in de Caraïben te zijn. De echte verborgen parel vind je echter in de vorm van het kleine privé eilandje Aponisos. Dit stukje aarde is adembenemend mooi en je hebt hier werkelijk het gevoel op een tropische bestemming te zijn. Er zijn simpelweg geen woorden voor om te omschrijven wat je hier voelt. Neem je echter ook nog af en toe een duik in de zee, die zo kalm en blauw is dat het wel een zwembad lijkt, dan ben je aan het einde van de dag helemaal sprakeloos

De rode baai Ramla l-Hamra in Gozo, Malta

De rode baai Ramla l-Hamra in Gozo, Malta

Een andere, iets minder verborgen, parel in Europa is het eiland Gozo in de archipel Malta. De kust van het eiland is ontzettend divers. Het eiland is prachtig en heeft een bijzondere, ruige en rotsachtige kustlijn, maar ook fijne kiezelbaaien en idyllische zandstrandjes. Onder andere daarom is dit een fijne bestemming, waar je traditioneel en in stijl kunt verblijven in een van de ‘farmhouses. Op deze manier kun je het hele eiland op je gemak verkennen en voldoende de tijd nemen om echt van ieder strand te genieten. Heb je echter maar kort de tijd? Dan is Ramla l-Hamra absoluut een van de stranden die tot mooiste en duurzaamste ter wereld mag worden gerekend en dus niet mag worden overgeslagen. Deze baai is vernoemd naar de bijzondere kleur van het zand dat bijna rood lijkt te zijn. Waarom dit strand nog meer zo bijzonder is? Onder het zand liggen Romeinse ruïnes verborgen, vanuit de omgeving kun je genieten van adembenemende uitzichten en bovenop de heuvel ten westen van het strand ligt de grot van Calypso. Volgens de legende van de Griekse dichter Homerus, hile de nimf Calypso hier zeven jaar lang de Griekse held Odysseus vast.

Ecologisch eiland Félicité, Sychellen

Het ecologische eiland Félicité, Sychellen

Het eiland Félicité, Sychellen

Het ecologische eiland Félicité, Sychellen

De beroemde stranden Anse Lazio op Praslin en Anse Source d’Argent op La Digue halen menig top tien van mooist stranden ter wereld en zijn zonder twijfel de mooiste van de Sychellen. Dat komt omdat beide stranden precies voldoen aan het beeld dat je bij een bounty eiland hebt. Toch vind je op de Sychellen nog veel meer mooie stranden. Een verborgen en duurzame parel is bijvoorbeeld het eiland Félécité. Je hebt hier een beetje het gevoel Robinson Crusoe in het paradijs te zijn en een verblijf hier staat gegarandeerd voor een onvergetelijke, unieke en harmonieuze strandervaring. Waarschijnlijk zal dat voorlopig ook zo blijven, ondanks dat dit het vijfde grootste eiland van de archipel is. Félécité wordt namelijk gerund door Six Senses Hotels Resorts Spas en de Seychelles National Park Authority. Twee derde van het eiland bestaat namelijk uit groene jungle en maakt deel uit van de Marine Protected Area (MPA). Samen doen zij er alles aan om in evenwicht met de natuur te zijn door focus op zelfvoorziening, maar wordt er ook aandacht besteed aan bijvoorbeeld zero-waste en plasticvrije initiatieven. Daarnaast is er onder andere aandacht voor een herbebossings-, en koraalherstelproject en de monitoring van zeeschildpadden.

Natuurreservaat Hanauma Bay in Oahu, Hawaii

NHanauma Bay in Oahu, Hawaii

Natuurreservaat Hanauma Bay in Oahu, Hawaii

awaii mag natuurlijk niet ontbreken in deze lijst! De eilandengroep heeft meerdere prachtige stranden. Enkele daarvan, zoals Waikiki Beach en Punalu’u Black Sand Beach zijn wereldberoemd. Natuurlijk kent ook iedereen Lanikai Beach dat op vrijwel iedere lijst met mooiste stranden ter wereld voorkomt. Iets minder bekend is het Natuurreservaat Hanauma Bay in Oahu. Desondanks is deze baai ontzettend toeristisch. Je moet er zelfs entreegeld betalen en een instructiefilm bekijken voordat je het zand mag betreden! Hanauma Bay is namelijk een van de mooiste plekjes op aarde en een paradijs om te snorkelen. In dit mariene ecosysteem leven meer dan vierhonderdvijftig vissoorten, groene zeeschildpadden en kleurrijk koraal. Dat komt omdat de rustige wateren voedingsrijk zijn. Deze baai is immers onderdeel van een vulkanische krater waarin de oceaan is doorgedrongen. Desondanks is het een tropisch paradijs met hagelwit zand, azuurblauw water en wuivende palmbomen!

