Dilek Yarimadasi nabij Kuşadası in Turkije is een ‘milli park’, oftewel een nationaal park waarbinnen de natuur beschermd wordt. Het park is gelegen op het schiereiland ‘Dilek’, aan de Egeïsche Zee en op ongeveer 25 kilometer afstand ten zuiden van de stad Kuşadası, in de provincie Aydin. Het Griekse eiland Samos is slechts 1.5 kilometer van de kust verwijderd en dit verklaart meteen de aanwezigheid van het leger in het grootste deel van het park. In totaal is het schiereiland ongeveer 11.000 hectare (twintig kilometer in de lengte en zes kilometer in de breedte). Als je op vakantie in Kuşadası of omgeving bent, is het aan te raden om een dagje uit te trekken en dit park te bezoeken. Het Milli Park Dilek Yarimadasi is namelijk een adembenemend mooi natuurgebied met prachtige valleien, kloven, bergen en baaien. Je kunt er met de auto of scooter touren, maar ook prachtig wandelen. Ben je meer een liefhebber van het strand? Ook dan ben je hier aan het juiste adres. Er zijn namelijk verschillende baaien waar het heerlijk vertoeven is.

Milli Park Dilek Yarimadasi

De grot van zeus

Voor de ingang van het park aan de linkerkant, bevindt zich een pad naar de ‘Grot van Zeus’. Volgens de Griekse mythologie, zou Zeus zich hier verstoppen voor de woede aanvallen van de zeegod Poseidon. De grot is nog steeds te bezoeken. De entree is gratis en het is maar een korte wandeling, dus het is zeker leuk om hier even naar toe te gaan. Als je wilt kun je er zelfs een duik nemen in het helderblauwe water. Ironisch genoeg schijnt het water hier zomers ijskoud is en in de winter juist heel warm te zijn.

Milli Park Dilek Yarimadasi in Turkije

Ionische dorpen uit de 9e eeuw

Er zijn in het nationale park nog enkele Ionische dorpen uit de 9e eeuw voor Christus te bezoeken, waaronder Doganbey. Dit dorpje was tot en met het jaar 1924 bewoond door de Grieken (en na de volksverhuizing door Turken). Tegenwoordig is het een openluchtmuseum en vind je er in het oude schoolgebouw een informatiepunt. Vanaf hier kun je ook via telescopen vogels in de rivierdelta bekijken. Tijdens ons bezoek was een groot deel van het Milli Park helaas afgesloten voor bezoekers, waardoor wij helaas geen van deze dorpjes hebben kunnen bezoeken. Het schijnt heel mooi te zijn en interessant te zijn, zeker voor de archeologie liefhebbers onder ons. Je kunt jezelf hier een goede voorstelling maken van het oorspronkelijke landschap en hoe het leven vroeger moest zijn geweest.

Milli Park Dilek Yarimadasi nabij Kusadasi

Nationaal park in Turkije

[infobox bg=”red” color=”black” opacity=”on” subtitle=”Dilek Yarimadasi heette vroeger ‘Mykale’. Aan de voet van de berg lag toen paniōnion, een Ionisch heiligdom gewijd aan de zeegod Poseidon Helikonios. “]Leuk weetje[/infobox]

Milli Park in Turkije

Prachtige baaitjes en verlaten stranden

Na binnenkomst in het Milli Park tref je het eerste strand en tevens ook het enige zandstrand. Daarna zijn er alleen nog maar stranden met kiezelsteentjes langs de zeven kilometer kustweg. De zee is werkelijk adembenemend mooi en het water is kristalhelder. Als je rondrijdt-, of wandelt heb je hier regelmatig uitzicht op wordt je elke keer weer uitgenodigd tot een verfrissende duik. Het loont dus de moeite om af en toe te stoppen en toe te geven aan deze lust. Bovendien is de kans om dolfijnen te spotten vrij groot. Maar ook vinvissen, schildpadden en flamingo’s worden regelmatig gezien. Vooral op het laatste strand is de kans heel groot! Deze laatste baaien zijn echter alleen te voet bereikbaar. Het is hierdoor wel heerlijk rustig en dit verklaart waarschijnlijk ook waarom je hier meer kans hebt om wilde dieren te spotten. Je kunt hier optimaal genieten van de natuur. Fijn om te weten is dat op bijna alle grotere stranden faciliteiten zoals strandbedden, douches, toiletten en een restaurant beschikbaar zijn.

Zwemmen naar Griekenland

Uitzicht op Griekenland

Omdat Griekenland zo dichtbij gelegen is, kun je vanuit elke baai zien liggen. Het is heel bijzonder om zo alleen in het prachtige helderblauwe water te zwemmen, vanaf Turkije en met uitzicht op Griekenland. Ik werd overvallen door emoties en besefte me heel goed wat vrijheid betekent en wat het is om meer dan gelukkig te kunnen zijn. Maar terwijl ik net bedacht hoe mooi het leven is, zag ik ineens een zee-egel op vijf centimeter afstand. Ik ben zo bang voor deze wezens, dat mijn magische moment meteen was verpest. Wat blijkt? Zee-egels komen hier echt heel veel voor. Neem dus vooral waterschoenen mee want je wilt niet echt dat je hele dag verpest wordt!

Hiken in Turkije

Hiken in het Milli Park Dilek Yarimadasi

Je kunt in het park zelf prachtig wandelen, maar halverwege vind je ook een mooie route op de hiken. Op de kustweg aan de linkerkant tref je een bord ‘Kanyon’ aan. Vanaf hier kun je een weg volgen die kilometers lang door een kloof loopt. Houd er rekening mee dat je ook dezelfde weg weer terug moet en er geen verlichting is. Het is een prachtige tocht om te hiken, maar ook pittig zwaar. Ik raad je daarom aan om het Milli Park Dilek Yarimadasi te bezoeken met de auto of een scooter, zo kun je aan het eind van de dag eenvoudig terug naar Kuşadası. Neem ook voldoende water mee om te drinken en trek goede schoenen aan.

Wilde zwijen in Turkije

Flora en Fauna in het park

Het gebied telt 804 bomen en plantensoorten. Onder andere jeneverbesstruiken, olijfbomen, Italiaanse Cipressen, de tamme kastanje en de steeneik komen hier voor. Ook komen er ontzettend veel bijzondere diersoorten voor in het natuurgebied, waaronder de lynx, de Anatolische panter, jakhalzen, wilde katten, vossen en hyena`s. Een grote kans om te spotten zijn wilde zwijnen, vossen, dassen en slangen. In totaal zijn er 256 soorten vogels aangetroffen, waaronder de rode flamingo, de kroeskoppelikaan, de ijsvogel en de woudaap. Het waterleven is rijk aan tal van soorten vissen, waaronder de rode schorpioenvis (niet googlen!), de monniksvis en de (zwarte) ombervis. Ook zijn er zeesterren, sponzen en achtarmen aangetroffen rondom de kust.

Wilde zwijnen in het Milli Park Dilek Yarimadasi

Bezoekersinformatie

Het park is bereikbaar per dolmus vanaf Kuşadası of per eigen vervoer. Ook worden er vanuit Kuşadası excursies aangeboden per boot of als jeepsafari. Dit is echter wel heel toeristisch en je hebt niet echt de kans om de natuur te ontdekken. Om het park te kunnen betreden wordt een paar lira entree gevraagd. Voor meer informatie kijk je op de website van het Milli Park Dilek Yarimadasi.

Kuşadası/Aydın, Turkije
Telefoonnummer:  +90 256 646 10 79

Klik hier voor een routebeschrijving met Google Maps.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.