Grace Bay op het eiland Providenciales, Turks- en Caicoseilanden

De Turks- en Caicoseilanden is een groep van ongeveer veertig eilanden die net onder de Bahama’s liggen. Je vindt hier het op twee na grootste koraalrif ter wereld, hagelwitte zandstranden en kalm water in honderdvijftig tinten turquoise. Het is een droombestemming voor strandliefhebbers, een waar paradijs voor duikers en een heus walhalla voor watersporters. Ook dierenliefhebbers komen hier aan hun trekken. Je kunt er bijvoorbeeld zwemmen met roggen, walvissen spotten of tussen de tropische vissen dobberen. Daarnaast zijn er enkele exotische vogelsoorten te spotten, zoals flamingo’s en pelikanen. De absolute reden voor een bezoek aan de Turks- en Caicoseilanden, zijn echter de stranden. Met name Grace Bay Beach op het eiland Providenciales is prachtig. Het is al meerdere malen verkozen tot mooiste strand ter wereld en dat is niet zonder reden. Bovendien schijnt de zon hier altijd, is de temperatuur aangenaam en is er weinig luchtvervuiling. Dit maken de Turks- en Caicoseilanden het hele jaar door de perfecte bestemming voor een strandvakantie, naar enkele van de de mooiste stranden ter wereld.

Het verdwijnende Long Beach op het eiland Koror, Palau

Het verdwijnende Long Beach op het eiland Koror, Palau

Palau bestaat uit meer dan vijfhonderd eilanden waarvan de meeste van vulkanische oorsprong zijn. De overige eilanden bestaan vrijwel allemaal uit kalksteen of koraal. Het land maakt deel uit van de eilandengroep Micronesië en is een van de best bewaarde tropische paradijzen ter wereld. De meeste eilanden zijn bedekt met jungle, watervallen, een bijzonder rijke flora en fauna en je komt hier meer bounty stranden dan mensen tegen. Long Beach (eigenlijk is dit een zandbank tussen twee eilandjes in die alleen bij eb zichtbaar is) op het eiland Koror is waarschijnlijk het bekendste en mooiste. Helaas zijn de eilanden langzaam aan het verdwijnen dankzij de gevolgen van klimaatverandering. De overheid en inwoners zijn zich hier zeer bewust van en werken daarom aan een duurzamere toekomst. Zo was Palau bijvoorbeeld het eerste land ter wereld waar zonnebrand die schadelijk is voor riffen werd verboden. Ook creëerden ze hier het eerste haaienreservaat ter wereld. Bovendien wordt iedere reiziger bij aankomst gevraagd het Palau Pledge te tekenen. Dit is een sociaal contract waarin je verklaart jezelf ecologisch en verantwoordelijk te gedragen tijdens je verblijf. 

Deze prachtige bestemmingen zijn helaas niet voor ieder budget weggelegd, maar zeker ook niet onbereikbaar. Bovendien is het alleen maar beter voor deze prachtige stranden en jouw ervaring als reiziger als ze niet worden overspoeld door het massatoerisme. Wil je graag geld lenen voor het maken van je droomreis en overweeg je om een lening af te sluiten? Vergelijk dan eerst wel even de rente om te voorkomen dat je overbodig veel betaalt. Een persoonlijke lening aanvragen hoeft niet veel geld te kosten, maar je kunt er ook eenvoudig onnodige kosten mee besparen. Dat geld kun je namelijk wel beter gebruiken, bijvoorbeeld om een marine eco systeem te steunen of extra lief voor jezelf te zijn met een tropisch drankje op het strand! Hoe dan ook, ik kan het me zeker voorstellen als je graag naar een van deze stranden wilt reizen, maar ben ook benieuwd naar je ervaringen als je er al bent geweest! Laat je het weten in de comments?

1 thoughts on “De mooiste stranden ter wereld: tien tropische en duurzame bestemmingen

  1. Pingback: Ontspanning en waterpret bij vijf sterren recreatiepark de Leistert

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.